Σελίδα 34 από 35

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 08, 2019 5:58 pm
από DgSensei
Παιδιά καλησπέρα

Θέλω λίγη βοήθεια.

Με ρυθμισμένο το μύλο στο 13 (δεν έχει σημασία το νούμερο για να φανεί το βήμα το λέω) παίρνω 1:2 αναλογία με 18 γραμμάρια στο καλαθάκι και καθόλου πάτημα (μόνο οσο κάνει από μόνο του το distributor) σε 38 δευτερόλεπτα. Αν το κόψω ένα βήμα πιο χοντρό sto 14 (δυστυχώς ο graef 702 δεν είναι stepless) τότε μου δίνει την ίδια αναλογία σε κάτω από 20 δευτερόλεπτα όσο δυνατά κι αν πατήσω με το τάμπερ. Ο καφές είναι taresso supremo. Κάνω κάτι λάθος ??

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 08, 2019 10:31 pm
από Rallakias
Οι 2 εκχυλίσεις οπτικά ειναι όμοιες ή π.χ. η μια εχει πολύ channeling?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 09, 2019 1:06 am
από DgSensei
Rallakias έγραψε:
Σάβ Ιουν 08, 2019 10:31 pm
Οι 2 εκχυλίσεις οπτικά ειναι όμοιες ή π.χ. η μια εχει πολύ channeling?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?
Στο 12 σίγουρα μπουκώνει η μηχανή. Στο 13 η ροή είναι σταγόνες στην αρχή και μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα ψιλό-κανονικά και στο 14 κατάφερα τελικά με αρκετά δυνατό tamping να πάρω 1:2 στα 30 δευτερόλεπτα ενώ με μεσαίο πάτημα παίρνω στον ίδιο χρόνο 1:3 περίπου. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 09, 2019 10:58 am
από DioNiSis
αυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.

για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 09, 2019 12:17 pm
από DgSensei
DioNiSis έγραψε:
Κυρ Ιουν 09, 2019 10:58 am
αυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.

για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.
Ναι σήμερα κατάφερα με 18γρ και αρκετά δυνατό πάτημα να πάρω ακριβώς 1:2 στα 28 δευτερόλεπτα και ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα! Άμα πάρω και μια μηχανή της προκοπής θα το ευχαριστιέμαι πραγματικά χαχαχα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 09, 2019 12:36 pm
από dkstopo
DgSensei έγραψε:
Κυρ Ιουν 09, 2019 1:06 am
.............Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...
μόλις περιέγραψες το θεώρημα Torricelli οπότε καλώς έχουν τα πράγματα.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 09, 2019 7:55 pm
από geornirv
Να ρωτησω κατι; Για το freddo cappuccino βάζουμε 60 ml καφέ με πόσο γάλα ; Τί αναλογία έχουμε στο Freddo ;; Μπορει καποιος να βοηθησει;

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 11, 2019 10:36 am
από mak3donas
Θέλω να μου λύσετε μια απορία. Γιατί κάπου διαβάζω ότι η βασικη συνταγή σαν αναλογία καφέ/τελικού ροφήματος είναι 1:2 και αλλού σαν στάνταρ ο κλασικός μονός εσπρέσσο με 7γρ καφέ βγάζει 30γρ ρόφημα και ο διπλός 14γρ καφε/60 γρ ρόφημα τα οποία με αναλογία βγάζουν 1:4,2 ? Άρα αφού ο κλασσικός ιταλικός εσπρέσσο έχει συνταγή 1:4 συνεπώς το 1:2 σαν συνταγή δεν είναι η βασική ιταλική συνταγή του εσπρέσσο.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 11, 2019 10:42 am
από Gespresso
Μάλλον εννοείς 30 ή 60 ml. Όχι γραμμάρια. Αυτή είναι μια κλασσική κατεύθυνση ώστε να βγαίνει ένα αποδεκτό αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει οδηγός είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που θα σου αρέσει προσωπικά θα είναι η συνταγή σου.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 11, 2019 1:47 pm
από mak3donas
1 ml νερό εχει 1 γρ βάρος , το ίδιο και ο καφές...για να είμαστε ακριβολογοι αν θες ίσως να μην είναι ακριβώς 1 γρ , να είναι 1.05 να είναι 0.95 του γραμμαρίου πάνω από +- 10% δεν είναι. Σε τέτοιες μικρές ποσότητες η διαφορά είναι αμελητέα, να μιλούσαμε για λίτρα πολλά, κυβικά νερού να το δεχτώ ότι θα έχει κάποια απόκλιση σημαντική. Ακόμα και έτσι όπως το λες να το πάρουμε με ml θες να μου πεις ότι πχ σε μια παρασκευή διπλού με 14 γρ καφέ να βγάλουμε 50 δε σου λέω 60 ml ρόφημα θα έχει βάρος 28-30γραμμαρια? Αυτο μου ακούγεται εξωπραγματικό. Εκτός και εάν κάποιος μπορεί να βγάλει 25γρ καφε υγρού και με τα υπόλοιπα 3-5 γραμμάρια βγάλει κρέμα όγκου 25ml πάνω από τον καφέ. ....δηλαδή για να το κάνουμε πιο λιανα κάποιος θα έχει φτιάξει εσπρέσσο 50ml που τα 1/2 του συνολικού ογκου θα είναι η κρέμα του δλδ αέρας. Δε ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό