θέμα πίεσης με Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero

Re: θέμα πίεσης με Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Δευ Φεβ 17, 2025 9:51 am

Με την ρύθμιση της opv που έχεις είναι απόλυτα λογική η συμπεριφορά που περιγράφεις. Πάντα η πίεση εκχύλυσης είναι 1-1,5 bar χαμηλότερη από την πίεση που παίρνουμε κατά την πίεση με το τυφλό. Δεν θα μπώ σε λεπτομέριες γιατί συμβαίνει αυτό αλλά έχει να κάνει με την καμπύλη πίεσης-ροής της αντλίας, λειτουργίας της παλμικής αντλίας και της opv.

Αν θές 8 bar στην εκχύλιση τότε με το τυφλό θα πρέπει να ρυθμίσεις την opv με το τυφλό στα 9-9,5 bar.

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Τρί Φεβ 18, 2025 7:07 pm

Πιστεύεις ότι έχουν κάποιο λόγο οι τεχνικοί της LELTIΤ να το κάνουν αυτό; Στο τηλέφωνο με ρώτησε καθαρά αν στο τυφλό βγάζει 8 bar, που σημαίνει ότι αυτήν την ρύθμιση επιδιώκουν 8bar (τυφλό) ----->6.5 bar(εκχύλιση). Πάντως ακόμα και ένα πολύ μέτριο καφέ Dimelo που έβαλα, στα 6-6.5 άρχισε να πίνεται, όταν τον είχα κόψει πολύ λεπτό για να κρατάει πίεση 7 -8 bar, ήταν πολύ δυσκολος να πιωθεί

majunior
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust
Μύλος:: Eureka Club E
Οι καφέδες μου:: Area 51 Ethiopia Yirgacheffe

Δημοσίευση από majunior » Τρί Μαρ 04, 2025 12:41 pm

Καλησπέρα, επειδή πρόσφατα πήρα τη μηχανή πίσω από το service στην Κόρινθο (όπου κατέστρεψαν την επινικέλωση με την αφαλάτωση), ασχολήθηκα λίγο με τη ρύθμιση της OPV. Από το service μου είπαν ότι η μηχανή ήταν σωστά ρυθμισμένη στα 10 με το τυφλό, ώστε να έχει 9 στην εκχύλιση. Το μανόμετρο ως γνωστό, είναι aftermarket από το service.

Στην πράξη τώρα, η μηχανή με το τυφλό πηγαίνει στα 13 bar και μετά πέφτει και παραμένει στα 11.5-12 την πρώτη φορά.
Τη δεύτερη φορά που θα ανοίξω τον διακόπτη (χωρίς να έχω βγάλει το τυφλό από την προηγούμενη προσπάθεια) πάει στα 12 και σταθεροποιείται στα 11.
Την τρίτη φορά που θα ανοίξω τον διακόπτη (χωρίς να έχω βγάλει το τυφλό από την προηγούμεη προσπάθεια) πάει στα 11 και σταθεροποιείται στα 10.5.

Όταν δοκιμάζω με καφέ, η μηχανή πάει στα 13 και σε 1-2 δευτερόλεπτα (όσο χρειάζεται να διαβραχεί λίγο το puck) πάει στα 10.5 όπου και συνεχίζει η εκχύλιση.

Ο πιο εύκολος τρόπος να δεις πότε ανοίγει η OPV είναι να παρακολουθήσεις το 1 από τα 2 σωληνάκια που πάνε στο τεπόζιτο (όχι αυτό που είναι στραβοκομμένο) καθώς από εκεί επιστρέφει το νερό που πετάει η OPV.

Με τις παραπάνω δοκιμές που έκανα, είτε δεν ανοίγει στα 9-10 η OPV ή είναι λάθος οι ενδείξεις από το μανόμετρο. Η ουσία είναι ότι στα πρώτα δευτερόλεπτα της εκχύλισης το νερό εξασκεί πίεση παραπάνω από τα ζητούμενα 9-10 bar.

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Δημοσίευση από dkstopo » Τετ Μαρ 05, 2025 10:28 am

αν θεωρησουμε οτι καθαρίστηκε τελεια τοτε εχεις ψιλοβουλωμένο μανόμετρο. Αν και λύνεται και καθαρίζεται συνηθως το αντικαθιστούν γιατι κοστίζει πιο φτηνά. Γενικά αν δεν την μαστορεύεις μονος τοτε την πληρώνεις, χώρια την αναμονη απο το σερβις. Εμενα μου ειχαν πει για 20+ μερες αναμονη και πήγα αγόρασα οτι εργαλεία χρειάζομαι και στόκαρα αναλώσιμα. :)
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Philip

Δημοσίευση από Philip » Πέμ Μαρ 06, 2025 2:34 pm

Η ρύθμιση της συγκεκριμένης opv είναι λίγο δύσκολη fyi, λόγω κόλλας που υπάρχει και δεν κουνιέται με τίποτα. Πιο πιθανό είναι να χαλάσει η βίδα.

majunior
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust
Μύλος:: Eureka Club E
Οι καφέδες μου:: Area 51 Ethiopia Yirgacheffe

Δημοσίευση από majunior » Τετ Μαρ 12, 2025 10:31 am

dkstopo έγραψε:
Τετ Μαρ 05, 2025 10:28 am
αν θεωρησουμε οτι καθαρίστηκε τελεια τοτε εχεις ψιλοβουλωμένο μανόμετρο. Αν και λύνεται και καθαρίζεται συνηθως το αντικαθιστούν γιατι κοστίζει πιο φτηνά. Γενικά αν δεν την μαστορεύεις μονος τοτε την πληρώνεις, χώρια την αναμονη απο το σερβις. Εμενα μου ειχαν πει για 20+ μερες αναμονη και πήγα αγόρασα οτι εργαλεία χρειάζομαι και στόκαρα αναλώσιμα. :)
Επειδή ακριβώς όπως είπες, είμαι από αυτούς που μαστορεύουν τα πάντα και έχω μόνιμα ανοιγμένες δουλειές, είπα αυτό να μην το αναλάβω λόγω χρόνου. Συν ότι το descaling κρύβει παγίδες. Δυο φορές την είχα στείλει, την τρίτη την πάτησα.

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Σάβ Μαρ 15, 2025 1:36 am

Λοιπόν, πήγα την μηχανή στο σέρβις και την παρέλαβα μαζί με ένα μπουγιουρντι 160€:
  • OPV valve (η οποία είχε αλλαχτεί και πριν λίγους μήνες πάλι σε σέρβις)
    Copper pipe
    Silicon O-Ring for Dispersion
    Group Gasket
    shower screen
    άξονας βάνας ακροφυσίου
    Viton Gasket
    αφαλάτωση single boiler
    Ulka pump ep5 230V 48w
Δεν ξέρω πραγματικά αν χρειάζεται να κάνω κάποιο σχόλιο παραπέρα...δεν έχω πραγματικά λόγια, είμαι πολύ απογοητευμένος, δηλαδή ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ????! Το λαμπάκι του ΟΝ?!
Τη μηχανή την έχω 3.5 χρόνια και από τις επισκευές την έχω πληρώσει διπλη!!!!
!!!ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ LELIT!!!!
Η εταιρεία είναι ένα απέραντο σαπάκι, τα πάντα χαλάνε σε χρόνο dt, δουλεύουν για πολύ λίγο καιρό, χαλάνε και στα καπάκια χαλάνε τα ανταλλακτικά που βάζουν. Απολύτως καμία αξιοπιστία, έχω αλλάξει ακόμα και μανόμετρο! Δεν το πιστεύω ότι χάλασε ακόμα και η αντλία!
Είναι δελαστική η τιμή αγοράς και όντως για λίγους μήνες κάνει φοβερό καφέ αλλά η ποιότητα κατασκευής είναι εντελώς @@. Μιλάμε για 2 καφέδες την ημέρα για περίπου 10 μήνες το χρόνο.
Δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήμουν άτυχος και έπεσα σε ελαττωματικό κομμάτι (πχ ένα λαπτοπ κρατάει 15 χρόνια και ένα άλλο ολόιδιο μοντέλο χαλάει στο 6μηνο), γιατί απλά μέσα από τα σέρβις τα εχω αλλάξει όλα και έχουν χαλάσει ξανά!

Άβαταρ μέλους
dkstopo

Δημοσίευση από dkstopo » Σάβ Μαρ 15, 2025 3:07 pm

Ζήτησαν την άδεια σου να τα αλλάξουν όλα αυτά?
Τα χαλασμένα στα έστειλαν πίσω?
Ποιο είναι το cooper pipe? Βάλε μια φωτό.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 20+ χρόνια που έχω διάφορες μηχανές αντλία δεν μου χάλασε καμία, κανα 2 που έχω αλλάξει το έκανα περισσότερο για δοκιμή, και επειδή δεν μου τις χρέωναν.

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Σάβ Μαρ 15, 2025 8:42 pm

Η αλήθεια είναι πως επειδή θα μετακομίσω εκτός αθήνας τους είπα να κάνουν ένα σέρβις που θα επαναφέρει τη μηχανή (που ήδη δεν δούλευε σωστά) σε μια καλή λειτουργική κατάσταση. Τα χαλασμένα μου τα έβαλαν πίσω, είμαι στο PC και είναι λίγο δύσκολο να ανεβάσω τη φωτογραφία εδώ, είναι ένα μεταλικό σωληνάκι 4-5 εκατοστά σε σχήμα "Τ", δηλαδή είναι ευθύ και στη μέση περίπου φεύγει μια έξοδος μήκους 1-2 εκ.
Τώρα για την αντλία τι να πω, έστειλα μήνυμα και στα κεντρικά της LELIT, αλλά πιασ'το αυγό και κούρευτο.
Να σου πω την αλήθεια, πέρα από τα χρήματα, αυτό που με έσπασε πιο πολύ είναι ότι ήταν η πρώτη μου μηχανή και προσπαθώντας να μάθω κοψίματα, θερμοκρασίες, πιεσεις, κλπ για ένα σωστό εσπρέσσο η μηχανή στην ουσία με κορόιδευε αφού μια χάλαγε το ένα μια χάλαγε το άλλο!! Μιλάμε πραγματικά για άπειρες προσπάθειες και άπειρους χάλια καφέδες που αναγκαζόμουν να πιω καθημερινά (μιας και τους πλήρωνα αρκετά χρήματα!)

Άβαταρ μέλους
dkstopo

Δημοσίευση από dkstopo » Σάβ Μαρ 15, 2025 11:42 pm

Κοίταξα την λίστα με τα ανταλλακτικά και μάλλον άλλαξαν το σωληνάκι μέσα στο μπόιλερ. Δεν ηξερα ότι είναι αναλώσιμα τα σωληνάκια χαλκού… δεν ξέρω ίσως να έχουν οδηγίες για ασφάλεια…
Φαντάζομαι ότι για να αλλάξουν αντλία την μέτρησαν, σου έστειλαν καμία αναφορά? Ειδα ότι την χρεώνουν ακριβα σε σχέση με το ελεύθερο εμπόριο.
Την σίτα για να την αλλάξουν μάλλον θεώρησαν ότι δεν έπαιρνε καθαρισμό.
Την Βάνα για την αλλάξουν μάλλον την είχες καταστρέψει εσυ σφίγγοντας την παρά πολύ, στη έστειλαν πίσω?
Όσο αφορά την OPV εφόσον την είχες αλλάξει στο προηγούμενο σέρβις (για ποιο λόγο?) θα έπρεπε να την αλλάξουν χωρίς χρέωση, εκτός εάν είναι στην ρουτίνα τους να τις αλλάζουν προληπτικά… χαλάνε οι opv? Περίεργα πράγματα.

Εν κατακλείδι θα στο πω ξεκάθαρα εγω θα πλήρωνα αβίαστα την αλλαγή σε όλα τα λάστιχα ακομα και εάν δεν είχαν κανένα σημάδι κόπωσης και την αφαλάτωση. Ολα τα αλλά θα έπρεπε να μου εξηγήσουν γιατί πρέπει να τα αλλάξω. Κάπου ώπα…

Απάντηση