Σελίδα 42 από 44

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιουν 16, 2021 8:01 am
από gio2017
ultimamage έγραψε:
Τετ Ιουν 16, 2021 7:37 am
gio2017 έγραψε:
Τετ Ιουν 16, 2021 12:28 am
Να ρωτήσω κάτι, αρχίζουμε να μετράμε από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί ή από τη στιγμή που βγαίνει η πρωτη σταγόνα;
Στον διπλό καπουτσίνο είναι 24-30 δευτερόλεπτα, το ίδιο και για το μόνο έτσι;
Ευχαριστώ εκ των προτερων.
Το γράφει στο πρώτο ποστ.

Από την στιγμή που πατάς 24-30 δευτερόλεπτα.
Καλό είναι να μετράς την έξοδο του καφέ σε γραμμάρια και όχι σε ml.

Διάβασε πάλι το πρώτο ποστ.
Το διάβασα φίλε μου, απλά ήθελα την επιβεβαίωση. Να πω την αλήθεια δε διάβασα και τις 41 σελιδες αλλά με την πρωτη ευκαιρία θα το κάνω για να μην ρωτάω κάτι που έχει ειπωθει. Απ'ότι καταλαβαίνω το 24-30 είναι στην κρίση του καθενός.
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 9:26 am
από greekboy
Επειδή διάβασα τις τελευταίες σελίδες και υπήρχε μπέρδεμα με τα ml και gr (και για εμένα), σήμερα ζύγισα τον καφε την ωρα της εκχυλισης και είχα:

15gr καφέ έβγαλε 46gr / 60ml(μαζί με την κρέμα) σε 25δευτερόλεπτα .

Είναι ΟΚ τα γραμμάρια? Η γευση ειναι μια χαρα

Εγώ από ότι καταλαβαίνω είναι ότι σε brew ratio 1:2 , ο διπλός εσπρέσο είναι χ3 του καφε που βάζουμε στο καλαθάκι και χ2 για μονό, σωστα τα λεω?

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 9:39 am
από johnsin
Ανάλογα τον καφέ αν είναι comersial ισχύει αυτό που γράφεις αν είναι spesialty τα γραμμάρια 1:2 και όχι κάτω από 18 γρ στο καλαθάκι. Μέτρα σε γραμμάρια για να μην μπερδεύεσαι με τον όγκο.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 12:40 pm
από DgSensei
greekboy έγραψε:
Παρ Ιουν 18, 2021 9:26 am
Επειδή διάβασα τις τελευταίες σελίδες και υπήρχε μπέρδεμα με τα ml και gr (και για εμένα), σήμερα ζύγισα τον καφε την ωρα της εκχυλισης και είχα:

15gr καφέ έβγαλε 46gr / 60ml(μαζί με την κρέμα) σε 25δευτερόλεπτα .

Είναι ΟΚ τα γραμμάρια? Η γευση ειναι μια χαρα

Εγώ από ότι καταλαβαίνω είναι ότι σε brew ratio 1:2 , ο διπλός εσπρέσο είναι χ3 του καφε που βάζουμε στο καλαθάκι και χ2 για μονό, σωστα τα λεω?
Θεωρητικά για εσπρέσο παίζεις από 1:1.5-1:2.5 με πιο κλασσική αρχή το 1:2 . Εσύ έβγαλες 1:3 το οποίο νομίζω χαρακτηρίζεται lungo. Αν η γεύση σου άρεσε, φυσικά και τον κρατάς εννοείται. Όλοι αυτοί οι "κανόνες" είναι απλά ένας μπούσουλας και από εκεί και πέρα ο καθένας πειραματίζεται και βλέπει τι του αρέσει.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 1:04 pm
από greekboy
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, οπότε αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μου έλειπε κρέμα σωστά? Για να έχω 1:2 , θα έπρεπε να έχω ~30γρ στη ζυγαριά.

οπότε στον δοσομετρητή ml θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη κρέμα όταν φτάσει στα 50-60ml(=λιγότερο υγρό καφέ)

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 1:18 pm
από Zen308
greekboy έγραψε:
Παρ Ιουν 18, 2021 1:04 pm
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, οπότε αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μου έλειπε κρέμα σωστά? Για να έχω 1:2 , θα έπρεπε να έχω ~30γρ στη ζυγαριά.

οπότε στον δοσομετρητή ml θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη κρέμα όταν φτάσει στα 50-60ml(=λιγότερο υγρό καφέ)
Η κρέμα δεν έχει να κάνει με την αναλογία.
Εξαρτάται από το πόσο φρέσκος είναι ο καφές και από το είδος του καφέ.
Η robusta κάνει πολύ περισσότερη κρεμα και δίνει πιο γεμάτο σώμα αλλά ύστερει σε γεύση και αρώματα συγκριτικά με την arabica.
Αν θέλεις αρκετή κρέμα προτείνω ένα χαρμάνι 80-20 arabica/robusta.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 1:44 pm
από DgSensei
greekboy έγραψε:
Παρ Ιουν 18, 2021 1:04 pm
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, οπότε αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μου έλειπε κρέμα σωστά? Για να έχω 1:2 , θα έπρεπε να έχω ~30γρ στη ζυγαριά.

οπότε στον δοσομετρητή ml θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη κρέμα όταν φτάσει στα 50-60ml(=λιγότερο υγρό καφέ)
Γενικά, μην ασχολείσαι με τα ml. Κοίτα μόνο πόσα gr βάζεις και πόσα gr θες να βγάλεις.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 18, 2021 1:45 pm
από Hatori
Μέτρα μόνο γραμμάρια και άσε τη κρέμα και τα ml. Μόνο in και out gr

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 2:07 am
από liakpan83
Καλησπερα στην ομαδα. Επειδη αγορασα μύλο και πειραματίζομαι θελω να ρωτησω σχετικα με τον χρονο εκχύλισης. Εμενα η dedica κανει 7-8 δευτερα να βγαλει την πρωτη σταγόνα πως ακριβως θα πρεπει να μετρησω τον χρονο; Ισχύουν τα 25-30 δευτερα; Καποιος σε προηγουμενη σελιδα ειπε 20-25 δευτερα απο την πρωτη σταγόνα. Να το μετρησω ετσι καλυτερα;

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 20, 2021 9:23 am
από Hatori
Ξεκινά να μετράς με το που πατήσεις το κουμπί. Καλημέρα