Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πλέον το μονός και διπλός espresso βάση δοσολογίας και όγκου είναι παρωχημένες έννοιες. Εσύ θα ακολουθείς αυτό που σου υποδεικνύει η γεύση σου και θα υπολογίζεις σε γραμμάρια, πχ βάζεις 18g αλεσμένου καφέ (στο κατάλληλης χωρητικότητας καλαθάκι) και παίρνεις ένα εσπρέσο 36g (1:2 αναλογία) και δεν πετάς τίποτα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 15, 2012 5:15 pm
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Handpresso
- Μύλος:: Χειροκινητος Porlex
- 2ος Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Προφανως περι ορεξεως ουδεις λογος. Γραφω ομως, επειδη αν δηλωσεις πως πινεις μονο εσπρεσσο εδω μεσα αντμετωπιζεσαι σαν
ειδικη περιπτωση. Αφου παραθεσω το λινκ http://www.espressoitaliano.org/files/F ... lq_it.pdf λεω πως σε ολες τις καφετεριες του κοσμου ο εσπρεσσο ειναι μονος εκτος αν ζητησεις διπλο. Συμφωνω πως αν φτιαξεις διπλο ειναι πιο ευκολο να φτασεις σε καλο αποτελεσμα. Χρησιμοποιοω τελικα μονο καλαθακι IMS 7-9g με πολυ καλο αποτελεσμα πινοντας 2-4 καφεδες την ημερα με τη μηχανη μου η σε καφετεριες, Καφε για τον καφε!
ειδικη περιπτωση. Αφου παραθεσω το λινκ http://www.espressoitaliano.org/files/F ... lq_it.pdf λεω πως σε ολες τις καφετεριες του κοσμου ο εσπρεσσο ειναι μονος εκτος αν ζητησεις διπλο. Συμφωνω πως αν φτιαξεις διπλο ειναι πιο ευκολο να φτασεις σε καλο αποτελεσμα. Χρησιμοποιοω τελικα μονο καλαθακι IMS 7-9g με πολυ καλο αποτελεσμα πινοντας 2-4 καφεδες την ημερα με τη μηχανη μου η σε καφετεριες, Καφε για τον καφε!
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 04, 2018 9:25 pm
- Μηχανή:: Rancilio silvia
- Μύλος:: Compak k3 touch
- Οι καφέδες μου:: Lavazza pienaroma,tierra,cup10,mokka
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα-σκέψη που έχω και να μοιραστώ μαζί σας.προσφατα απόκτησα μια Rancilio Silvia και είναι στο στάδιο της εύρεσης σωστής εκχύλισης.προς το παρών βγάζω εκχύλιση ratio 1/2 και είναι εντάξει αλλά ρώτησα έναν φίλο που έχει καφέ-αρτοποιο που δουλεύει hausband να μετρήσει πως βγάζει η δίκη του μηχανή και μέτρησε 15 γρ καφέ στο καλάθι και παίρνει 90γρ καφέ!την ρύθμιση την κάνει στο μύλο και στην μηχανή τεχνικός της αντιπροσωπείας.ειναι φυσιολογικό αυτό το ratio?
-
- Δημοσιεύσεις: 65
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2018 8:42 pm
- Όνομα: Γαληνός
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Gaggiq baby class
- Μύλος:: Ascaso mini i-2
- Τοποθεσία: Καβάλα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Για αυτο τον λογο ολα τα μαγαζια πουλανε νεροζουμια που και καποιοι ασχετοι τα απολαμβανουν "ως καφε" υποτιθεται και καποιοι τα βρισκουνε και ωραια.. φυσικα και δεν ειναι ratio αυτο .. καθησε στο 1:2 να βρεις τα πατηματα σου και με τον καιρο θα καταλαβεις την διαφορα. Δηλαδη με 90ml οταν βαζουνε παγακια και το χτυπανε για freddo γεμιζει ολο το ποτηρι υποτιθεται καφε .. (νερομπλουκι το λεω εγω).
-
- Δημοσιεύσεις: 52
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
- Τοποθεσία: Σέρρες
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Να ρωτήσω κάτι. Πως καταλαβαίνουμε το καλαθάκι μας μέχρι πόσο καφέ μπορεί να πάρει ; Κάπου είχα διαβάσει κάτι για κέρματα. Υπάρχει καποιος τρόπος να το καταλαβαίνω γιατί εγω στο δικό μου βάζω 14γρ καφέ (στο διπλό).
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Είναι θέμα άλεσης. Όσο πιο ψιλή η άλεση, τόσο πιο πολύ ποσότητα στο καλαθάκι.
Το κέρμα έχει να κάνει με την απόσταση του αλεσμενου και πατημένου καφέ στο καλαθάκι με τη σιτα της ντουζιερας. Αν το σκεφτείς, η απόσταση αυτή καθορίζει τη σχέση άλεσης με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι : Χοντρή άλεση σημαίνει λιγότερα γραμμάρια ενώ ψιλή άλεση σημαίνει περισσότερα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η απόσταση αυτή είναι τόσο σημαντική, όσον αφορά την εκχύλιση (όσον αφορά την ακεραιότητα της επιφάνειας του καφέ το καταλαβαίνω απόλυτα).
Το κέρμα έχει να κάνει με την απόσταση του αλεσμενου και πατημένου καφέ στο καλαθάκι με τη σιτα της ντουζιερας. Αν το σκεφτείς, η απόσταση αυτή καθορίζει τη σχέση άλεσης με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι : Χοντρή άλεση σημαίνει λιγότερα γραμμάρια ενώ ψιλή άλεση σημαίνει περισσότερα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η απόσταση αυτή είναι τόσο σημαντική, όσον αφορά την εκχύλιση (όσον αφορά την ακεραιότητα της επιφάνειας του καφέ το καταλαβαίνω απόλυτα).
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Με την απότομη είσοδο του νερού ο καφές συμπιέζεται, διαβρέχεται και σταδιακά ελαφρώς διογκώνεται.
Από τη μία πλευρά δεν θέλουμε να εισέλθει μεγάλη ποσότητα νερού γιατί μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του puck δημιουργώντας βαθουλώματα/τρύπες και τελικά channeling και από την άλλη χρειαζόμαστε τον απαιτούμενο χώρο ώστε το puck να διογκωθεί χωρίς να ακουμπήσει στη ντουζιέρα με κίνδυνο πάλι να κάνει ρηγματώσεις.
Πρακτικός τρόπος για να βρεις τη ιδανική απόσταση είναι το κέρμα.
Από τη μία πλευρά δεν θέλουμε να εισέλθει μεγάλη ποσότητα νερού γιατί μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του puck δημιουργώντας βαθουλώματα/τρύπες και τελικά channeling και από την άλλη χρειαζόμαστε τον απαιτούμενο χώρο ώστε το puck να διογκωθεί χωρίς να ακουμπήσει στη ντουζιέρα με κίνδυνο πάλι να κάνει ρηγματώσεις.
Πρακτικός τρόπος για να βρεις τη ιδανική απόσταση είναι το κέρμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 52
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
- Τοποθεσία: Σέρρες
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λες για την άλεση. Γιατί η διαφορετική άλεση έχει να κάνει με τα γραμμάρια ; Μήπως εννοείς με τον όγκο ; Δηλ. αφού βάζουμε πχ 14 γρ στον μύλο , 14γρ αλεσμένο δεν θα βγάλει ;; Είτε ψιλά είτε χοντρά αλεσμένος ;Gespresso έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 30, 2019 10:43 pmΕίναι θέμα άλεσης. Όσο πιο ψιλή η άλεση, τόσο πιο πολύ ποσότητα στο καλαθάκι.
Το κέρμα έχει να κάνει με την απόσταση του αλεσμενου και πατημένου καφέ στο καλαθάκι με τη σιτα της ντουζιερας. Αν το σκεφτείς, η απόσταση αυτή καθορίζει τη σχέση άλεσης με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι : Χοντρή άλεση σημαίνει λιγότερα γραμμάρια ενώ ψιλή άλεση σημαίνει περισσότερα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί η απόσταση αυτή είναι τόσο σημαντική, όσον αφορά την εκχύλιση (όσον αφορά την ακεραιότητα της επιφάνειας του καφέ το καταλαβαίνω απόλυτα).
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Θες σχετικά σταθερό όγκο (για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, απόσταση από shower screen). Άρα, αν αλλάζεις την άλεση, αλλάζεις και τα γραμμάρια ώστε να έχεις ίδιο όγκο.
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Με κάλυψε ο συνονόματος.