Σελίδα 33 από 43

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 25, 2019 12:12 pm
από Christos
Πλέον το μονός και διπλός espresso βάση δοσολογίας και όγκου είναι παρωχημένες έννοιες. Εσύ θα ακολουθείς αυτό που σου υποδεικνύει η γεύση σου και θα υπολογίζεις σε γραμμάρια, πχ βάζεις 18g αλεσμένου καφέ (στο κατάλληλης χωρητικότητας καλαθάκι) και παίρνεις ένα εσπρέσο 36g (1:2 αναλογία) και δεν πετάς τίποτα.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 28, 2019 7:12 pm
από johnino
Προφανως περι ορεξεως ουδεις λογος. Γραφω ομως, επειδη αν δηλωσεις πως πινεις μονο εσπρεσσο εδω μεσα αντμετωπιζεσαι σαν
ειδικη περιπτωση. Αφου παραθεσω το λινκ http://www.espressoitaliano.org/files/F ... lq_it.pdf λεω πως σε ολες τις καφετεριες του κοσμου ο εσπρεσσο ειναι μονος εκτος αν ζητησεις διπλο. Συμφωνω πως αν φτιαξεις διπλο ειναι πιο ευκολο να φτασεις σε καλο αποτελεσμα. Χρησιμοποιοω τελικα μονο καλαθακι IMS 7-9g με πολυ καλο αποτελεσμα πινοντας 2-4 καφεδες την ημερα με τη μηχανη μου η σε καφετεριες, Καφε για τον καφε!

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 20, 2019 8:28 pm
από doom26
Θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα-σκέψη που έχω και να μοιραστώ μαζί σας.προσφατα απόκτησα μια Rancilio Silvia και είναι στο στάδιο της εύρεσης σωστής εκχύλισης.προς το παρών βγάζω εκχύλιση ratio 1/2 και είναι εντάξει αλλά ρώτησα έναν φίλο που έχει καφέ-αρτοποιο που δουλεύει hausband να μετρήσει πως βγάζει η δίκη του μηχανή και μέτρησε 15 γρ καφέ στο καλάθι και παίρνει 90γρ καφέ!την ρύθμιση την κάνει στο μύλο και στην μηχανή τεχνικός της αντιπροσωπείας.ειναι φυσιολογικό αυτό το ratio?

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 20, 2019 9:47 pm
από galkar
Για αυτο τον λογο ολα τα μαγαζια πουλανε νεροζουμια που και καποιοι ασχετοι τα απολαμβανουν "ως καφε" υποτιθεται και καποιοι τα βρισκουνε και ωραια.. φυσικα και δεν ειναι ratio αυτο .. καθησε στο 1:2 να βρεις τα πατηματα σου και με τον καιρο θα καταλαβεις την διαφορα. Δηλαδη με 90ml οταν βαζουνε παγακια και το χτυπανε για freddo γεμιζει ολο το ποτηρι υποτιθεται καφε .. (νερομπλουκι το λεω εγω).

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 30, 2019 2:21 pm
από geornirv
Να ρωτήσω κάτι. Πως καταλαβαίνουμε το καλαθάκι μας μέχρι πόσο καφέ μπορεί να πάρει ; Κάπου είχα διαβάσει κάτι για κέρματα. Υπάρχει καποιος τρόπος να το καταλαβαίνω γιατί εγω στο δικό μου βάζω 14γρ καφέ (στο διπλό).

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 30, 2019 10:43 pm
από Gespresso
Είναι θέμα άλεσης. Όσο πιο ψιλή η άλεση, τόσο πιο πολύ ποσότητα στο καλαθάκι.
Το κέρμα έχει να κάνει με την απόσταση του αλεσμενου και πατημένου καφέ στο καλαθάκι με τη σιτα της ντουζιερας. Αν το σκεφτείς, η απόσταση αυτή καθορίζει τη σχέση άλεσης με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι : Χοντρή άλεση σημαίνει λιγότερα γραμμάρια ενώ ψιλή άλεση σημαίνει περισσότερα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η απόσταση αυτή είναι τόσο σημαντική, όσον αφορά την εκχύλιση (όσον αφορά την ακεραιότητα της επιφάνειας του καφέ το καταλαβαίνω απόλυτα).

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 31, 2019 1:34 pm
από Luckees
Με την απότομη είσοδο του νερού ο καφές συμπιέζεται, διαβρέχεται και σταδιακά ελαφρώς διογκώνεται.

Από τη μία πλευρά δεν θέλουμε να εισέλθει μεγάλη ποσότητα νερού γιατί μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του puck δημιουργώντας βαθουλώματα/τρύπες και τελικά channeling και από την άλλη χρειαζόμαστε τον απαιτούμενο χώρο ώστε το puck να διογκωθεί χωρίς να ακουμπήσει στη ντουζιέρα με κίνδυνο πάλι να κάνει ρηγματώσεις.
Πρακτικός τρόπος για να βρεις τη ιδανική απόσταση είναι το κέρμα.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 01, 2019 7:24 pm
από geornirv
Gespresso έγραψε:
Πέμ Μάιος 30, 2019 10:43 pm
Είναι θέμα άλεσης. Όσο πιο ψιλή η άλεση, τόσο πιο πολύ ποσότητα στο καλαθάκι.
Το κέρμα έχει να κάνει με την απόσταση του αλεσμενου και πατημένου καφέ στο καλαθάκι με τη σιτα της ντουζιερας. Αν το σκεφτείς, η απόσταση αυτή καθορίζει τη σχέση άλεσης με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι : Χοντρή άλεση σημαίνει λιγότερα γραμμάρια ενώ ψιλή άλεση σημαίνει περισσότερα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η απόσταση αυτή είναι τόσο σημαντική, όσον αφορά την εκχύλιση (όσον αφορά την ακεραιότητα της επιφάνειας του καφέ το καταλαβαίνω απόλυτα).
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λες για την άλεση. Γιατί η διαφορετική άλεση έχει να κάνει με τα γραμμάρια ; Μήπως εννοείς με τον όγκο ; Δηλ. αφού βάζουμε πχ 14 γρ στον μύλο , 14γρ αλεσμένο δεν θα βγάλει ;; Είτε ψιλά είτε χοντρά αλεσμένος ;

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 01, 2019 8:10 pm
από todoornot
Θες σχετικά σταθερό όγκο (για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, απόσταση από shower screen). Άρα, αν αλλάζεις την άλεση, αλλάζεις και τα γραμμάρια ώστε να έχεις ίδιο όγκο.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 02, 2019 2:24 pm
από Gespresso
Με κάλυψε ο συνονόματος.