Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
rider6182
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 29, 2013 9:26 am
Όνομα: Timos
Μηχανή:: Gaggia clasic
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Tigrato, bariata-ahop blend, ethiopia bu

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από rider6182 » Παρ Ιούλ 15, 2016 9:49 am

Μιά ερώτηση παιδιά γιατί κόλλησα. Πήρα χθες μονό καλαθάκι για την gaggia clasic. Βάζω 7,5 γρ. και πατάω με το τάμπερ. Με πολύ μικρή δύναμη συνάντησα με το τάμπερ το σίδερο στο καλαθάκι στην αναδίπλωση που κάνει. Αποτέλεσμα; Καφές νερουλός με ελάχιστη από την γεύση του. Εσείς πως λύνετε το πρόβλημα αυτό;

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3035
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Artisti » Παρ Ιούλ 15, 2016 10:02 am

Δεν πάτησες τίποτα το ταμπερ βρηκε στο καμπυλο τμήμα κατω.
Θελει μικρότερο ταμπερ μετά.

rider6182
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 29, 2013 9:26 am
Όνομα: Timos
Μηχανή:: Gaggia clasic
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Tigrato, bariata-ahop blend, ethiopia bu

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από rider6182 » Παρ Ιούλ 15, 2016 10:47 am

Ναι ξέρω τι πάτησα. Την αναδίπλωση που λέω εγώ εσύ την λες καμπύλο τμήμα. Οκ αυτό ήθελα να ξέρω. Θέλει μικρότερο τάμπερ μετά. Έχω ένα μικρότερο. Το τάμπερ της Σάεκο. Θα δοκιμάσω το απόγευμα που θέλω τον μονό καφέ. Μάλλον θα θέλει και τακτοποίηση με το δάκτυλο του καφέ που έχει κολλήσει πιο πάνω. Ελπίζω με το μικρότερο τάμπερ να μην ξαναβρώ σίδερο...Ευχαριστώ για την απάντηση. Φτιάχνεις εσύ μονό σε παρόμοιο καλαθάκι; Τι διαάμετρο έχει το μικρότερο ξέρεις;

rider6182
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 29, 2013 9:26 am
Όνομα: Timos
Μηχανή:: Gaggia clasic
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Tigrato, bariata-ahop blend, ethiopia bu

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από rider6182 » Σάβ Ιούλ 16, 2016 12:09 am

Υπάρχει κάποιος κάτοχος gaggia που να φτιάχνει μονό καφέ με μονό καλαθάκι να μου πει τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας;

koravos71
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 11, 2017 1:57 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
2η Μηχανή:: Silvercrest / V60
Μύλος:: Ascaso Mini I2
2ος Μύλος:: Hario Skerton
Οι καφέδες μου:: Kudu, Cup10, CI
Τοποθεσία: Athens

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από koravos71 » Πέμ Ιουν 15, 2017 5:10 pm

Καλησπέρα παιδιά. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση μιας και παρατήρησα το εξής : έχω μια απλή φθηνή μηαχνη όχι κάτι ιδιαίτερο όταν χρησιμοποιώ τη μονή δόση για τον εσπρέσσο μου ο καφές βγαίνει οπτικά άθλιος και γευστικά ετσι και έτσι. Όταν χρησιμοποιώ το καλαθάκι για τον διπλό βγαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό (προς το καλύτερο) λες και χρησιμοποιώ άλλη μηχανη και δεν καταλαβαίνω γτ. Έχει κανείς κάποια ιδέα τι κάνω λάθος στο μονό?

lio14
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
Όνομα: Λεονάρδος
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Illy Francis X3
Μύλος:: Quamar M80E
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato,
Τοποθεσία: Δροσιά

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από lio14 » Τετ Σεπ 27, 2017 8:31 am

Καλημέρα, ρε παιδιά πολλές φορές έχω αρμύρα στη γεύση. Πού οφείλεται;
Πάντα μονοποικιλιακους πίνω και καμιά φορά και blendακια.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3035
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Σεπ 27, 2017 8:46 am

Στο νερό ή δεν είναι καθαρό το ντεπόζιτο.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 536
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Σεπ 27, 2017 8:48 am

Οταν ο καφές είναι υπερβολικά φρέσκος , μπορεί να δώσει στο στόμα μια αίσθηση αλμύρας.
Βεβαιώσου οτι έχει κάνει degass ο καφές που αγοράζεις πριν τον εκχυλίσεις - κοινώς να έχει περάσει καμια βδομάδα απο το roasting.

sfakvag
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Παρ Ιαν 06, 2017 5:48 pm
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Vbm domobar levetta
2η Μηχανή:: v60
Μύλος:: La san marko 91
2ος Μύλος:: sozen
Οι καφέδες μου:: cup10, kudu, ipanema

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από sfakvag » Τετ Σεπ 27, 2017 9:10 am

lio14 έγραψε:Καλημέρα, ρε παιδιά πολλές φορές έχω αρμύρα στη γεύση. Πού οφείλεται;
Πάντα μονοποικιλιακους πίνω και καμιά φορά και blendακια.
Το καλοκαίρι είχα το ίδιο θέμα και έκοψα πιο λεπτά. Η αλμύρα χάθηκε :a016: (ίσως μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση λίγο της θερμοκρασίας εκχύλισης, αλλά στη δικιά μου μηχανή δεν μπορούσα να παίξω με αυτό :a026: ).

lio14
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
Όνομα: Λεονάρδος
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Illy Francis X3
Μύλος:: Quamar M80E
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato,
Τοποθεσία: Δροσιά

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από lio14 » Τετ Σεπ 27, 2017 10:49 am

Thanks boys...
Παίζει να είναι και το νερό, αφού ο σημερινός καφές που μου έκανε την αλμύρα, κοντεύει μήνας που ψήθηκε και ήταν το τελευταίο φλιτζάνι οπότε και είχε σίγουρα degassαρει...

Απάντηση