Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Διπλός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Μονός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο μονό καλαθάκι: 7-10 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 25-30 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 1ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Tamping τόσο όσο για να δημιουργηθεί μία συμπαγή, ομοιόμορφη και επίπεδη επιφάνεια καφέ όπως επίσης και για μια μικρή διόρθωση του χρόνου εκχύλισης. Σαν τιμή οδηγός είναι τα 15Kg. Για εξάσκηση στο πάτημα, αυτό μπορεί να γίνει πάνω σε ζυγαριά μπάνιου.
Πως γεμίζουμε το καλαθάκι με καφέ;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά συστήνω είναι η ζύγιση με μία ψηφιακή ζυγαριά. Διαφορετικά γεμίζουμε όλο το καλαθάκι μέχρι τέρμα πάνω όπως εδώ: A Step by Step Guide to Finger Leveling
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι γιατί ο μονός και ο διπλός espresso έχουν τους ίδιους χρόνους εκχύλισης. Η απάντηση είναι ότι αυτό οφείλεται στό ότι το διπλό καλαθάκι έχει των διπλάσιο αριθμό οπών στην βάση του από το μονό και έτσι επιτρέπει να έχουμε την περίπου διπλάσια ροή.
Γιατί να κάνω διπλό espresso;
Κυρίως για το ότι κατά κοινή ομολογία δίνει ένα κατάτι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο μονό και γιατί είναι πιο εύκολος στην παρασκευή του. Κοινώς, συγχωρεί τα σφάλματα τεχνικής πιο εύκολα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία κάποιου μπορεί να προχωρήσει και στην παρασκευή του μονού.
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο διπλό καλαθάκι: 14-19 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 50-60 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 2ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Μονός
Πίεση 8-10 Bar, Θερμοκρασία νερού 93 C
Ποσότητα καφέ στο μονό καλαθάκι: 7-10 g
H ποσότητα καφέ στο φλυτζάνι: 25-30 ml
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή περίπου 1ml/s. Η χρονομέτρηση ξεκινά από την στιγμή που ενεργοποιούμε την αντλία.
Tamping τόσο όσο για να δημιουργηθεί μία συμπαγή, ομοιόμορφη και επίπεδη επιφάνεια καφέ όπως επίσης και για μια μικρή διόρθωση του χρόνου εκχύλισης. Σαν τιμή οδηγός είναι τα 15Kg. Για εξάσκηση στο πάτημα, αυτό μπορεί να γίνει πάνω σε ζυγαριά μπάνιου.
Πως γεμίζουμε το καλαθάκι με καφέ;
Ο τρόπος που εγώ προσωπικά συστήνω είναι η ζύγιση με μία ψηφιακή ζυγαριά. Διαφορετικά γεμίζουμε όλο το καλαθάκι μέχρι τέρμα πάνω όπως εδώ: A Step by Step Guide to Finger Leveling
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι γιατί ο μονός και ο διπλός espresso έχουν τους ίδιους χρόνους εκχύλισης. Η απάντηση είναι ότι αυτό οφείλεται στό ότι το διπλό καλαθάκι έχει των διπλάσιο αριθμό οπών στην βάση του από το μονό και έτσι επιτρέπει να έχουμε την περίπου διπλάσια ροή.
Γιατί να κάνω διπλό espresso;
Κυρίως για το ότι κατά κοινή ομολογία δίνει ένα κατάτι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο μονό και γιατί είναι πιο εύκολος στην παρασκευή του. Κοινώς, συγχωρεί τα σφάλματα τεχνικής πιο εύκολα. Όσο αυξάνεται η εμπειρία κάποιου μπορεί να προχωρήσει και στην παρασκευή του μονού.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
- Δημοσιεύσεις: 784
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 13, 2010 10:27 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Μετράς δευτερόλεπτα από την στιγμή που βγει καφές και όχι από την στιγμή που πατηθεί το Brew Button?Christos έγραψε: Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή δηλαδη 2ml/s
...
Χρόνος εκχύλισης από 24 - 30s. Έχουμε μία ροή δηλαδη 1ml/s
Το λέω γιατί αυτό καταλαβαίνω από τα νούμερα της ροής που δίνεις.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Οι ροές είναι στρογγυλεμένες και αναφέρονται στο περίπου. Ο χρόνος μετράει από την στιγμή που πατάς το brew. Αν πιστεύεις ότι θα μπερδεύεται κάποιος με τις ροές τότε να τις σβήσω.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 506
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
αρα για να καταλαβω αυτο που ειναι το κυριοτερο και παιζει το μεγιστο ρολο ειναι πως θα κοψεις τον καφε,σωστα??
ωστε να μπορεσεις να πεσεις μεσα και στην ποσοτητα,και στη γευση και στο χρονο..ε?
ωστε να μπορεσεις να πεσεις μεσα και στην ποσοτητα,και στη γευση και στο χρονο..ε?
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ακριβως , πως θα κοψεις τον καφε και πως θα τον πατησεις!!
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Eπισης με naked portafilter, για να καταλαβετε οτι τα κανατε ολα σωστα, απο το levelling μεχρι το tamping, κοιτοντας απο κατω οταν ξεκινησει η εκχυση, θα πρεπει να ξεκινησει απο τις ακρες του portafilter πηγαινοντας στο κεντρο
Kαπως ετσι δηλαδη
Kαπως ετσι δηλαδη
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- tdm900twin
- Δημοσιεύσεις: 50
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 30, 2010 11:45 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
- 2η Μηχανή:: Nespresso Citiz
- Μύλος:: Macap MC4 stepless
- Οι καφέδες μου:: Hacienda San Pedro, La Margarita
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Στάζει μέλι!!!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Αυτό είναι κάτι που και εσύ άνετα το κάνεις με τον εξοπλισμό που έχεις φίλε tdm (το μικρό σου;)
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το κολπάκι που έκανε χτυπώντας το basket με το φλιτζάνι αμέσως μόλις ξεκίνησε η εκχύλιση.
Για περισσότερα σχόλια για το video εδώ:
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το κολπάκι που έκανε χτυπώντας το basket με το φλιτζάνι αμέσως μόλις ξεκίνησε η εκχύλιση.
Για περισσότερα σχόλια για το video εδώ:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- tdm900twin
- Δημοσιεύσεις: 50
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 30, 2010 11:45 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
- 2η Μηχανή:: Nespresso Citiz
- Μύλος:: Macap MC4 stepless
- Οι καφέδες μου:: Hacienda San Pedro, La Margarita
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ξέχασα το βασικότερο, Δημήτρης λέγομαι, τον τελευταίο καιρό έχω πετύχει πολλές καλές εκχυλίσεις με naked pf, σε παρόμοιο με το βίντεο επίπεδο, απλά έχω ένα μικρό πιτσίλισμα στην αρxή (όχι ιδιαίτερα μεγάλο), αφού όμως περάσουν τα πρώτα δευτερόλεπτα η εκχύλιση συγκεντρώνεται αποκλειστικά στο μέσο του pf. Και εκεί είναι απόλαυση να το χαζεύεις...
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Off topic:
Καλά σας το λέω ότι θα μας φαν οι Δημήτρηδες εδώ μέσα.
Εγώ γενικότερα παρατήρησα ότι πιο ωραία εκχύλιση σε naked πετυχαίνω με μεσαίο - ελαφρύ πάτημα παρά με δυνατό. Πάντα προσέχω οι χρόνοι μου να είναι 25-30 δευτερόλεπτα. Οι κώνοι είναι πιο ωραίοι και συμμετρικοί χωρίς πιτσιλλίσματα με ελαφρύ προς μεσαίο πάτημα αλλά τα χρώματα και τα tiger stripes πιο έντονα και ωραία στο δυνατό πάτημα. Εντός των ημερών ίσως ανεβάσω και ένα βιντεο.
Καλά σας το λέω ότι θα μας φαν οι Δημήτρηδες εδώ μέσα.
Εγώ γενικότερα παρατήρησα ότι πιο ωραία εκχύλιση σε naked πετυχαίνω με μεσαίο - ελαφρύ πάτημα παρά με δυνατό. Πάντα προσέχω οι χρόνοι μου να είναι 25-30 δευτερόλεπτα. Οι κώνοι είναι πιο ωραίοι και συμμετρικοί χωρίς πιτσιλλίσματα με ελαφρύ προς μεσαίο πάτημα αλλά τα χρώματα και τα tiger stripes πιο έντονα και ωραία στο δυνατό πάτημα. Εντός των ημερών ίσως ανεβάσω και ένα βιντεο.