Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 18, 2011 7:41 pm
Διπλός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Μονός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο μονό καλαθάκι: 7-10 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 25-30 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 1ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Tamping τόσο όσο για να δημιουργηθεί μία συμπαγή, ομοιόμορφη και επίπεδη επιφάνεια καφέ όπως επίσης και για μια μικρή διόρθωση του χρόνου εκχύλισης. Σαν τιμή οδηγός είναι τα 15Kg. Για εξάσκηση στο πάτημα, αυτό μπορεί να γίνει πάνω σε ζυγαριά μπάνιου.
Πως γεμίζουμε το καλαθάκι με καφέ;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά συστήνω είναι η ζύγιση με μία ψηφιακή ζυγαριά. Διαφορετικά γεμίζουμε όλο το καλαθάκι μέχρι τέρμα πάνω όπως εδώ: A Step by Step Guide to Finger Leveling
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι γιατί ο μονός και ο διπλός espresso έχουν τους ίδιους χρόνους εκχύλισης. Η απάντηση είναι ότι αυτό οφείλεται στό ότι το διπλό καλαθάκι έχει των διπλάσιο αριθμό οπών στην βάση του από το μονό και έτσι επιτρέπει να έχουμε την περίπου διπλάσια ροή.
Γιατί να κάνω διπλό espresso;
Κυρίως για το ότι κατά κοινή ομολογία δίνει ένα κατάτι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο μονό και γιατί είναι πιο εύκολος στην παρασκευή του. Κοινώς, συγχωρεί τα σφάλματα τεχνικής πιο εύκολα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία κάποιου μπορεί να προχωρήσει και στην παρασκευή του μονού.
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Μονός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο μονό καλαθάκι: 7-10 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 25-30 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 1ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Tamping τόσο όσο για να δημιουργηθεί μία συμπαγή, ομοιόμορφη και επίπεδη επιφάνεια καφέ όπως επίσης και για μια μικρή διόρθωση του χρόνου εκχύλισης. Σαν τιμή οδηγός είναι τα 15Kg. Για εξάσκηση στο πάτημα, αυτό μπορεί να γίνει πάνω σε ζυγαριά μπάνιου.
Πως γεμίζουμε το καλαθάκι με καφέ;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά συστήνω είναι η ζύγιση με μία ψηφιακή ζυγαριά. Διαφορετικά γεμίζουμε όλο το καλαθάκι μέχρι τέρμα πάνω όπως εδώ: A Step by Step Guide to Finger Leveling
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι γιατί ο μονός και ο διπλός espresso έχουν τους ίδιους χρόνους εκχύλισης. Η απάντηση είναι ότι αυτό οφείλεται στό ότι το διπλό καλαθάκι έχει των διπλάσιο αριθμό οπών στην βάση του από το μονό και έτσι επιτρέπει να έχουμε την περίπου διπλάσια ροή.
Γιατί να κάνω διπλό espresso;
Κυρίως για το ότι κατά κοινή ομολογία δίνει ένα κατάτι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο μονό και γιατί είναι πιο εύκολος στην παρασκευή του. Κοινώς, συγχωρεί τα σφάλματα τεχνικής πιο εύκολα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία κάποιου μπορεί να προχωρήσει και στην παρασκευή του μονού.