Σελίδα 36 από 44

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 07, 2020 12:52 pm
από serqual
τι σημαίνει όταν το πακ βγαίνει υγρο? τι πρέπει να κάνω? χρησιμοποιώ διπλό καλαθακι με 18 γρ καφε

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 07, 2020 1:56 pm
από Rallakias
Το οτι το πακ βγαίνει υγρο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ,πέρα απο αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους. Αυτό όμως που εχει μια κάποια σημασία ειναι η σωστή αποσταση απο την ντουζιέρα και αυτός ειναι ο λόγος που υπάρχουν διαφορα μεγεθη καλαθάκια.

Τα καλάθια εχουν ενα ευρος ογκου καφέ στο ιδανικό βάρος το οποίο σημαινει οτι μπορεις να ανέβεις λίγο σε όγκο για δεδομένο βάρος ,αλλά το ιδανικό θα ήταν (ειδικά αν δεις οτι εχεις channeling) να χρησιμοποιούσες ενα μεγαλύτερο καλάθι για να μείνει σταθερη η αποσταση πακ-ντουζιέρας.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 07, 2020 3:35 pm
από geathana
Καλησπέρα,

πρέπει να βρεις τη σωστή ποσότητα καφέ, η οποίας θα διαφέρει απο blend σε blend, κατά την οποία ΔΕ θα δίνεις πολύ χώρο στον καφέ κατά την εκχείλιση να διογκωθεί πολύ.

Να διαβάζεις, αλλά να μην στέκεσαι πάρα πολύ(κατά γράμμα) στις συνταγές που κυκλοφορούν στο forum και στα sites γιατί το να πετύχεις την επιθυμητή για εσένα γεύση ο μόνος κριτής θα πρέπει να είσαι εσύ. Το τελικό φλυτζάνι διαφέρει πάρα πολύ από καλαθάκι σε καλαθάκι πόσο μάλλον και στη δική μας περίπτωση που έχουμε καλαθάκια 57mm. Δηλαδή στα ίδια γραμμάρια, εμείς έχουμε πιο πολύ ύψος πεπιεσμένου καφέ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Στο δια ταύτα... Εγώ αν και έχω και το τριπλό καλαθάκι και έχω κάνει δοκιμές και με αυτό, στην πλειονότητα των blends που χρησιμοποιώ βάζω από 18,5 έως 19,5 στο διπλό, αυτό που ήρθε μαζί με τη μηχανή. Με τα πειράματα που έκανα και με το τριπλό, λόγω του ότι έδινα πολύ χώρο στον καφέ να διογκωθεί, έβγαινε υγρό το πακ και κατά το χτύπημα, έμενε πολύ (λάσπη) μέσα... Στη δική σου περίπτωση, επειδή θεωρώ οτι τα 17γρ είναι λίγα, σου προτείνω, αν το σηκώνει ο καφές σου, να ανέβεις σίγουρα μέχρι 18-18,5 γρ, να δοκιμάσεις και να μας πείς.

Συνοψίζοντας, πρέπει να βρείς τον όγκο πεπιεσμένου καφέ, που εκχειλίζει καλύτερα το καλαθάκι σου(εύκολα θα το καταλάβεις κατά το tamping). Αν τρέχει σα νερό, κόβεις πιο fine και ανεβάζεις λίγο γραμμάρια, αν πηγαίνεις πολύ πάνω τα 35" και πικρίζει, κόβεις πιο coarse και ρίχνεις λίγο γραμμάρια.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 17, 2020 10:33 pm
από nkout
Εχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?

Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.

Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 17, 2020 11:31 pm
από Jazzu Nyc
Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 17, 2020 11:39 pm
από Jazzu Nyc
...κοινώς,
...κυνηγώντας το δέντρο, χάσαμε το δάσος...

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 18, 2020 9:42 am
από Rallakias
nkout έγραψε:
Σάβ Οκτ 17, 2020 10:33 pm
Εχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?

Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.

Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?
Γενικα η ψιλότερη άλεση οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εκχύλισης οπότε προτιμάμε το μικροτερο καλάθι εκτός αν για οποιοδήποτε λόγο μας χαλάει την εκχύλιση.Αν σου φτάνουν τα 18γρ προτιμάς το πρωτο ,αλλιώς πας στο δεύτερο.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 18, 2020 4:39 pm
από nkout
Ευχαριστώ πολύ, θα παω στο πιο μικρο καλαθι τοτε :)

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 09, 2020 4:22 pm
από nkout
nkout έγραψε:
Κυρ Οκτ 18, 2020 4:39 pm
Ευχαριστώ πολύ, θα παω στο πιο μικρο καλαθι τοτε :)
Μετα απο 3 βδομαδες χρησης του vst 18g, ξαναγυρισα στο 20ρι ims (B702TH26,5M). Ο λογος ειναι πως με το 18ρι, οι πιθανοτητες channeling πολλαπλασιαστηκαν δραματικα. Δεν ξερω αν φταινε οι ικανοτητες μου, οι διαφορες vst-ims ή τα γραμμαρια, αλλα ενω με το 20ρι πρακτικα δεν εχω σχεδον ποτέ channeling, με το 18ρι την παταγα συνήθως.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 17, 2020 6:45 pm
από supermario
Καλησπέρα παιδιά. Δοκιμάζω να βγάλω ένα γνωστό χαρμάνι με τη μηχανή μου και δεν τα έχω καταφέρει. Παίρνω έναν καφέ με πολύ μεγάλη οξύτητα (η οποία καλύπτει τα πάντα)αν και το συγκεκριμένο χαρμάνι υποτίθεται δεν δίνει. Έχω δοκιμάσει 16-17gr in 1:2 και παραπάνω σε χρόνο από 23-38. Δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω . Ο καφές είναι 9 ημερών. Το οπτικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι είναι καλό η γεύση όχι. Ζεσταίνω πολύ καλά τη μηχανή και έχω καλή ροη όσο μπορώ να καταλάβω μιας και δεν έχω naked . Το καλαθάκι είναι το διπλό της lelit