Channeling- τι πάει λάθος ;;
-
- Δημοσιεύσεις: 49
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
- Οι καφέδες μου:: Freddo espresso
Channeling- τι πάει λάθος ;;
Καλησπέρα, εδώ και λίγες μέρες είμαι κάτοχος Lelit Anita. Χρησιμοποιώ 18-20 gr καλαθάκι, bottomless portafilter, leveler tool, δυναμομετρικό πατητήρι. Πολλές φορές φορές ο καφές καταλήγει όπως στην φωτογραφία. Να πω ότι κατά την εκχύλιση δεν πιτσιλάει ο καφές και γρήγορα καταλήγει να τρέχει ομοιόμορφα. Την αναλογία χρόνου-γρ την πετυχαίνω. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τι πάει λάθος. Τα φώτα σας
-
- Δημοσιεύσεις: 58
- Εγγραφή: Τετ Απρ 12, 2017 10:07 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: nespresso
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Ascaso i1 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf, cup10
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Σε εμενα εγινε ετσι οταν εβαλα μικρη ποσοτητα καφε (10γρ ή 14γρ) και θυμαμαι ουτε το ταμπερ δεν εφτανε να πατησει σωστα.
-
- Δημοσιεύσεις: 49
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
- Οι καφέδες μου:: Freddo espresso
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Μετράω καφέ 18-20 μέσα και εξω από τον μύλο
-
- Δημοσιεύσεις: 58
- Εγγραφή: Τετ Απρ 12, 2017 10:07 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: nespresso
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Ascaso i1 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf, cup10
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Δεν ξερω τοτε τι μπορει να φταιει
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Δηλαδή βάζεις 18gr και βγάζεις πόσα;
Σε τι χρόνο;
Τι καφέ χρησιμοποιείς;
Ημερομηνία;
Τι θερμοκρασία έχεις;
Δώσε στοιχεία, θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε.
Αν δεν ξεγελάει η φωτογραφία μάλλον είναι χοντρό και το κόψιμο του καφέ εκτός αν είμαι τυφλός
Σε τι χρόνο;
Τι καφέ χρησιμοποιείς;
Ημερομηνία;
Τι θερμοκρασία έχεις;
Δώσε στοιχεία, θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε.
Αν δεν ξεγελάει η φωτογραφία μάλλον είναι χοντρό και το κόψιμο του καφέ εκτός αν είμαι τυφλός
..Για πάντα και μια μέρα.
- giorgoscha
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 18, 2020 4:15 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Cafelat Robot
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: TimemoreSculptor64s
- 2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Επιπλέον όσων αναφέρει ο Λαόνικος, τι μύλο έχεις; Μήπως δεν είναι τόσο ομοιόμορφο το κόψιμο;
-
- Δημοσιεύσεις: 49
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
- Οι καφέδες μου:: Freddo espresso
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
είναι ο μύλος της lelit Anita. καφές daly round blend από roundup, roast πριν 10 μερες, θερμοκρασια 93 βαθμους. Τα κοψήματα γίνονται από 3 και κάτω. γενικά η μηχανη αυτη από ότι καατάλαβα αποδείδει καλύτερα γύρω στο 2.5-3, πιο κάτω δεν τρέχει. Η πρώταση παρασκευής του συγκεκριμένου είναι 92-93, 18-19γρ, 40-45γρ εκχύληση για freddo, 25-30 sec. Να ρωτήσω κάτι, καθώς βγάζω έναι shot, και αμέσως μετά αλλάζω το κόψιμο παίζει κάποιον ρόλο? επίσεις, παίζει ρόλο αν θα χρησιμοποιήσω καλαθάκι 16-18 ή 18-20 εάν πχ βάζω 18 γιατί?.
επίσης, δοκιμάζω διάφορες τεχνικές, όπως απευθείας γέμισμα του portafilter από τον μύλο, κόψιμο σε ποτήρι και μετά μέσα, πάντα χτυπάω το portafilter κάθετα στον πάγκο, ισιώνω με το distributor και μετά πατάω. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ακόμα και αν πετυχαίνετε αναλογία 1-3 αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
επίσης, δοκιμάζω διάφορες τεχνικές, όπως απευθείας γέμισμα του portafilter από τον μύλο, κόψιμο σε ποτήρι και μετά μέσα, πάντα χτυπάω το portafilter κάθετα στον πάγκο, ισιώνω με το distributor και μετά πατάω. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ακόμα και αν πετυχαίνετε αναλογία 1-3 αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
- Spira
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 29, 2022 4:11 pm
- Μηχανή:: Lelit Victoria PL91T
- Μύλος:: Mignon Turbo
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Επικοινωνία:
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Και εγώ παρατηρώντας καλύτερα την φωτογραφία νομίζω ότι το κόψιμο φαίνεται να είναι κάπως χοντρό ή ανομιοομορφο. Για δείξε μας μία φωτογραφία όταν γεμίζεις τον καφέ (πριν την εκχύλιση) χωρίς πάτημα και με πάτημα.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
Βγάζεις φλιτζάνι και μετά αλλάζεις το κόψιμο;
Δεν τα κάνουν αυτά τα πράγματα.
Ίσως το κακό αποτέλεσμα στο 'κεκάκι' να είναι και από εκεί.
Κάτι πάντως δεν πάει καλά με την φωτογραφία.
Σύνηθες αυτό να είναι από καφέ χωρίς degass, κακό ψήσιμο, λίγα γραμμάρια, υψηλή πίεση και αυτό που αναφέρεις ως αλλαγή στο κόψιμο.
Δεν τα κάνουν αυτά τα πράγματα.
Ίσως το κακό αποτέλεσμα στο 'κεκάκι' να είναι και από εκεί.
Κάτι πάντως δεν πάει καλά με την φωτογραφία.
Σύνηθες αυτό να είναι από καφέ χωρίς degass, κακό ψήσιμο, λίγα γραμμάρια, υψηλή πίεση και αυτό που αναφέρεις ως αλλαγή στο κόψιμο.
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 49
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
- Οι καφέδες μου:: Freddo espresso
Re: Channeling- τι πάει λάθος ;;
μα πως θα βρω το σωστό κόψιμο ? το καλύτερο αποτέλεσμα που έχω πετύχει ως τώρα είναι 19gr in 44gr out, 27sec, αρκετά καλή και ομοιόμορφη ροή χωρίς να πιτσιλίζεται καφές.
παραθέτω φωτογραφίες
παραθέτω φωτογραφίες