Εγκαίνια.... αποτυχία
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Εγώ αυτό που βλέπω είναι τσανελινγκ από το πολύ λεπτό κόψιμο
Δοκίμασε να κόψεις πιο χοντρά έτσι ώστε να πάρεις εκχύλιση 1:2 σε 27-32", ανάλογα τον καφέ πάντα
Δοκίμασε να κόψεις πιο χοντρά έτσι ώστε να πάρεις εκχύλιση 1:2 σε 27-32", ανάλογα τον καφέ πάντα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Γιωργο, το βιντεακι οντως ειχε πιο λεπτο κοψιμο απ οσο θα επρεπε, αλλα οσον αφορα τις ρυθμισεις του Niche ηταν αρκετα χοντρο κοψιμο. Εκανα calibrate μετα πάλι και με το ιδιο κοψιμο εβγαζα 36gr καφε σε 10-15" πχ. Οποτε μειωσα τη ρυθμιση απ το 30-31 στο 25 και οντως πεσαμε μεσα στους χρονους.
Προβληματίστηκα λιγο με τη ποιοτητα που μου ειπατε βεβαια.. Γιατι για αλλο καφε πηγαινα να αγορασω , και επειδη δεν τον ειχε μου προτειναν αλλο.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Γιώργη γνώμη εξέφρασα και όχι συμβουλή, μαθητής είμαι και όχι δάσκαος.
Όταν έχεις σωστή πίεση και θερμοκρασία (όπως όλα δείχνουν ότι έχεις) και έχεις φρέσκο καφέ (τι rd είχε;) πάμε στο χέρι;
Άρα το χέρι σου φταίει (συνειρμικά οδηγούμε εκεί) αλλά μάντης δεν είμαι κιόλας.
Πρόβλημα στην ανάδευση και στο πάτημα φαντάζομαι..
Όταν έχεις σωστή πίεση και θερμοκρασία (όπως όλα δείχνουν ότι έχεις) και έχεις φρέσκο καφέ (τι rd είχε;) πάμε στο χέρι;
Άρα το χέρι σου φταίει (συνειρμικά οδηγούμε εκεί) αλλά μάντης δεν είμαι κιόλας.
Πρόβλημα στην ανάδευση και στο πάτημα φαντάζομαι..
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
καλημερα λαονικε! οταν επαιξα στο 2,1-2,2 οντως γευστικα ηταν καλυτερος , δεν μου εβγαζε οξυτητα. Θα το δω σπιτι γιατι δεν θυμαμαι. Παντως κατα το wdt ενιωθα σαν να κολλαγε ο καφες , δηλαδη σαν να ειχε μαζεψει υγρασια? δεν μπορω να το εξηγησω.. δεν ηταν τοσο αφρατος , σαν να κολλαγαν μεταξυ τους πχ.. Παντως σιγουρα το πατημα μου και το wdt θελουν πολλη δουλεια.laonikos78 έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 26, 2022 12:42 pmΓιώργη γνώμη εξέφρασα και όχι συμβουλή, μαθητής είμαι και όχι δάσκαος.
Όταν έχεις σωστή πίεση και θερμοκρασία (όπως όλα δείχνουν ότι έχεις) και έχεις φρέσκο καφέ (τι rd είχε;) πάμε στο χέρι;
Άρα το χέρι σου φταίει (συνειρμικά οδηγούμε εκεί) αλλά μάντης δεν είμαι κιόλας.
Πρόβλημα στην ανάδευση και στο πάτημα φαντάζομαι..
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Το ότι κολλάει είναι ένδειξη πως έχεις κόψει πολύ λεπτά
Προσπάθησε να κόψεις πιο χοντρά και βάλε και πιο πολλά γραμμάρια
Προσπάθησε να κόψεις πιο χοντρά και βάλε και πιο πολλά γραμμάρια
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Αυτο ειναι το προβλημα.. οτι εβγαινε ποταμι ο καφες, οποτε πιο coarse δεν με παιρνει με τιποτα. χαχα
Μολις εκοψα πιο fine , δεν κολλησε το puck. Σηκωνω τα χερια ψηλα.
Θα δω και σημερα αν αλλαξει κατι. Ευελπιστω ολα να κυλησουν ομαλα.
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Δεν έχω παρακολουθήσει όλο το thread, κάποια που είδα σχετικά με τα τελευταία:
Tamping - πολύ άγρια επιφάνεια βλέπω στο tamping video, κάνεις κατι περίεργο στο tamping?
Μήπως να μειώσεις τις παραμέτρους επέμβασης από τη μεριά σου, τουλάχιστον για αρχή? (πχ να μην κανεις wdt;)
Εχω την αίσθηση πως το καλαθάκι που χρησιμοποιείς είναι για μεγαλύτερη ποσότητα/όγκο καφέ - πολύ κάτω βλέπω τον καφέ. Αν δεν έχεις μικρότερο μήπως να βάλεις περισσότερο; Ο κάθε καφές εχει δικο του όγκο στα ιδια γραμμάρια, οπότε η ποσότητες που λέει κάθε καλαθάκι είναι ενδεικτικές
Κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να κόψεις πιο χοντρά (κάνουμε μικρές αλλαγές - μισό με ένα νούμερο)
Calibration στον Niche δεν χρειάζεται να κάνεις συνέχεια, εγω μία φορά στο τόσο όταν καθαρίζω το μύλο - και ναι μετά απο calibration δύσκολα να πας ακριβώς στα ιδια, θέλει να τα ξαναβρείς Πάντως το 30 που λες στον niche πολύ μου φαίνεται... εγώ παίζω 10-15 ανάλογα τον καφέ - αλλά οκ τα νούμερα δεν λένε κάτι
Η θερμοκρασία έχει να κάνει με τη γεύση και όχι με την εκχύλιση (και εφόσον το η πραγματική θερμοκρασία στο puck είναι κάπως μετρημένη σε σχέση με το offset)
Γνώμη μου να καταφέρεις να δεις μια ωραία εκχύλιση και μετά παίζεις με θερμοκρασίες
Tamping - πολύ άγρια επιφάνεια βλέπω στο tamping video, κάνεις κατι περίεργο στο tamping?
Μήπως να μειώσεις τις παραμέτρους επέμβασης από τη μεριά σου, τουλάχιστον για αρχή? (πχ να μην κανεις wdt;)
Εχω την αίσθηση πως το καλαθάκι που χρησιμοποιείς είναι για μεγαλύτερη ποσότητα/όγκο καφέ - πολύ κάτω βλέπω τον καφέ. Αν δεν έχεις μικρότερο μήπως να βάλεις περισσότερο; Ο κάθε καφές εχει δικο του όγκο στα ιδια γραμμάρια, οπότε η ποσότητες που λέει κάθε καλαθάκι είναι ενδεικτικές
Κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να κόψεις πιο χοντρά (κάνουμε μικρές αλλαγές - μισό με ένα νούμερο)
Calibration στον Niche δεν χρειάζεται να κάνεις συνέχεια, εγω μία φορά στο τόσο όταν καθαρίζω το μύλο - και ναι μετά απο calibration δύσκολα να πας ακριβώς στα ιδια, θέλει να τα ξαναβρείς Πάντως το 30 που λες στον niche πολύ μου φαίνεται... εγώ παίζω 10-15 ανάλογα τον καφέ - αλλά οκ τα νούμερα δεν λένε κάτι
Η θερμοκρασία έχει να κάνει με τη γεύση και όχι με την εκχύλιση (και εφόσον το η πραγματική θερμοκρασία στο puck είναι κάπως μετρημένη σε σχέση με το offset)
Γνώμη μου να καταφέρεις να δεις μια ωραία εκχύλιση και μετά παίζεις με θερμοκρασίες
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
το καλαθάκι που χρησιμοποιώ αν θυμάμαι καλά είναι αυτό που παρέλαβα μαζί με το bottomless της Lelit. Γραφει στο πλαι 18-21gr. Οποτε οντως θα αυξησω τη ποσοτητα σε 20. Οταν κανω wdt (διχως dosing funnel) ο καφες ειναι ισα ισα πανω. Δηλαδη αμα το κανω πιο αγρια ή γρηγορα πεφτει εκτός.
Το tamping θα προσπαθήσω να το ρυθμισω , ειναι το force tamper το οποιο αν διαβασα καλα ερχεται ρυθμισμενο ηδη. Οποτε απλα πιεζω προς τα κατω , κανω εναν κλικ και ασκει την πιεση αυτο. Θα προσπαθησω μηπως το μειωσω λιγακι.
Γενικά μόλις παρέλαβα τον Niche , τον ανοιξα , του εκανα calibrate και το εβαλα στο 20. Ο καφες μου βγηκε απιστευτα αργα. Οποτε αναγκαστηκα να κοψω πιο χοντρα ετσι ωστε να εχω μια πιο γρηγορη ροη. Εφτασα να κοβω στο 30 για να πετυχω χρονους , gr in , gr out. Χθες που εκοψα καφε , τις τελευταιες εκχυλισεις τις εκανα στο 25. Μηπως θελουν στρωσιμο τα μαχαιρια ? Δεν ξερω πραγματικα. Επικοινωνησα με Niche και μου ειπαν οτι ισως θελουν στρωσιμο, μου ειπαν να κανω και κατι άλλα αλλά δεν αλλαξε κατι. Οποτε απλα θα φτιαχνω καφεδακια και καποια στιγμη θα στρωθουν .. που θα παει
Το tamping θα προσπαθήσω να το ρυθμισω , ειναι το force tamper το οποιο αν διαβασα καλα ερχεται ρυθμισμενο ηδη. Οποτε απλα πιεζω προς τα κατω , κανω εναν κλικ και ασκει την πιεση αυτο. Θα προσπαθησω μηπως το μειωσω λιγακι.
Γενικά μόλις παρέλαβα τον Niche , τον ανοιξα , του εκανα calibrate και το εβαλα στο 20. Ο καφες μου βγηκε απιστευτα αργα. Οποτε αναγκαστηκα να κοψω πιο χοντρα ετσι ωστε να εχω μια πιο γρηγορη ροη. Εφτασα να κοβω στο 30 για να πετυχω χρονους , gr in , gr out. Χθες που εκοψα καφε , τις τελευταιες εκχυλισεις τις εκανα στο 25. Μηπως θελουν στρωσιμο τα μαχαιρια ? Δεν ξερω πραγματικα. Επικοινωνησα με Niche και μου ειπαν οτι ισως θελουν στρωσιμο, μου ειπαν να κανω και κατι άλλα αλλά δεν αλλαξε κατι. Οποτε απλα θα φτιαχνω καφεδακια και καποια στιγμη θα στρωθουν .. που θα παει
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 240
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Εγκαίνια.... αποτυχία
Συναθλητη Γιωργη οντως το καλιμπραρισμα δεν χρειαζεται καθε φορα. Εγω να φανταστεις δεν εχω κανει καλιμπραρισμα μεχρι στιγμης.
Τωρα στο δια ταυτα .... αρον τον Νις σου και περιπατει. Πηρα που λες το Νις μου αυτες τις ημερες μεσα στο λιοπυρι , τον εβαλα μεσα στη σχολικη τσαντα και τον πηγα σε "γνωστο" μου και του ειπα ... βγαλε μου τιγρη με 18γρ με τον Daily Round που τον παλευω τον που##@τη (τον καφε εννοω) εδω και μερες. Τον βοηθησα λιγο με το Νις και του ειπα οτι ειμαι μεταξυ 23-24 στο σπιτι που εκανα δοκιμες, ειδε οτι τρεχει λιγο γρηγορα και πηγε στο 21. Βαζει 18γρ και βγαινει ενας τιγρης απο κατω, μεσα στα στραϊπς και να σταζει σαν μελι. Τσανελινγκ ουτε κατα διανοια και μονο ενα πιτσιλισμα ειχε το οποιο μου ειπε οτι αν αλεσουμε στο 20 μαλλον θα φυγει. Ειχα γινει μελιτζανης απο το θυμο μου Ο τυπος βεβαιως μου εδειξε πως πρεπει να παταμε, wdt δεν εκανε, τον καφε δεν τον αναποδογυρισε στο pf απο το ποτηρακι αλλα το εριχνε τρεμουλιαστα και το στρωσιμο το εκανε με την τεχνικη Stockfleths Stockfleths κατα την οποια μου επισημανε οτι βασικα αυτο που κανει ειναι να σπρωχνει τον καφε προς τα τοιχωματα, να γεμισουν δηλαδη τα τοιχωματα. Να σημειωθει οτι ο καφες δεν ειχε ιδιαιτερη ωραια γευση οποτε ισως θα επρεπε να παιξουμε με τη θερμοκρασια. Δεν μποροσυα ομως να καθισω παραπανω, τον ευχαριστησα και εφυγα. Ολα αυτα στα γραφω γιατι νομιζω οτι με το Νις εχεις/εχουμε καταλαβει και οι δυο τι παιζει, θα βρεις τη ρυθμιση σου αλλα νομιζω οτι εκει που πρεπει να σταθουμε και οι δυο μας ειναι στην προετοιμασια του puck πριν το κουμπωσουμε. Εγω τουλαχιστον θα προσπαθησω να κανω Stockfleths (εννοειται οτι ολος ο καφες θα μου πεσει στο πατωμα οταν ο "γνωστος" μου δεν εριξε ουτε γραμμαριο ) και θα βελτιωσω το tamping βασει των συμβουλων του. Θα γραψω στο σχετικο νημα για το tamping και θα ενημερωσω την κοινοτητα για τις εκχυλισεις σου. Το καλοκαιρι 2022 προβλεπεται πολυ καυτο .....
Τωρα στο δια ταυτα .... αρον τον Νις σου και περιπατει. Πηρα που λες το Νις μου αυτες τις ημερες μεσα στο λιοπυρι , τον εβαλα μεσα στη σχολικη τσαντα και τον πηγα σε "γνωστο" μου και του ειπα ... βγαλε μου τιγρη με 18γρ με τον Daily Round που τον παλευω τον που##@τη (τον καφε εννοω) εδω και μερες. Τον βοηθησα λιγο με το Νις και του ειπα οτι ειμαι μεταξυ 23-24 στο σπιτι που εκανα δοκιμες, ειδε οτι τρεχει λιγο γρηγορα και πηγε στο 21. Βαζει 18γρ και βγαινει ενας τιγρης απο κατω, μεσα στα στραϊπς και να σταζει σαν μελι. Τσανελινγκ ουτε κατα διανοια και μονο ενα πιτσιλισμα ειχε το οποιο μου ειπε οτι αν αλεσουμε στο 20 μαλλον θα φυγει. Ειχα γινει μελιτζανης απο το θυμο μου Ο τυπος βεβαιως μου εδειξε πως πρεπει να παταμε, wdt δεν εκανε, τον καφε δεν τον αναποδογυρισε στο pf απο το ποτηρακι αλλα το εριχνε τρεμουλιαστα και το στρωσιμο το εκανε με την τεχνικη Stockfleths Stockfleths κατα την οποια μου επισημανε οτι βασικα αυτο που κανει ειναι να σπρωχνει τον καφε προς τα τοιχωματα, να γεμισουν δηλαδη τα τοιχωματα. Να σημειωθει οτι ο καφες δεν ειχε ιδιαιτερη ωραια γευση οποτε ισως θα επρεπε να παιξουμε με τη θερμοκρασια. Δεν μποροσυα ομως να καθισω παραπανω, τον ευχαριστησα και εφυγα. Ολα αυτα στα γραφω γιατι νομιζω οτι με το Νις εχεις/εχουμε καταλαβει και οι δυο τι παιζει, θα βρεις τη ρυθμιση σου αλλα νομιζω οτι εκει που πρεπει να σταθουμε και οι δυο μας ειναι στην προετοιμασια του puck πριν το κουμπωσουμε. Εγω τουλαχιστον θα προσπαθησω να κανω Stockfleths (εννοειται οτι ολος ο καφες θα μου πεσει στο πατωμα οταν ο "γνωστος" μου δεν εριξε ουτε γραμμαριο ) και θα βελτιωσω το tamping βασει των συμβουλων του. Θα γραψω στο σχετικο νημα για το tamping και θα ενημερωσω την κοινοτητα για τις εκχυλισεις σου. Το καλοκαιρι 2022 προβλεπεται πολυ καυτο .....
Ford Focus MkII f/l 2008