Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8763
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 25, 2019 12:12 pm

Πλέον το μονός και διπλός espresso βάση δοσολογίας και όγκου είναι παρωχημένες έννοιες. Εσύ θα ακολουθείς αυτό που σου υποδεικνύει η γεύση σου και θα υπολογίζεις σε γραμμάρια, πχ βάζεις 18g αλεσμένου καφέ (στο κατάλληλης χωρητικότητας καλαθάκι) και παίρνεις ένα εσπρέσο 36g (1:2 αναλογία) και δεν πετάς τίποτα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

johnino
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Τρί Μάιος 15, 2012 5:15 pm
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Handpresso
Μύλος:: Χειροκινητος Porlex
2ος Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από johnino » Δευ Ιαν 28, 2019 7:12 pm

Προφανως περι ορεξεως ουδεις λογος. Γραφω ομως, επειδη αν δηλωσεις πως πινεις μονο εσπρεσσο εδω μεσα αντμετωπιζεσαι σαν
ειδικη περιπτωση. Αφου παραθεσω το λινκ http://www.espressoitaliano.org/files/F ... lq_it.pdf λεω πως σε ολες τις καφετεριες του κοσμου ο εσπρεσσο ειναι μονος εκτος αν ζητησεις διπλο. Συμφωνω πως αν φτιαξεις διπλο ειναι πιο ευκολο να φτασεις σε καλο αποτελεσμα. Χρησιμοποιοω τελικα μονο καλαθακι IMS 7-9g με πολυ καλο αποτελεσμα πινοντας 2-4 καφεδες την ημερα με τη μηχανη μου η σε καφετεριες, Καφε για τον καφε!

doom26
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 04, 2018 9:25 pm
Μηχανή:: Rancilio silvia
Μύλος:: Hario mini pro
Οι καφέδες μου:: Lavazza pienaroma,cup10,mokka

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από doom26 » Σάβ Απρ 20, 2019 8:28 pm

Θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα-σκέψη που έχω και να μοιραστώ μαζί σας.προσφατα απόκτησα μια Rancilio Silvia και είναι στο στάδιο της εύρεσης σωστής εκχύλισης.προς το παρών βγάζω εκχύλιση ratio 1/2 και είναι εντάξει αλλά ρώτησα έναν φίλο που έχει καφέ-αρτοποιο που δουλεύει hausband να μετρήσει πως βγάζει η δίκη του μηχανή και μέτρησε 15 γρ καφέ στο καλάθι και παίρνει 90γρ καφέ!την ρύθμιση την κάνει στο μύλο και στην μηχανή τεχνικός της αντιπροσωπείας.ειναι φυσιολογικό αυτό το ratio?

galkar
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2018 8:42 pm
Όνομα: Γαληνός
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Gaggiq baby class
Μύλος:: Ascaso mini i-2
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από galkar » Σάβ Απρ 20, 2019 9:47 pm

Για αυτο τον λογο ολα τα μαγαζια πουλανε νεροζουμια που και καποιοι ασχετοι τα απολαμβανουν "ως καφε" υποτιθεται και καποιοι τα βρισκουνε και ωραια.. φυσικα και δεν ειναι ratio αυτο .. καθησε στο 1:2 να βρεις τα πατηματα σου και με τον καιρο θα καταλαβεις την διαφορα. Δηλαδη με 90ml οταν βαζουνε παγακια και το χτυπανε για freddo γεμιζει ολο το ποτηρι υποτιθεται καφε .. (νερομπλουκι το λεω εγω).

Απάντηση