Σελίδα 32 από 43

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 08, 2018 12:39 pm
από Pluetsy
Καλησπερα σε ολους ^_^
Εμενα που η Πιεση Bar ειναι 15 ενω το ιδανικο ειναι 8-10 τι πρεπει να κανω? Στην εσπρεσσιερα μου δεν νομιζω οτι υπαρχει τροπος να αλλαξω το 15 και να το ελαττωσω.Να κοψω τον καφε μου στο fine και να ελπιζω για το καλυτερο?Τωρα κοβω καφε σε κατι λιγοτερο απο fine...Και μου βγαζει τον καφε στα 6 δευτερολεπτα και εχω την διπλη δοση (2 και κατι Oz) στα 15 δευτερολεπτα.Τι μου προτεινετε να δοκιμασω? Δεν λεω οτι ο καφες ειναι χαλια απλα ισως να μπορω να πετυχω κατι καλυτερο!!

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 08, 2018 12:59 pm
από phoinix_gr
Θα πρεπει να στοχεύεις σε εκχύλιση απο 25-35 δευτερόλεπτα, με ratio απο 1:2 με 1:3 για αρχή.
Οπου ratio η αναλογία ροφήματος espresso προς τον καφέ. (Αν βαλεις 15 γραμμαρια καφέ, και παρεις 30 γραμμάρια ρόφημα εχεις αναλογία 1:2 )

15 δευτερόλεπτα ειναι πολυ γρηγορα, θα πρεπει να κόψεις ακόμα πιο ψιλα.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 08, 2018 1:01 pm
από Christos
Πάρε έναν καφέ φρεσκοψημένο από Έλληνα roaster. Λογικά θα έχεις καλύτερη αντίσταση στο νερό αφού κόβεις ψιλά μέχρι και σε σημείο να μπουκώσει η μηχανή.
Εάν δεν, έλεγξε και εάν ο μύλος σου κόβει καλά.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 08, 2018 6:09 pm
από Pluetsy
Ευχαριστω και τους 2 σας παιδες <3 Θα τα δοκιμασω αυριο πουρνο πουρνο και θα σας πω τα αποτελεσματα ^_^

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 01, 2018 11:45 pm
από Rallakias
Γενικές αρχές για τον παραδοσιακό Ιταλικό εσπρέσσο σύμφωνα με το Comitato Italiano del Caffè.
  • Πίεση εκχύλισης πάνω απο 8 Bar
  • Ταχύτητα εκχύλισης απο 0,5 εως και 1,3 gr/sec
  • Θερμοκρασία εκχύλισης 90 με 96 βαθμοί C
  • Δόση αλεσμένου καφέ απο 7 εως και 9 γρ (απο 14 εως 18γρ για το διπλό)
  • Ολικά διαλυτά στερεά πάνω απο 5 %
  • Με βάση τη μονή δόση καφέ ,η ποσότητα του εσπρέσσο πρέπει να ειναι απο 13 μέχρι 26γρ.Δηλαδή μιλάει για αναλογία εκχύλισης απο 1:2 εως και 1:3
  • Η κρέμα του εσπρέσσο πρέπει να μένει ακέραια για 120'' στο φλυτζάνι χωρίς να κανει καθόλου τρύπα
  • Χρόνος εκχύλισης 20 με 27'' απο τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα.Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με οτι ξέραμε ,καθότι δεν υπολογίζει το preinfusion το οποίο είναι χρονικά διαφορετικό σε κάθε μηχανή.

http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2 ... e-2018.pdf

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 03, 2018 10:06 pm
από evaskal
Πολύ καλές πληροφορίες!!!
Ξεκαθαρίζονται έτσι αρκετά πράγματα.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 19, 2019 11:52 pm
από Earendil
Πρόσφατα άλλαξα μηχανή και ξεκίνησα δοκιμές για να βρω το σωστό κόψιμο. Έπειτα από ~10 καφέδες έχω φτάσει σε εκχύλιση με τα ακόλουθα στοιχεία για διπλό espresso:
* 17 gr κομμένου καφέ
* 60 ml ρόφημα
* 27" εκχύλιση
* 9,5 bar πίεση
* Καφές Taresso Tigrato

Ερώτηση 1
Από ότι έχω διαβάσει θα πρέπει να κάνω άλλο κόψιμο για μόνο espresso, σωστά;
Αν ναι έχει κάποιος ένα rule of thumb σχετικά με το που να ξεκινήσω; πχ "Κοψ'το περίπου 20% πιο χοντρό και προχώρησε από εκεί

Ερώτηση 2
Γενικά η Lelit Pl41 EM κάνει παχύ καϊμάκι. Τα ml πως τα μετράω; Εκεί που βρίσκεται η στάθμη του καϊμακίου (κλείνεται αλήθεια το καϊμάκι; bonus ερώτηση :lick: ), ή εκεί που βρίσκεται η στάθμη του "σώματος" του καφέ; :a014:

Είμαι σίγουρος πως κάπου θα έχουν καλυφθεί τα παραπάνω στο forum, επομένως ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να βρω τις απαντήσεις.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 20, 2019 12:08 am
από user76
Με τα ml μετράς όγκο..οπότε βάζεις στην μέτρηση και το καϊμάκι..

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 20, 2019 7:30 pm
από Gespresso
Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να φτιάχνει μονό εσπρεσσο, με χρήση του μονού καλαθιού.

Σχετικά με το καιμακι, νομίζω είναι περισσότερο θέμα φρεσκάδας του καφέ πάρα μηχανής.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2019 8:52 pm
από Earendil
Ευχαριστώ Gespresso. Τι κάνεις όμως όταν πίνεις μόνο εσύ espresso στο σπίτι και κυρίως μονό;
Αν φτιάχνω διπλό και χύνω το ένα φλυτζάνι πρακτικά θα πετάω το μισό σακουλάκι που αγοράζω