Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
serqual
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από serqual » Κυρ Μαρ 14, 2021 6:03 pm

evanmat έγραψε:
Κυρ Μαρ 14, 2021 12:02 pm
serqual έγραψε:
Παρ Μαρ 05, 2021 1:01 pm
Αλλο το βάρος, αλλο ο όγκος. Το βάρος μετριέται με γραμμάρια, ενω ο όγκος με ml. Υπαρχει τύπος που συνδέει βάρος με όγκο. Πρεπει να γνωρίζει απλώς καποιος το ειδικό βάρος του υγρού, στην προκειμένη του νερού.
1tn/m3
Όγκος
η ποσότητα του χώρου που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο, δηλαδή μετράει πόσο χώρο πιάνει ένα αντικείμενο.
Η διεθνής μονάδα μέτρησης είναι το κυβικό μέτρο (m3), δηλαδή ο όγκος ενός κύβου με πλευρά ένα μέτρο.

Βάρος
Στην επιστήμη και τις επιστήμες μηχανικών, το βάρος ενός αντικειμένου λαμβάνεται συνήθως ως η δύναμη του αντικειμένου που οφείλεται στη βαρύτητα.
Μονάδα μέτρησης: Νιούτον (N)

Μάζα
Η μάζα είναι εγγενής ιδιότητα των φυσικών σωμάτων. Μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε ένα σώμα.

Συσχέτηση Βαρους-Μάζας
Στη Γη, επειδή η βαρύτητα είναι περίπου της ίδιας έντασης σε όλη την επιφάνεια, συγκρίνουμε ουσιαστικά τις μάζες με βάση τα βάρη τους χρησιμοποιώντας ζυγαριές.

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Τοποθεσία: καλλιθεα
Επικοινωνία:

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από mantraxalos » Κυρ Μαρ 14, 2021 6:28 pm

Για να γίνουν τα πράγματα περισσότερο αντιληπτά και πιο κατανοητά, όσο άφορα την διαφορά όγκου/βάρους αρα λίτρων/γραμμάριων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο τραβηγμένο παράδειγμα, σε σχέση με την περίπτωση του καφέ, που όντως μια τόσο μικρή διαφορά σε ένα φλυτζανακι του espresso , προβάλει ερωτηματικά και σύγχυση... γιατί με το "μάτι" η αντιγα στο δοσομετρικο και το βάρος στην ζυγαριά δεν θα δείξουν ουσιαστικές διαφορές.

QUIZ.
Aς δούμε λοιπόν την διαφορά ανάμεσα σε :

1 κιλό πούπουλα και 1 κιλό μασίφ σίδερο.
Δεδομένη σταθερά το κιλό 1=1

Υπό τις ίδιες συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας και περιβάλλοντος χώρου , θα καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο σε λίτρα, σε μια απλή οπτική αντιπαράθεσή πλάι-πλάι?

Όγκος που καταλαμβάνουν 1 κιλό πούπουλα = με τον όγκο 1 κιλού σιδήρου?

Απάντηση: προφανώς όχι, αρα η σταθερά 1 κιλο Χ και 1 κιλο Y, δεν δίνουν απαραίτητα ΙΣΟΤΗΤΑ όγκου X=Y (και τουμπαλιν).
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Τοποθεσία: καλλιθεα
Επικοινωνία:

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από mantraxalos » Κυρ Μαρ 14, 2021 8:03 pm

coffee 2.png
Ας υποθέσουμε ότι η αριστερή κούπα έχει 70ml νερού (Α)
Ας υποθέσουμε ότι η δεξιά κούπα έχει 70ml ρόφημα 55ml καφέ(B) + 15ml κρέμα (C) όπου (Β)+(C) = 70ml
 
Ας κάνουμε μιαν υπόθεση, ότι ο καφές και το νερό έχουν το ίδιο ειδικό βάρος ανα 1ml =1γραμμάριο - 1/1

Η κρέμα όμως επειδή έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσαλίδες αέρα δεν μπορεί να έχει το ίδιο ειδικό βάρος με το νερό η τον καφέ πολύ απλά γιατί έχει ανάμεσα της εγκλωβισμένα μόρια αέρα ο οποίος έχει μηδενικό βάρος.

Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι η κρέμα με βαση την παραπάνω λογική ,έχει ειδικό βάρος μισό γραμμάριο ανα ml δλδ 0,5/1
Σε 15 ml κρέμας λοιπόν αντιστοιχούν 7,5gr
Πάμε λοιπόν στην παρακάτω "εξίσωση"

Α =Νερό = 70 ml  = 70 gram

B = coffee = 55 ml = 55 gram
C = κρέμα = 15 ml = 7,5 gram

B+C = 62,5 gram ροφήματος

Βλέπουμε λοιπόν οτι σε 70ml νερού αντιστοιχούν 70gr νερού σε βάρος, ενω  70ml μεικτού ροφήματος αντιστοιχούν 62,5 gram βάρους!
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από johnsin » Κυρ Μαρ 14, 2021 10:30 pm

Το είπατε και μόνοι σας ,γιαυτο δεν μετράμε με mg αλλά με gr μας ενδιαφέρει η αναλογία 1/2 π.χ. 20 σε 40 σε γραμμάρια. Εχει χιλιοειπωθεί αυτό είναι λάθος το μέτρημα με mg

Alexandros
Δημοσιεύσεις: 178
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Alexandros » Κυρ Μαρ 14, 2021 10:58 pm

johnsin έγραψε:
Κυρ Μαρ 14, 2021 10:30 pm
Το είπατε και μόνοι σας ,γιαυτο δεν μετράμε με mg αλλά με gr μας ενδιαφέρει η αναλογία 1/2 π.χ. 20 σε 40 σε γραμμάρια. Εχει χιλιοειπωθεί αυτό είναι λάθος το μέτρημα με mg
ml εννοείς, όχι mg... ;

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Τοποθεσία: καλλιθεα
Επικοινωνία:

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από mantraxalos » Κυρ Μαρ 14, 2021 11:54 pm

Ναι αυτό εννοεί , μετράμε σε γραμμάρια και όχι σε ml.
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

paulos132
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Τρί Δεκ 03, 2019 10:13 am

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από paulos132 » Παρ Απρ 23, 2021 5:03 pm

Καλησπερα ,σε μια οικιακη delonghi βαζω φρεσκοαλεσμενο καφε σε naked portafilter,αγορασμενο καλαθι απο ebay ,απλα μετα τα 15" εκχυλισης μου γινεται νερο ο καφες,και το πακ βγαινει λασπη.
Τι προτεινεται?
Επισης το υψος του basket ειναι 25mm ,δηλαδη με πατημενο καφε στα 17-18 γρ μενει μια αποσταση 5mm απο την ντουζιερα.

Zen308
Δημοσιεύσεις: 437
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2020 2:38 pm
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Zen308 » Σάβ Απρ 24, 2021 11:47 am

Δοκίμασε να κόψεις ψιλοτερα.
Μισό εκατοστό απόσταση μου φαίνεται μεγάλη, ίσως το καλαθάκι να είναι για μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.

gio2017
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τρί Οκτ 13, 2020 9:12 am

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από gio2017 » Τετ Ιουν 16, 2021 12:28 am

Να ρωτήσω κάτι, αρχίζουμε να μετράμε από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί ή από τη στιγμή που βγαίνει η πρωτη σταγόνα;
Στον διπλό καπουτσίνο είναι 24-30 δευτερόλεπτα, το ίδιο και για το μόνο έτσι;
Ευχαριστώ εκ των προτερων.

ultimamage
Δημοσιεύσεις: 77
Εγγραφή: Παρ Φεβ 26, 2021 9:02 am
Όνομα: Ηλιας
Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: G-iota DF64
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από ultimamage » Τετ Ιουν 16, 2021 7:37 am

gio2017 έγραψε:
Τετ Ιουν 16, 2021 12:28 am
Να ρωτήσω κάτι, αρχίζουμε να μετράμε από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί ή από τη στιγμή που βγαίνει η πρωτη σταγόνα;
Στον διπλό καπουτσίνο είναι 24-30 δευτερόλεπτα, το ίδιο και για το μόνο έτσι;
Ευχαριστώ εκ των προτερων.
Το γράφει στο πρώτο ποστ.

Από την στιγμή που πατάς 24-30 δευτερόλεπτα.
Καλό είναι να μετράς την έξοδο του καφέ σε γραμμάρια και όχι σε ml.

Διάβασε πάλι το πρώτο ποστ.

Απάντηση