Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
supermario
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2020 9:10 am
Όνομα: Μάριος
Μηχανή:: ECM classika pid
2η Μηχανή:: gaggia Classic 2019
Μύλος:: eureka specialita
2ος Μύλος:: comandante c40

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από supermario » Τετ Σεπ 01, 2021 8:05 pm

καλησπέρα! προσπαθώ να φτιάξω έναν haugsbrandt gourmet και έχω το εξής πρόβλημα. με αναλογία 1:2 , 1:2,5 και δοκιμές απο 15-18 gram και χρόνους 25-35 sec δεν μπορώ να τον εκχυλήσω με τίποτα. πάντα υποεκχυλησμένος με extration 17% αντε λίγο πιο πάνω αλλα στη γευση πάλι χάλια . εχω δοκιμάσει να ανεβάσω και τη θερμοκρασία με το κουμπί του ατμου στη  gaggia αλλα πάλι τα ίδια. (στο γυμνό φαίνεται καλή η εκχύληση) τι μπορεί να φταίει?

hackertom
Δημοσιεύσεις: 102
Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
Όνομα: Θωμάς
Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από hackertom » Σάβ Οκτ 16, 2021 5:20 pm

Είναι λογικό ενω βγάζω καφέ με πλούσια κρέμα σε διπλό espresso μετά από λίγα λεπτά να χάνεται και να πέφτει ή κρέμα;

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nkout » Παρ Νοέμ 12, 2021 4:23 pm

Υπαρχει κανενας που να εχει ρυθμισει την αντλια/OPV σε χαμηλη πιεση?
Εχω παει πειραματικα στα 7 bar κ νομιζω οτι ειναι μια χαρα το αποτελεσμα.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από After » Παρ Νοέμ 12, 2021 6:02 pm

nkout έγραψε:
Παρ Νοέμ 12, 2021 4:23 pm
Υπαρχει κανενας που να εχει ρυθμισει την αντλια/OPV σε χαμηλη πιεση?
Εχω παει πειραματικα στα 7 bar κ νομιζω οτι ειναι μια χαρα το αποτελεσμα.
Είναι θέμα γούστου

Σε πολύ ψημένους καφέδες μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα, σε ελαφρά ψημένους που πρέπει να πιεστούν για να βγάλουν ότι έχουν, δεν το βλέπω...

Είναι πάντως θέμα γούστου και μηχανής
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από BasilTh » Παρ Νοέμ 12, 2021 6:05 pm

Αυτή την περίοδο έχω περάσει στην Unica δύο επιπλέον OPV.

Πέρα από την εργοστασιακή στα 9 bar υπάρχουν άλλες δύο, ρυθμισμένες στα 3 και 6 bar αντίστοιχα για να πειραματιστώ με pressure profile.
Από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα στα 6 bar μετρώ μια μείωση της ροής κατά 15%. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν αλλάζουμε το gicleur από 0,7 σε 0,5mm. Η γεύση νομίζω ότι έγινε πιο < μαλακή >.

Βρίσκομαι σε φάση πειραματισμού και μετρήσεων, προσπαθώντας να εντάξω λειτουργικά τις τρείς διαφορετικές πιέσεις στην καθημερινή χρήση της μηχανής.

Πάντως νομίζω ότι από τα 6bar και πάνω εξακολουθούμε να μιλάμε για espresso σαν τρόπο παρασκευής καφέ. Μην ξεχνάμε ότι οι Lever μηχανές μονού ελατηρίου δουλεύουν σε αυτή την πίεση καθώς και ότι η Decent έχει προφίλ που κινούνται σε αυτή την περιοχή.

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nkout » Παρ Νοέμ 12, 2021 9:57 pm

Πολυ ενδιαφέροντα αυτα που λέτε, να σας πω κ εγω αυτα που εχω δει.

Βασιλη, οντως ο καφές εχει γινει πιο μαλακος οπως λες. Ειναι διαφορετικός. Και νομίζω η κρεμα δεν ειναι τοσο εντονη.

Η μεγαλη διάφορα που εχω δει ειναι στη ροη, μου δίνει την εντύπωση πως δεν καταρεει το πακ κ μπορεις να βγάλεις μακρες εκχυλισεις.

Προσπαθώ να καταλαβω τι πιεση ταιριάζει στα medium-light roasts. Θα πονταρα τα λεφτα μου στα 7-8 bar, αλλα το σχολιο του Γιώργου με προβλημάτισε.

Το επομενο βημα ειναι να παρω ενα καφε κ να δοκιμασω να τον βγαλω στα 7,8,9,10,11 bar ωστε να αποκτήσω αποψη κ ο ιδιος

MENELAOSN
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2020 12:11 pm
Όνομα: Menelaos
Μηχανή:: Rancilio Silvia ProX
Μύλος:: Eureka Mignon Zero

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από MENELAOSN » Πέμ Ιαν 05, 2023 9:56 am

Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τους χρόνους εκχύλισης. Σε περίπτωση που η μηχανή έχει preinfusion, συνεχίζω και υπολογίζω τον χρόνο από το πάτημα του κουμπιού; Η προσθέτω στον συνολικό χρόνο της εκχύλισης και τα δευτερόλεπτα του preinfusion (πχ αν θέλω εκχύλιση στα 30sec, με 3 sec preinfusion υπολογίζω 33sec συνολική εκχύλιση;)

MENELAOSN
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2020 12:11 pm
Όνομα: Menelaos
Μηχανή:: Rancilio Silvia ProX
Μύλος:: Eureka Mignon Zero

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από MENELAOSN » Πέμ Ιαν 05, 2023 9:56 am

Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τους χρόνους εκχύλισης. Σε περίπτωση που η μηχανή έχει preinfusion, συνεχίζω και υπολογίζω τον χρόνο από το πάτημα του κουμπιού; Η προσθέτω στον συνολικό χρόνο της εκχύλισης και τα δευτερόλεπτα του preinfusion (πχ αν θέλω εκχύλιση στα 30sec, με 3 sec preinfusion υπολογίζω 33sec συνολική εκχύλιση;)

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από After » Πέμ Ιαν 05, 2023 11:00 am

Ο χρόνος πάντα υπολογίζεται από τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα στο πακ
Από εκεί και πέρα ότι κάνουμε είναι ένα προφίλ, οποίο και να είναι αυτό
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Απάντηση