Σελίδα 1 από 44

Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 18, 2011 7:41 pm
από Christos
Διπλός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.

Μονός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο μονό καλαθάκι: 7-10 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 25-30 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 1ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.

Tamping τόσο όσο για να δημιουργηθεί μία συμπαγή, ομοιόμορφη και επίπεδη επιφάνεια καφέ όπως επίσης και για μια μικρή διόρθωση του χρόνου εκχύλισης. Σαν τιμή οδηγός είναι τα 15Kg. Για εξάσκηση στο πάτημα, αυτό μπορεί να γίνει πάνω σε ζυγαριά μπάνιου.

Πως γεμίζουμε το καλαθάκι με καφέ;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά συστήνω είναι η ζύγιση με μία ψηφιακή ζυγαριά. Διαφορετικά γεμίζουμε όλο το καλαθάκι μέχρι τέρμα πάνω όπως εδώ: A Step by Step Guide to Finger Leveling
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:

Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι γιατί ο μονός και ο διπλός espresso έχουν τους ίδιους χρόνους εκχύλισης. Η απάντηση είναι ότι αυτό οφείλεται στό ότι το διπλό καλαθάκι έχει των διπλάσιο αριθμό οπών στην βάση του από το μονό και έτσι επιτρέπει να έχουμε την περίπου διπλάσια ροή.

Γιατί να κάνω διπλό espresso;
Κυρίως για το ότι κατά κοινή ομολογία δίνει ένα κατάτι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο μονό και γιατί είναι πιο εύκολος στην παρασκευή του. Κοινώς, συγχωρεί τα σφάλματα τεχνικής πιο εύκολα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία κάποιου μπορεί να προχωρήσει και στην παρασκευή του μονού.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 18, 2011 8:15 pm
από Alex_Under
Christos έγραψε: Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή δηλαδη 2ml/s
...
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή δηλαδη 1ml/s
Μετράς δευτερόλεπτα από την στιγμή που βγει καφές και όχι από την στιγμή που πατηθεί το Brew Button?
Το λέω γιατί αυτό καταλαβαίνω από τα νούμερα της ροής που δίνεις.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 18, 2011 8:29 pm
από Christos
Οι ροές είναι στρογγυλεμένες και αναφέρονται στο περίπου. Ο χρόνος μετράει από την στιγμή που πατάς το brew. Αν πιστεύεις ότι θα μπερδεύεται κάποιος με τις ροές τότε να τις σβήσω.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 12:01 am
από PaNoSS
αρα για να καταλαβω αυτο που ειναι το κυριοτερο και παιζει το μεγιστο ρολο ειναι πως θα κοψεις τον καφε,σωστα??
ωστε να μπορεσεις να πεσεις μεσα και στην ποσοτητα,και στη γευση και στο χρονο..ε?

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 12:14 am
από nikp81
Ακριβως , πως θα κοψεις τον καφε και πως θα τον πατησεις!!

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 9:18 am
από After
Eπισης με naked portafilter, για να καταλαβετε οτι τα κανατε ολα σωστα, απο το levelling μεχρι το tamping, κοιτοντας απο κατω οταν ξεκινησει η εκχυση, θα πρεπει να ξεκινησει απο τις ακρες του portafilter πηγαινοντας στο κεντρο

Kαπως ετσι δηλαδη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 10:56 am
από tdm900twin
Στάζει μέλι!!! :a080:

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 11:01 am
από Christos
Αυτό είναι κάτι που και εσύ άνετα το κάνεις με τον εξοπλισμό που έχεις φίλε tdm (το μικρό σου;)
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το κολπάκι που έκανε χτυπώντας το basket με το φλιτζάνι αμέσως μόλις ξεκίνησε η εκχύλιση. :a014:
Για περισσότερα σχόλια για το video εδώ:

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 2:35 pm
από tdm900twin
Ξέχασα το βασικότερο, Δημήτρης λέγομαι, τον τελευταίο καιρό έχω πετύχει πολλές καλές εκχυλίσεις με naked pf, σε παρόμοιο με το βίντεο επίπεδο, απλά έχω ένα μικρό πιτσίλισμα στην αρxή (όχι ιδιαίτερα μεγάλο), αφού όμως περάσουν τα πρώτα δευτερόλεπτα η εκχύλιση συγκεντρώνεται αποκλειστικά στο μέσο του pf. Και εκεί είναι απόλαυση να το χαζεύεις...

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 4:15 pm
από Loizos
Off topic:
Καλά σας το λέω ότι θα μας φαν οι Δημήτρηδες εδώ μέσα.

Εγώ γενικότερα παρατήρησα ότι πιο ωραία εκχύλιση σε naked πετυχαίνω με μεσαίο - ελαφρύ πάτημα παρά με δυνατό. Πάντα προσέχω οι χρόνοι μου να είναι 25-30 δευτερόλεπτα. Οι κώνοι είναι πιο ωραίοι και συμμετρικοί χωρίς πιτσιλλίσματα με ελαφρύ προς μεσαίο πάτημα αλλά τα χρώματα και τα tiger stripes πιο έντονα και ωραία στο δυνατό πάτημα. Εντός των ημερών ίσως ανεβάσω και ένα βιντεο.