Εγκαίνια.... αποτυχία

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Ιούλ 24, 2022 4:03 pm

Γιώργο η 2η απο την 4η εκχύλιση σου έβγαλε περισσότερη οξύτητα;
..Για πάντα και μια μέρα.

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Κυρ Ιούλ 24, 2022 7:03 pm

Καλησπέρα Λαονικε! κυριως προσπάθησα να παίξω σε αυτά που μου είπες , αλλά παράλληλα ο Niche δεν βοηθουσε. Τωρα που βρηκα πανω κατω το σημειο θα κανω περισσοτερες εκχυλισεις στο 30αρι να δω.

Για κάποιο λόγο ναι.. και γενικά με τον χρόνο υπήρξε διαφορά. Μήπως να μην έκανα καλό wdt? Οι θερμοκρασίες ήταν σταθερές 101°C στα 9.5 bar μου κανει εκχυλισεις. Γενικα εβλεπα λιγο channeling το οποιο με καλο χτυπημα και wdt προσπαθω να επιδιορθωσω.

Υγ. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που σας λέω είναι αερολογίες δίχως βίντεο, ευελπιστώ σύντομα να εγκατασταθώ πλήρως και να αρχίζω να τραβάω λήψεις.

:oneup:

nikstgr
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2022 5:01 am

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από nikstgr » Δευ Ιούλ 25, 2022 2:50 pm

η 2η με την 4η γιατι εχουν διαφορα στους χρονους/γραμμαρια; μηπως δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια της μηχανης και ανεβοκατεβαινει; ή μηπως η ζυγαρια δεν ειναι σταθερη και εκει που νομιζες στην 2η οτι εχεις 18γρ. καφε, να ειχε πχ 18.3 και στην 4η αντι 18γρ να ειχε 17.7..

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Δευ Ιούλ 25, 2022 3:06 pm

nikstgr έγραψε:
Δευ Ιούλ 25, 2022 2:50 pm
η 2η με την 4η γιατι εχουν διαφορα στους χρονους/γραμμαρια; μηπως δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια της μηχανης και ανεβοκατεβαινει; ή μηπως η ζυγαρια δεν ειναι σταθερη και εκει που νομιζες στην 2η οτι εχεις 18γρ. καφε, να ειχε πχ 18.3 και στην 4η αντι 18γρ να ειχε 17.7..
Όσο έβλεπα το pid ηταν 101°C και τα bar στα 9.5. Εβαζα ακριβως σε ολα 18gr δηλαδη πχ στα 17.8 , εβαζα εναν κοκκο ακομα και το εκανα 18. Πραγματικα δεν ξερω γιατι αυτη η διαφορα. Εκανα αναπροσαρμογές στον μύλος. Περιμένω πως και πως να πάω σπίτι ξανά να κόψω στο 30 του Niche.

Υπάρχει ενδεχόμενο στην 2η εκχύλιση να υπήρχε περισσότερο  channeling σε σχεση με την 4η , και να ετρεξε υψηλοτερη ροη νερου απο καποιο σημειο? Γιατι κατι αλλο δεν μπορω να σκεφτώ.

Γενικά αυτό που κάνω αμέσως είναι να χτυπάω το κλείστρο στο mat ετσι ωστε να κατσει ο καφες καλα. wdt οσο περισσοτερο μπορω με 0.3mm βελόνες και μετα κανω tamping με το force tamper.

nikstgr
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2022 5:01 am

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από nikstgr » Δευ Ιούλ 25, 2022 8:42 pm

Ναι θεωρητικά μπορεί να πάει χαλιά η εκχύλιση και να τελειώσει πολύ γρήγορα, εννοείται!
Το είπα επειδή στη δική μου ποταπή Dedica υπάρχει αυτή η κακη επαναληψιμότητα που τώρα με κάποιες μεθόδους τις έχω εξαλείψει. Δηλαδή η πρώτη εκχύλιση μπορεί να ήταν 5" πιο αργή από τη δεύτερη για τα ιδια γραμμάρια και κατάλαβα τελικά ότι το νερό ήταν αρκετά πιο ζεστό και εκχυλιζε τον καφέ πιο εύκολα.
Αλλά σε σένα μοιάζει πιο πιθανό μια κακη προετοιμασία.

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Δευ Ιούλ 25, 2022 10:44 pm

Καλησπέρα παιδιά. Λοιπόν σήμερα έφυγε ένα ολόκληρο σακουλάκι καφέ. Προσπαθούσα να ρυθμίσω τον Niche και πιστευω τα καταφερα. Οι ρυθμισεις μου χαλαγαν μολις γινοταν calibrate. Δηλαδη εκει που εκοβα στο 30 πχ επρεπε να ανεβω στο 32. Το βιντεακι ειναι under extracted καθως επρεπει να κοψω πιο coarse. Πιθανον 32. Εβγαλα τα 36gr σε 41'' περιπου. Εδω δειχνω το καθε βημα που εκανα. Γενικα εδω να πω πως μετα απο καθε extraction το puck κολλαγε στο group head. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ετσι.. Και γενικα υπηρχε αρκετο channeling.
18gr_in.jpg
rsz_1niche_30_setting.jpg
rsz_18gr_in-2.jpg
rsz_wdt.jpg
Tamping video: https://www.youtube.com/shorts/6NwRhO07EPc
Extraction video: https://youtu.be/zVED--shnQE
rsz_screenshot_2022-07-25_at_223340.jpg
Επειδή στο τέλος λέω δεν παίζει κάτι λάθος κάνω... Ξανακάνω calibrate οπως το εκανα.. Και εκοψα καφε στον παρακατω χρονο στην ρυθμιση 25 του Niche. Οτι ρυθμιση εκανα (calibrate) το εκανα κατοπιν συνομιλιας με ατομο απ το support του Niche. Συνολικα εκοψα 3 καφεδες στο 25 και ολα πολυ καλα , και εδω να πω οτι δεν κολλησε κανενα puck στο group head.
Τελευταία εκχύλιση (πολύ καλή γευστικά).jpg
rsz_screenshot_2022-07-25_at_223910.jpg

Υγ. Σκοπεύω μέσα στην εβδομάδα να ανεβάσω σωστά βιντεάκια , γιατι ήταν πρόχειρη η δουλειά που έκανα εδώ. Απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία , έτσι ώστε να με συμβουλέψετε .. Δεν πρόκειται να αγχωθώ άλλο με τις ρυθμίσεις του Niche, οποτε απλα θα πιστεψω οτι τα μαχαιρια θελουν στρωσιμο. Απλα δεν καταλαβαινω πως ενω εκανα τοσες μερες το ιδιο calibrate , παντα ειχα διαφορετικο αποτελεσμα.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από After » Τρί Ιούλ 26, 2022 8:59 am

Δεν βλέπω να σε βοηθάει και πολύ ο καφές
Για μπαγιάτικος μου φαίνεται

Ο καφές θα πρέπει στα 30" να βγαίνει ικανοποιητικός, αν όχι τότε κάτι είναι ρυθμισμένο λάθος, πίεση θερμοκρασία κτλ
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Τρί Ιούλ 26, 2022 9:16 am

After έγραψε:
Τρί Ιούλ 26, 2022 8:59 am
Δεν βλέπω να σε βοηθάει και πολύ ο καφές
Για μπαγιάτικος μου φαίνεται

Ο καφές θα πρέπει στα 30" να βγαίνει ικανοποιητικός, αν όχι τότε κάτι είναι ρυθμισμένο λάθος, πίεση θερμοκρασία κτλ
Η πιεση που βλεπω ειναι στα 9,5 σταθερά και η θερμοκρασία στο 101°C. Γενικα ανεβασα τις φωτο και το βιντεο κυριως για το channeling και επειδη κολλαγε ο καφες απο κατω. Νομιζω τη ρυθμιση τη βρηκα στον μυλο. Γευστικα οταν πετυχαινα τους χρονους και δεν γινοταν under-extraction ή over-extraction ηταν καλος. Δεν ενιωθα πικρίλα ή οξύτητα. Παιζω με ποσοτητα λιγο πανω απο 1:2 , μετα απο συμβουλή του Λαόνικου και οντως βγαινει πιο ωραιος ο καφες. Θα αγορασω αρκετους καφεδες σιγουρα, αρκει να σταθεροποιηθουν οι ρυθμισεις και να μην κάνω αμάν για να τα βρίσκω πάλι.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Hatori » Τρί Ιούλ 26, 2022 9:42 am

Giorgos_Sp έγραψε:
Τρί Ιούλ 26, 2022 9:16 am
After έγραψε:
Τρί Ιούλ 26, 2022 8:59 am
Δεν βλέπω να σε βοηθάει και πολύ ο καφές
Για μπαγιάτικος μου φαίνεται

Ο καφές θα πρέπει στα 30" να βγαίνει ικανοποιητικός, αν όχι τότε κάτι είναι ρυθμισμένο λάθος, πίεση θερμοκρασία κτλ
Η πιεση που βλεπω ειναι στα 9,5 σταθερά και η θερμοκρασία στο 101°C. Γενικα ανεβασα τις φωτο και το βιντεο κυριως για το channeling και επειδη κολλαγε ο καφες απο κατω. Νομιζω τη ρυθμιση τη βρηκα στον μυλο. Γευστικα οταν πετυχαινα τους χρονους και δεν γινοταν under-extraction ή over-extraction ηταν καλος. Δεν ενιωθα πικρίλα ή οξύτητα. Παιζω με ποσοτητα λιγο πανω απο 1:2 , μετα απο συμβουλή του Λαόνικου και οντως βγαινει πιο ωραιος ο καφες. Θα αγορασω αρκετους καφεδες σιγουρα, αρκει να σταθεροποιηθουν οι ρυθμισεις και να μην κάνω αμάν για να τα βρίσκω πάλι.
Καλημέρα, τι καφέ χρησιμοποίησες?

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Τρί Ιούλ 26, 2022 9:57 am

Hatori έγραψε:
Τρί Ιούλ 26, 2022 9:42 am
Καλημέρα, τι καφέ χρησιμοποίησες?
Καλημερα!! ο καφες ειναι απο Taresso ο Daterra Sunrise.

Απάντηση