Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
todoornot
Δημοσιεύσεις: 337
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Δημοσίευση από todoornot » Κυρ Νοέμ 27, 2022 12:44 pm

Ένα tip από συνφορουμίτη, που βρήκα να λειτουργεί.

viewtopic.php?f=5&t=8423&p=111882#p111253

Άβαταρ μέλους
AlexFocus
Δημοσιεύσεις: 240
Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: La Marzocco LM
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Δημοσίευση από AlexFocus » Τετ Ιαν 04, 2023 4:43 pm

Πολυ ενδιαφερουσα η εν λογω τεχνικη. Θα εφαρμοστει συντομως.
Ford Focus MkII f/l 2008

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Δημοσίευση από PaNoSS » Τετ Ιαν 04, 2023 5:21 pm

Για αυτό οι περισσότεροι μύλοι single dose έρχονται με μικρό δοχείο για να ζυγίζεις κ να κόβεις εκεί, κ όχι κατευθείαν στο πορταφιλτερ..
Σωστή πρακτική ακούγεται...
Θα την δοκιμάσω κ εγώ τώρα που θα έρθει single dose μύλος.

Άβαταρ μέλους
AlexFocus
Δημοσιεύσεις: 240
Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: La Marzocco LM
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Δημοσίευση από AlexFocus » Τετ Ιαν 04, 2023 8:00 pm

Οντως ο διαβοητος Niche ερχεται με το γνωστο ποτηρακι. Επειδη καποια στιγμη ειχε τεθει το ερωτημα εαν ειναι καλυτερα να αλεθουμε κατευθειαν στο πορταφιλτερ ή στο ποτηρακι η εν λογω τεχνικη μας υπαγορευει να αλεθουμε στο ποτηρακι και να ανακατευουμε αλα φραπε ωστε να γινει γεννναια μιξη. Τα γραφω σωστα;
Ford Focus MkII f/l 2008

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Tip για προετοιμασία puck όταν κόβουμε single dosing

Δημοσίευση από After » Τετ Ιαν 04, 2023 9:28 pm

Χαίρομαι που βοηθάω κόσμο, σκοπός είναι να ανταλλάξουμε γνώσεις έτσι ώστε να ευχαριστιόμαστε καλύτερα καφεδάκια

Η ανακάλυψη μου ήταν σχεδόν τυχαία
Είχα πάρει έναν μεταχειρισμένο mazzer major, για αντικατάσταση του Ascaso i2 που είχα τότε

Με τον που τον έβαλα επάνω είχα ΤΡΕΛΌ channeling, σχεδόν από την μια μεριά του καλαθακιου δεν έβγαινε καφές και από την άλλη έτρεχε νερό
Υπόψιν πως ήδη έκανα άλεση σε dosing cup αλλά μετά το πέταγα κατευθείαν στο καλαθάκι

Σε κάποια φάση παρατήρησα πως όταν η άλεση ήταν προς το τέλος, γινόταν πιο χοντρή και μάλιστα έκανε και μια στρώση από τσαφ, οπότε εκεί μου ήρθε η ιδέα του ανακατεματος που με το καλημέρα μου έδωσε μια οπτικά τέλεια εκχυλιση

Με την Pavoni μια φορά ξεχασα, επειδή χτύπησε το τηλέφωνο, να κάνω ανάδευση, και από το channeling πήγε στον νεροχύτη η εκχύλιση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Απάντηση