Σελίδα 1 από 1

Μορφή πακ και καλαθάκια

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 02, 2023 11:35 am
από georgekyr
Καλησπέρα,

Στην Lelit Anita που έχω, χρησιμοποιώ δύο καλαθάκια το διπλό που είχε μέσα που είναι 14-17 και το μεγαλύτερο που ήρθε με το γυμνό που είναι για 18-21.
Θεωρητικά στους περισσότερους καφέδες που έχω μέχρι 17.5 γραμμάρια χρησιμοποιώ το μικρότερο και από εκεί και πάνω το μεγαλύτερο καλαθάκι. Ένα πρωί καταλάθος μετά από καθάρισμα έβαλα το μεγάλο καλαθάκι και έκοψα μέσα 17.5 γραμμάρια καφέ. Βάζω πάντα και μεταλλική σίτα.
Οι χρόνοι επιταγύνθηκαν ελάχιστα αλλά η γεύση άλλαξε, όπως και άλλαξε και η μορφή του πακ μετά.
Από εκεί που έβγαινε μπισκότο εύκολα με ένα απλό χτυπηματάκι, τώρα είναι σαν σφικτή λάσπη. Όμως νιώθω ότι παίρνω καλύτερη γεύση, σαν να έχουν αναδειχθεί κάποιες νότες που πριν δεν διέκρινα.
Έχω διαβάσει σε άλλα θέματα και αλλού ότι η μορφή του πακ δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν ο καφές που φτιάχνουμε στο φλυτζανάκι είναι καλός.
Εσείς τι προτιμάτε στις οριακές ποσότητες καφέ που μπορούν να γίνουν και με το διπλό και το τριπλό καλαθάκι; Το θέμα με το λασπωμένο πακ στο μεγαλύτερο καλαθάκι όταν είναι γεμάτο στο κάτω όριό του το έχετε αντιμετωπίσει;

Re: Μορφή πακ και καλαθάκια

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 02, 2023 12:07 pm
από Μάνος
Έχω παρατηρήσει κι εγώ αυτό που λες. Κανονικά δεν θα έβαζα τόσο μικρή ποσότητα σε τόσο μεγάλο καλαθάκι. Ειδικά με μηχανές που δεν έχεις έλεγχο της πίεσης και ξεκινάς αμέσως με 9bar, το νερό σίγουρα θα χαλάσει το puck και θα έχεις channeling. Η σίτα όμως το προστατεύει και ειδικά αν βάλεις και χάρτινο φίλτρο από κάτω, βγαίνει πολύ όμορφο το puck στο τέλος.

Πλέον για 17-18g καφέ, χρησιμοποιώ κι εγώ καλαθάκι των 20g + σίτα.

Ένας λόγος που μπορώ να σκεφτώ ότι είχες καλύτερη γεύση στο μεγάλο, είναι ότι στο μικρό καλαθάκι ήταν τόσος ο καφές που ακουμπούσε το shower screen. Ή με την σίτα, ακουμπούσε εκείνη και επηρέαζε την γεύση. Αλλά αυτό είναι μια υπόθεση. Εγώ να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα διαφορά στην γεύση με καλαθάκι των 18g. Απλά προτιμώ των 20g γιατί ακουμπούσε λίγο η σίτα πάνω και άφηνε σημάδι η βίδα.

Re: Μορφή πακ και καλαθάκια

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 15, 2023 9:32 pm
από PuraVida
Το πιθανότερο είναι ότι με λιγότερα γραμμαρια ήπιες καλύτερο καφε γιατί πριν έβαζες παραπάνω απ ότι χώραγε το καλαθακι.

Οι αναφερόμενες χωρητικότητες είναι τελείως υποκειμενικές ούτως ή άλλως. Ο βαθμός της άλεσης παίζει μεγάλο ρόλο στην χωρητικότητα.

Re: Μορφή πακ και καλαθάκια

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 16, 2023 3:55 pm
από Christos.As
Στην mara X χρησιμοποιώ το διπλο μαμα IMS (14-18) σε γυμνο pf. Με τους καφέδες που αγοράζω ( συνήθως medium roast) ειχα σταθεροποιησει την δόση στα 17g. Το puck οντως έβγαινε λασπωμενο και κατα το τιναγμα εσπαγε και αφηνε υπολείμματα στο καλαθακι. Καθώς η Mara X εχει και το μηχανικο pre infusion δεν είχα ποτε θεμα chanelling με φρεσκους καφεδες, χωρις ιδιαίτερη προετοιμασία του puck ( μονο distribution tool). Επίσης κανω πάντα σχετικά δυνατό tamping.
Αρχισα να αυξανω τη δόση καθως επιασαν ζεστές και το γύρισα σε κρύους καφέδες. Εφτασα στα 18 γρ. Η εικονα του puck αλλαξε τελειως. Βγαίνει στεγνο με ελάχιστο χτύπημα και δεν αφηνει καθόλου υπολείμματα στο καλαθάκι. Αυτο που αλλαξε ομως ειναι το chanelling. Εχω αρκετό σε σημείο να λες ότι η εκχύλιση ειναι κακή. Το εριξα στα 17,5γρ. και κάνω και WDT. Το chanelling μειώθηκε αλλά οχι όπως στην αρχή.
Εν τέλει ακόμα πειραματιζομαι. Δεν ξέρω τι απο τα δυο αξίζει. Για ποιότητα στο φλιτζάνι δεν θέλω να αναφέρω κατι καθώς δεν διακρίνω ξεκάθαρες διαφορές. Ακόμα και σήμερα το πρωί που η εκχύλιση έγινε με αρκετό chanelling το φλιτζάνι ήταν απολαυστικότατο για τα γούστα μου.