Εγκαίνια.... αποτυχία
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Γιώργο η 2η απο την 4η εκχύλιση σου έβγαλε περισσότερη οξύτητα;
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Καλησπέρα Λαονικε! κυριως προσπάθησα να παίξω σε αυτά που μου είπες , αλλά παράλληλα ο Niche δεν βοηθουσε. Τωρα που βρηκα πανω κατω το σημειο θα κανω περισσοτερες εκχυλισεις στο 30αρι να δω.
Για κάποιο λόγο ναι.. και γενικά με τον χρόνο υπήρξε διαφορά. Μήπως να μην έκανα καλό wdt? Οι θερμοκρασίες ήταν σταθερές 101°C στα 9.5 bar μου κανει εκχυλισεις. Γενικα εβλεπα λιγο channeling το οποιο με καλο χτυπημα και wdt προσπαθω να επιδιορθωσω.
Υγ. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που σας λέω είναι αερολογίες δίχως βίντεο, ευελπιστώ σύντομα να εγκατασταθώ πλήρως και να αρχίζω να τραβάω λήψεις.
Για κάποιο λόγο ναι.. και γενικά με τον χρόνο υπήρξε διαφορά. Μήπως να μην έκανα καλό wdt? Οι θερμοκρασίες ήταν σταθερές 101°C στα 9.5 bar μου κανει εκχυλισεις. Γενικα εβλεπα λιγο channeling το οποιο με καλο χτυπημα και wdt προσπαθω να επιδιορθωσω.
Υγ. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που σας λέω είναι αερολογίες δίχως βίντεο, ευελπιστώ σύντομα να εγκατασταθώ πλήρως και να αρχίζω να τραβάω λήψεις.
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
η 2η με την 4η γιατι εχουν διαφορα στους χρονους/γραμμαρια; μηπως δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια της μηχανης και ανεβοκατεβαινει; ή μηπως η ζυγαρια δεν ειναι σταθερη και εκει που νομιζες στην 2η οτι εχεις 18γρ. καφε, να ειχε πχ 18.3 και στην 4η αντι 18γρ να ειχε 17.7..
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Όσο έβλεπα το pid ηταν 101°C και τα bar στα 9.5. Εβαζα ακριβως σε ολα 18gr δηλαδη πχ στα 17.8 , εβαζα εναν κοκκο ακομα και το εκανα 18. Πραγματικα δεν ξερω γιατι αυτη η διαφορα. Εκανα αναπροσαρμογές στον μύλος. Περιμένω πως και πως να πάω σπίτι ξανά να κόψω στο 30 του Niche.nikstgr έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 25, 2022 2:50 pmη 2η με την 4η γιατι εχουν διαφορα στους χρονους/γραμμαρια; μηπως δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια της μηχανης και ανεβοκατεβαινει; ή μηπως η ζυγαρια δεν ειναι σταθερη και εκει που νομιζες στην 2η οτι εχεις 18γρ. καφε, να ειχε πχ 18.3 και στην 4η αντι 18γρ να ειχε 17.7..
Υπάρχει ενδεχόμενο στην 2η εκχύλιση να υπήρχε περισσότερο channeling σε σχεση με την 4η , και να ετρεξε υψηλοτερη ροη νερου απο καποιο σημειο? Γιατι κατι αλλο δεν μπορω να σκεφτώ.
Γενικά αυτό που κάνω αμέσως είναι να χτυπάω το κλείστρο στο mat ετσι ωστε να κατσει ο καφες καλα. wdt οσο περισσοτερο μπορω με 0.3mm βελόνες και μετα κανω tamping με το force tamper.
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Ναι θεωρητικά μπορεί να πάει χαλιά η εκχύλιση και να τελειώσει πολύ γρήγορα, εννοείται!
Το είπα επειδή στη δική μου ποταπή Dedica υπάρχει αυτή η κακη επαναληψιμότητα που τώρα με κάποιες μεθόδους τις έχω εξαλείψει. Δηλαδή η πρώτη εκχύλιση μπορεί να ήταν 5" πιο αργή από τη δεύτερη για τα ιδια γραμμάρια και κατάλαβα τελικά ότι το νερό ήταν αρκετά πιο ζεστό και εκχυλιζε τον καφέ πιο εύκολα.
Αλλά σε σένα μοιάζει πιο πιθανό μια κακη προετοιμασία.
Το είπα επειδή στη δική μου ποταπή Dedica υπάρχει αυτή η κακη επαναληψιμότητα που τώρα με κάποιες μεθόδους τις έχω εξαλείψει. Δηλαδή η πρώτη εκχύλιση μπορεί να ήταν 5" πιο αργή από τη δεύτερη για τα ιδια γραμμάρια και κατάλαβα τελικά ότι το νερό ήταν αρκετά πιο ζεστό και εκχυλιζε τον καφέ πιο εύκολα.
Αλλά σε σένα μοιάζει πιο πιθανό μια κακη προετοιμασία.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Καλησπέρα παιδιά. Λοιπόν σήμερα έφυγε ένα ολόκληρο σακουλάκι καφέ. Προσπαθούσα να ρυθμίσω τον Niche και πιστευω τα καταφερα. Οι ρυθμισεις μου χαλαγαν μολις γινοταν calibrate. Δηλαδη εκει που εκοβα στο 30 πχ επρεπε να ανεβω στο 32. Το βιντεακι ειναι under extracted καθως επρεπει να κοψω πιο coarse. Πιθανον 32. Εβγαλα τα 36gr σε 41'' περιπου. Εδω δειχνω το καθε βημα που εκανα. Γενικα εδω να πω πως μετα απο καθε extraction το puck κολλαγε στο group head. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ετσι.. Και γενικα υπηρχε αρκετο channeling.
https://www.youtube.com/shorts/6NwRhO07EPc
Extraction video: https://youtu.be/zVED--shnQE Επειδή στο τέλος λέω δεν παίζει κάτι λάθος κάνω... Ξανακάνω calibrate οπως το εκανα.. Και εκοψα καφε στον παρακατω χρονο στην ρυθμιση 25 του Niche. Οτι ρυθμιση εκανα (calibrate) το εκανα κατοπιν συνομιλιας με ατομο απ το support του Niche. Συνολικα εκοψα 3 καφεδες στο 25 και ολα πολυ καλα , και εδω να πω οτι δεν κολλησε κανενα puck στο group head.
Υγ. Σκοπεύω μέσα στην εβδομάδα να ανεβάσω σωστά βιντεάκια , γιατι ήταν πρόχειρη η δουλειά που έκανα εδώ. Απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία , έτσι ώστε να με συμβουλέψετε .. Δεν πρόκειται να αγχωθώ άλλο με τις ρυθμίσεις του Niche, οποτε απλα θα πιστεψω οτι τα μαχαιρια θελουν στρωσιμο. Απλα δεν καταλαβαινω πως ενω εκανα τοσες μερες το ιδιο calibrate , παντα ειχα διαφορετικο αποτελεσμα.
Tamping video: Extraction video: https://youtu.be/zVED--shnQE Επειδή στο τέλος λέω δεν παίζει κάτι λάθος κάνω... Ξανακάνω calibrate οπως το εκανα.. Και εκοψα καφε στον παρακατω χρονο στην ρυθμιση 25 του Niche. Οτι ρυθμιση εκανα (calibrate) το εκανα κατοπιν συνομιλιας με ατομο απ το support του Niche. Συνολικα εκοψα 3 καφεδες στο 25 και ολα πολυ καλα , και εδω να πω οτι δεν κολλησε κανενα puck στο group head.
Υγ. Σκοπεύω μέσα στην εβδομάδα να ανεβάσω σωστά βιντεάκια , γιατι ήταν πρόχειρη η δουλειά που έκανα εδώ. Απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία , έτσι ώστε να με συμβουλέψετε .. Δεν πρόκειται να αγχωθώ άλλο με τις ρυθμίσεις του Niche, οποτε απλα θα πιστεψω οτι τα μαχαιρια θελουν στρωσιμο. Απλα δεν καταλαβαινω πως ενω εκανα τοσες μερες το ιδιο calibrate , παντα ειχα διαφορετικο αποτελεσμα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Δεν βλέπω να σε βοηθάει και πολύ ο καφές
Για μπαγιάτικος μου φαίνεται
Ο καφές θα πρέπει στα 30" να βγαίνει ικανοποιητικός, αν όχι τότε κάτι είναι ρυθμισμένο λάθος, πίεση θερμοκρασία κτλ
Για μπαγιάτικος μου φαίνεται
Ο καφές θα πρέπει στα 30" να βγαίνει ικανοποιητικός, αν όχι τότε κάτι είναι ρυθμισμένο λάθος, πίεση θερμοκρασία κτλ
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Η πιεση που βλεπω ειναι στα 9,5 σταθερά και η θερμοκρασία στο 101°C. Γενικα ανεβασα τις φωτο και το βιντεο κυριως για το channeling και επειδη κολλαγε ο καφες απο κατω. Νομιζω τη ρυθμιση τη βρηκα στον μυλο. Γευστικα οταν πετυχαινα τους χρονους και δεν γινοταν under-extraction ή over-extraction ηταν καλος. Δεν ενιωθα πικρίλα ή οξύτητα. Παιζω με ποσοτητα λιγο πανω απο 1:2 , μετα απο συμβουλή του Λαόνικου και οντως βγαινει πιο ωραιος ο καφες. Θα αγορασω αρκετους καφεδες σιγουρα, αρκει να σταθεροποιηθουν οι ρυθμισεις και να μην κάνω αμάν για να τα βρίσκω πάλι.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Καλημέρα, τι καφέ χρησιμοποίησες?Giorgos_Sp έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 26, 2022 9:16 amΗ πιεση που βλεπω ειναι στα 9,5 σταθερά και η θερμοκρασία στο 101°C. Γενικα ανεβασα τις φωτο και το βιντεο κυριως για το channeling και επειδη κολλαγε ο καφες απο κατω. Νομιζω τη ρυθμιση τη βρηκα στον μυλο. Γευστικα οταν πετυχαινα τους χρονους και δεν γινοταν under-extraction ή over-extraction ηταν καλος. Δεν ενιωθα πικρίλα ή οξύτητα. Παιζω με ποσοτητα λιγο πανω απο 1:2 , μετα απο συμβουλή του Λαόνικου και οντως βγαινει πιο ωραιος ο καφες. Θα αγορασω αρκετους καφεδες σιγουρα, αρκει να σταθεροποιηθουν οι ρυθμισεις και να μην κάνω αμάν για να τα βρίσκω πάλι.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece