Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Νίκος
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 28, 2021 12:54 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Νίκος » Πέμ Μαρ 04, 2021 2:30 pm

όταν ξεκίνησε αυτό το τοπικ η δοσολια ενός διπλού espresso ηταν η παρακατω
Διπλός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.

Διαβάζοντας το νήμα όμως βλέπω ότι μιλάμε πλέον για 1/2 δηλαδή περίπου 18gr θα μας δωσει 36ml

Tελικα τι ισχυει ?
Εγώ προσωπικά πίνω μόνο φρεντο εσπρεσσο ,το 1/2 μου βγάζει λίγη ποσότητα ,ενώ αντίθετα το 19gr να μου δωσει 50-60ml με βολευει ....

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Μαρ 04, 2021 3:02 pm

Αν με το "βολεύει" εννοείς οτι γευστικά είσαι ευχαριστημένος να συνεχίσεις με τη δικιά σου ρουτίνα, η συνταγή στην οποία αναφέρεσαι είναι ένας μπούσουλας για να πειραματιστείς. Επίσης να χρησιμοποιείς ζυγαριά 0.1g για να έχεις ακριβή έλεγχο και επαναληψιμότητα.

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Bianca
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από giorgos.b » Πέμ Μαρ 04, 2021 10:59 pm

Νίκος έγραψε:
Πέμ Μαρ 04, 2021 2:30 pm
Διαβάζοντας το νήμα όμως βλέπω ότι μιλάμε πλέον για 1/2 δηλαδή περίπου 18gr θα μας δωσει 36ml
Μία διευκρίνηση, τα ratios αφορούν γραμμάρια, που σημαίνει ότι ζυγίζεις αρχικά τον καφέ και μετά ζυγίζεις το ρόφημα, δεν μετράς τον όγκο (τα 36 γρ δεν ειναι 36 ml, αλλά αρκετά περισσότερα)

serqual
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από serqual » Παρ Μαρ 05, 2021 8:56 am

Ισχύει ακριβώς αυτό που έγραψε ο Γιώργος. Με 18gr καφέ, θα πάρεις τουλάχιστον 36 γρ ρόφημα. Αυτό σημαίνει πως αν πάρεις από 36-45 είσαι μια χαρά αναλόγως το προσωπικό σου γούστο. Νομίζω πως εκεί γύρω στα 40-41 γρ είναι ότι πιο γευστικό έχω πάρει. Αυτά τα γραμμάρια αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από τα 60 ml.

Νίκος
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 28, 2021 12:54 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Νίκος » Παρ Μαρ 05, 2021 11:52 am

Ok παιδιά λάθος ναι είναι σε γραμμάρια , όποτε αλλάζουν τα δεδομένα .
Εγώ πάντως εκεί γύρω στα 50 ml και λίγο περισσότερο καφέ είναι γευστικά το ιδανικο για τα δικά μου γούστα .
Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από johnsin » Παρ Μαρ 05, 2021 12:01 pm

Όλοι έχετε ζυγαριά κάντε το εξής βάλτε 50 γραμμάρια νερού σε ένα ποτηράκι γυρίστε την ζυγαριά σε mg ξαναμετρήσετε θα δείτε ότι δεν εχει καμία διαφορά.

serqual
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από serqual » Παρ Μαρ 05, 2021 1:01 pm

Αλλο το βάρος, αλλο ο όγκος. Το βάρος μετριέται με γραμμάρια, ενω ο όγκος με ml. Υπαρχει τύπος που συνδέει βάρος με όγκο. Πρεπει να γνωρίζει απλώς καποιος το ειδικό βάρος του υγρού, στην προκειμένη του νερού.

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Bianca
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από giorgos.b » Παρ Μαρ 05, 2021 3:57 pm

johnsin έγραψε:
Παρ Μαρ 05, 2021 12:01 pm
Όλοι έχετε ζυγαριά κάντε το εξής βάλτε 50 γραμμάρια νερού σε ένα ποτηράκι γυρίστε την ζυγαριά σε mg ξαναμετρήσετε θα δείτε ότι δεν εχει καμία διαφορά.
:a014: τι ακριβως ήθελες να πεις με αυτο; τα mg μάζα μετράνε, μιλάω για δοσομετρικό ποτηράκι που μετρά όγκο.
Στο νερό όντως προφανώς ο όγκος είναι ίδιος, εγώ μίλησα για καφέ, με καιμάκι κλπ κλπ

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από johnsin » Παρ Μαρ 05, 2021 4:20 pm

ότι είναι το ίδιο πράγμα για την ζυγαριά. Μόνο με δοσομετρικό ποτηράκι θα δεις διαφορά και αν το αφήσεις λίγο να καθίσει το καϊμάκι δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει βάρος. Γιαυτο μετράμε πάντα σε γραμμάρια.

evanmat
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 22, 2018 11:39 am

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από evanmat » Κυρ Μαρ 14, 2021 12:02 pm

serqual έγραψε:
Παρ Μαρ 05, 2021 1:01 pm
Αλλο το βάρος, αλλο ο όγκος. Το βάρος μετριέται με γραμμάρια, ενω ο όγκος με ml. Υπαρχει τύπος που συνδέει βάρος με όγκο. Πρεπει να γνωρίζει απλώς καποιος το ειδικό βάρος του υγρού, στην προκειμένη του νερού.
1tn/m3

Απάντηση