Ristretto

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 423
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Ristretto

Δημοσίευση από dkstopo » Τετ Σεπ 04, 2024 7:30 pm

Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να φτιάξω ένα ristretto με όλες τις μηχανές που είχα και έχω αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν παντα για για ταναθεμα. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα παρει με το μονό καλαθάκι της gaggia μάλλον λόγω διαμόρφωσης, αριθμό και μέγεθος τρυπών, σε μηχανές στα 9bar.
Πριν λιγες εβδομάδες χαζεύοντας καλαθάκια ειδα το μονό της la marzocco 7gr και μου έκανε εντυπωση η διαμόρφωση του. Το ταμπερ που χρειάζεται δεν είναι το κλασικό 58αρι αλλά ένα 41mm. Όποτε παρήγγειλα το καλαθάκι και μείωσα την διάμετρο από ένα ταμπερ από βακελίτη στα 41 περίπου.
Την πρώτη φορά δυσκολεύτηκα τα βάλω τα 7 γρ μέσα και να τα πατήσω σωστά, αλλά μετά από 5-6 φορές έγινε παιχνιδάκι. Μετά έπρεπε να καταλάβω πως πατάμε, γιατί τις μισές φορές σήκωνε το πακ αλλά και αυτό το βρηκα εύκολα.
Τα αποτελέσματα από την στιγμή που έμαθα την ρουτίνα με 7 in 18 out @<20sec οι καφέδες είναι από παρα πολύ καλοί έως καταπληκτικοί. Εμένα μαρεσουν οι φρουτώδες χωρις οξύτητες όποτε το λιγότερο νερό αφηνει περισσότερο να αναδειχθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.
Υπάρχει κάποιος με εμπειρία να με βοηθήσει περισσότερο?
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Απάντηση