γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
blackbook56
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Δευ Φεβ 15, 2016 6:31 pm
Μηχανή:: gaggia classic pro
Μύλος:: Eureka mignon Crono

γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από blackbook56 » Κυρ Φεβ 12, 2023 12:57 am

Καλησπερα παιδια
Εχω την giaggia classic pro με eureka mignon crono μυλο, ο μυλος ειχε burrs για φιλτρο αλλα τα αλλαξα και εβαλα για espresso.
Αγορασα καφε σημερα και εκανα 2 δοκιμες, ακολουθοντας εγχειριδιο της eureka εβαλα το μυλο στο 1.5 και 1.0, το αποτελεσμα ηταν 2 γρηγορες εκχύλισης, δοκιμασα και τα 2 ηταν νερουλα με 1.5 να μην εχει καθολου κρεμα.
Εβαλα 7g και πειρα 30 ml σε 11 sec.
Να ανεβω πανω απο 1.5 η να παιξω στα ενδιαμεσα ? επισης εσεις που εχετε gccp, ποσο καφε σας χωραει ο μονος ?
ελπιζω να ειμαι κατανοητός.

nikstgr
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2022 5:01 am

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από nikstgr » Κυρ Φεβ 12, 2023 1:06 am

Με 7 γραμμάρια θα πρέπει να κόψεις πολύ ψιλά. Κάτω από 1 όπως τα λες σίγουρα. Δοκίμασε 0,5

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 376
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από dkstopo » Κυρ Φεβ 12, 2023 11:34 am

Ξεχνάς τους μονους καφέδες. Μόνο με επαγγελματική μηχανη μπορείς να πάρεις σωστό εσπρεσο η ριστρετο
Ξεκινά με 12 και ανέβα ανα 2 γραμμάρια με το ανάλογο καλαθάκι πάντα.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

blackbook56
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Δευ Φεβ 15, 2016 6:31 pm
Μηχανή:: gaggia classic pro
Μύλος:: Eureka mignon Crono

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από blackbook56 » Κυρ Φεβ 12, 2023 7:46 pm

dkstopo έγραψε:
Κυρ Φεβ 12, 2023 11:34 am
Ξεχνάς τους μονους καφέδες. Μόνο με επαγγελματική μηχανη μπορείς να πάρεις σωστό εσπρεσο η ριστρετο
Ξεκινά με 12 και ανέβα ανα 2 γραμμάρια με το ανάλογο καλαθάκι πάντα.
12 τι ? Να φτανταστω ρυθμίσεις
Το καλαθάκι είναι για μόνο γι'αυτό και βάζω 7, άμα έκανα διπλό θα έβαζα παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 18, 2020 4:15 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από giorgoscha » Δευ Φεβ 13, 2023 1:08 pm

Επειδή οι μικρές ποσότητες καφέ δημιουργούν ευάλωτα σε προβλήματα pucks, προτείνεται το καλαθάκι διπλής δόσης και κατ επέκταση μεγαλύτερης ποσότητας καφέ.

nik___
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Atom 75
2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από nik___ » Δευ Φεβ 13, 2023 2:17 pm

dkstopo έγραψε:
Κυρ Φεβ 12, 2023 11:34 am
Ξεχνάς τους μονους καφέδες. Μόνο με επαγγελματική μηχανη μπορείς να πάρεις σωστό εσπρεσο η ριστρετο
Ξεκινά με 12 και ανέβα ανα 2 γραμμάρια με το ανάλογο καλαθάκι πάντα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας επαγγελματικής μηχανής που κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη περίπτωση ?

Άβαταρ μέλους
Spira
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί Μαρ 29, 2022 4:11 pm
Μηχανή:: Lelit Victoria PL91T
Μύλος:: Mignon Turbo
2ος Μύλος:: Comandante C40
Επικοινωνία:

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από Spira » Δευ Φεβ 13, 2023 4:17 pm

blackbook56 έγραψε:
Κυρ Φεβ 12, 2023 12:57 am
Καλησπερα παιδια
Εχω την giaggia classic pro με eureka mignon crono μυλο, ο μυλος ειχε burrs για φιλτρο αλλα τα αλλαξα και εβαλα για espresso.
Αγορασα καφε σημερα και εκανα 2 δοκιμες, ακολουθοντας εγχειριδιο της eureka εβαλα το μυλο στο 1.5 και 1.0, το αποτελεσμα ηταν 2 γρηγορες εκχύλισης, δοκιμασα και τα 2 ηταν νερουλα με 1.5 να μην εχει καθολου κρεμα.
Εβαλα 7g και πειρα 30 ml σε 11 sec.
Να ανεβω πανω απο 1.5 η να παιξω στα ενδιαμεσα ? επισης εσεις που εχετε gccp, ποσο καφε σας χωραει ο μονος ?
ελπιζω να ειμαι κατανοητός.
Είμαι περιέργος αυτό το 1.5 και 1.0 που αναφέρεις που ακριβώς το είδες? Γιατί η Eureka δεν αναφέρει πουθενά για αρίθμηση και κόψιμο. Επίσης η αρίθμηση για μύλους τους μύλους αυτούς είναι για αναφορά.
Οπότε ακόμα και αν κάποιος είχε τον ίδιο εξοπλισμό το κόψιμο και πάλι δεν θα ταίριαζε.
Το κόψιμο θα το βρεις με δοκιμές, πρέπει να βρεθείς στο 25-30" για αρχή με 7gr in και γύρω στα 8gr out.
Να ξέρεις επίσης το κόψιμο μονό με διπλό καλαθάκι δεν θα ταιριάζει(θα θέλει άλλη ρύθμιση).

blackbook56
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Δευ Φεβ 15, 2016 6:31 pm
Μηχανή:: gaggia classic pro
Μύλος:: Eureka mignon Crono

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από blackbook56 » Δευ Φεβ 13, 2023 7:23 pm

Spira έγραψε:
Δευ Φεβ 13, 2023 4:17 pm
blackbook56 έγραψε:
Κυρ Φεβ 12, 2023 12:57 am
Είμαι περιέργος αυτό το 1.5 και 1.0 που αναφέρεις που ακριβώς το είδες? Γιατί η Eureka δεν αναφέρει πουθενά για αρίθμηση και κόψιμο. Επίσης η αρίθμηση για μύλους τους μύλους αυτούς είναι για αναφορά.
Οπότε ακόμα και αν κάποιος είχε τον ίδιο εξοπλισμό το κόψιμο και πάλι δεν θα ταίριαζε.
Το κόψιμο θα το βρεις με δοκιμές, πρέπει να βρεθείς στο 25-30" για αρχή με 7gr in και γύρω στα 8gr out.
Να ξέρεις επίσης το κόψιμο μονό με διπλό καλαθάκι δεν θα ταιριάζει(θα θέλει άλλη ρύθμιση).
Το διάβασα στο εγχειρίδιο της μηχανής, αν και αναφορετε περισσότερο για την specialita, και από αυτο που λες 1.5 με 1.0 δεν είναι στάνταρ.
Από δοκιμές από τίποτα, αυτο έκανα χτες αυτό θα κάνω και σήμερα, με βάση αυτά που έχω βρει και τα δικά σας σχόλια.
Ερώτηση για 8 out ? 25-30 μλ δεν θα πρέπει να κάνω extraction? Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

Άβαταρ μέλους
Spira
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί Μαρ 29, 2022 4:11 pm
Μηχανή:: Lelit Victoria PL91T
Μύλος:: Mignon Turbo
2ος Μύλος:: Comandante C40
Επικοινωνία:

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από Spira » Δευ Φεβ 13, 2023 10:22 pm

Τα ml δεν έχουν τόσο μεγάλη ακρίβεια γιατί επηρεάζονται από καφέ σε καφέ και από την ποσότητα της κρέμας. Το ιδανικότερο είναι να το ζυγίζεις με ζυγαριά. Έκανα λάθος παραπάνω. Δεδομένου ότι στοχεύεις για 1:2 θα πρέπει να πάρεις 14-16 gr out (To 8 που έγραψα είναι λάθος) . Σε ml μπορεί να είναι κάπου εκεί για κάποιους καφέδες, απλά καλύτερα να το ζυγίσεις στην αρχή για να είσαι πιο σίγουρος.

blackbook56
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Δευ Φεβ 15, 2016 6:31 pm
Μηχανή:: gaggia classic pro
Μύλος:: Eureka mignon Crono

Re: γρηγορη εκχύλιση νερουλος καφες

Δημοσίευση από blackbook56 » Τρί Φεβ 14, 2023 8:42 pm

Μετά από πολλά πειράματα έκανα δουλειά, τελικά ανέβηκα στα 8g και 9g και είδα αποτέλεσμα, καλύτερο εκχύλισμα αλλά όχι αρκετή κρέμα, ίσως φταίει καφές.
Επίσης τώρα ο καφές έχει γεύση, γευομαι.μαυρη σοκολάτα, φουντούκι, κεράσια.
Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια.

Απάντηση