Ευχαριστώ όλους για την κατανόηση, σίγουρα όποιος έχει περάσει πολύ καιρό με ξυνίλα μπορεί να με καταλάβει. Ενώ τα δοκιμάζεις όλα η ξυνίλα εκεί αμετάβλητη!Trade52 έγραψε: ↑Σάβ Νοέμ 12, 2022 12:08 pmΟ κανόνας λέει για να μειώσουμε την ξινίλα αυξάνουμε την θερμοκρασία ή το χρόνο εκχύλισης. Αλλά σίγουρα αυτά τα έχεις δοκιμάσει. Είχα σχεδόν το ίδιο πρόβλημα και δεν μπορούσα να καταφέρω να βγάλω σωστό καφέ έβγαινε πάντα ξινόπικρος.
Οπότε εστίασα σε 3 παράγοντες που βελτίωσαν τη κατάσταση τόσο ώστε να μην υπάρχει πλέον πρόβλημα.
Το πρώτο και βασικότερο ήταν ο μύλος... Ήθελαν τα μαχαίρια ευθυγράμμιση.
Το δεύτερο ήταν το νερό. (Αν και από εκεί ξεκίνησα.) Σταμάτησα να χρησιμοποιώ νερό με χλώριο (της βρύσης) που σε συνδυασμό με το φίλτρο ρητίνης χαλούσε τη γεύση. Έβαλα εμφιαλωμένο και μειώθηκε αρκετά η ξινίλα.
Και το τρίτο ήταν το καλαθάκι. Έπαψα να γεμίζω με 18 -19 γραμμάρια το διπλό που είχε το γυμνό πορταφίλτερ (νομίζω είναι 16 γρ) και πήρα καλαθάκι 18 γρ. (vst). Πιστεύω γενικά ότι τα καλαθάκια λειτουργούν περισσότερο σωστά κοντά στην ονομαστική τους τιμή.
Τώρα με νερό δεν νομίζω ότι έχω πρόβλημα, έχω βάλει ένα πολύ καλό φίλτρο στην παροχή της βρύσης, αλλά δε χάνω να δοκιμάσω τίποτα και με εμφιαλωμένο.
Μια απειροελάχιστη αλλαγή στην ξυνίλα έχω με την αλλαγή της ποσότητας καφέ. Τώρα έχω φτάσει στα 21γρ και το τεστ με το νόμισμα δείχνει ότι είναι αρκετά καλά. Στα επόμενα είναι να πάρω ένα 18γρ vst μπας και δω το φως το αληθινό.
Αυτό που ιντρίγκαρε (γιατί όλες οι άλλες δοκιμές όπως είπα είχαν απειροελάχιστη αλλαγή στη γεύση) ήταν η ευθυγράμμιση του μύλου. Δεν το είχα ξανακούσει. Πως γίνεται; ο μύλος μου είναι ο Lelit Pl44 mmt
https://coffeelovers.gr/-miloi/39-lelitpl044mmt.html
και λένε είναι πανομοιότυπος με τον Ascaso i2