Εγκαίνια.... αποτυχία

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
F117
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2021 1:11 am
Μηχανή:: Gaggia New Baby06
2η Μηχανή:: Caffe Verganano
Μύλος:: Mazzer Super Jolly

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από F117 » Κυρ Ιούλ 17, 2022 7:03 pm

Ναι απλά ο pid είναι ίδιος....
τώρα δεν ξέρω και τι γίνεται και με τα θερμαντικά στοιχεία κ τα μποιλερ...

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Hatori » Κυρ Ιούλ 17, 2022 7:29 pm

F117 έγραψε:
Κυρ Ιούλ 17, 2022 7:03 pm
Ναι απλά ο pid είναι ίδιος....
τώρα δεν ξέρω και τι γίνεται και με τα θερμαντικά στοιχεία κ τα μποιλερ...
50ml μεγαλύτερο boiler διαφορετικά δεδομένα

F117
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2021 1:11 am
Μηχανή:: Gaggia New Baby06
2η Μηχανή:: Caffe Verganano
Μύλος:: Mazzer Super Jolly

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από F117 » Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:35 pm

Ο τρόπος όμως λογικά θα είναι ο ίδιος πιστεύω.
Off topic αλλά έχει μετρήσει κάνεις σας την θερμοκρασία εξόδου του νερού? Με θερμόμετρο/θερμοστοιχειο κτλπ?

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:38 pm

Παιδιά σήμερα έβαλα 18 , έβγαλα 31,5 , μείωσα κατά 1 βαθμό (97 βαθμούς) και μείωσα τον χρόνο σε 25-26”. Βγήκε καλύτερος ο καφές , ένιωθα κάτι πάλι. Ίσως ο καφές να έχει οξύτητα και τελικά να μην τόσο γλυκός , που θα μου αρεσε.

Αν μπορείτε να μου προτείνετε καφέδες , εύκολους σε παραγωγή και να βγάζουν γλυκάδα , θα ήμουν ευγνώμων!

Σας ευχαριστώ πραγματικά για τις απαντήσεις.

Πάντως στο βιντεάκι με το pid , όντως έχω δει και εγώ ότι είχε απόκλιση 8-10 βαθμών. Έχει 300αρι boiler

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:42 pm

F117 έγραψε:
Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:35 pm
Ο τρόπος όμως λογικά θα είναι ο ίδιος πιστεύω.
Off topic αλλά έχει μετρήσει κάνεις σας την θερμοκρασία εξόδου του νερού? Με θερμόμετρο/θερμοστοιχειο κτλπ?
Αυτό όντως θα ήταν κάτι πολύ χρήσιμο. Εγώ χρησιμοποίησα τα settings του Mr_Overdose και το μόνο που κάνω είναι αν θέλω να αλλάξω την θερμοκρασία , πατάω το PrG και την ρυθμίζω. Τώρα το χαμηλότερο που έπαιξα είναι 97-98, γιατί σε ένα thread για τον συγκεκριμένο καφέ ένα μέλος που τον χρησιμοποιεί αρκετά στη συνταγή του έγραφε temp 90-91..

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:56 pm

Giorgos_Sp έγραψε:
Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:38 pm
Παιδιά σήμερα έβαλα 18 , έβγαλα 31,5 , μείωσα κατά 1 βαθμό (97 βαθμούς) και μείωσα τον χρόνο σε 25-26”. Βγήκε καλύτερος ο καφές , ένιωθα κάτι πάλι. Ίσως ο καφές να έχει οξύτητα και τελικά να μην τόσο γλυκός , που θα μου αρεσε.

Αν μπορείτε να μου προτείνετε καφέδες , εύκολους σε παραγωγή και να βγάζουν γλυκάδα , θα ήμουν ευγνώμων!

Σας ευχαριστώ πραγματικά για τις απαντήσεις.

Πάντως στο βιντεάκι με το pid , όντως έχω δει και εγώ ότι είχε απόκλιση 8-10 βαθμών. Έχει 300αρι boiler
Τα κωνικά μαχαιριά τονίζουν τις οξύτητες αν πας σε κάτι γλυκό κάνε επιλογή κατά την γνώμη μου σε Βραζιλία (καθαρή Βραζιλία) η επιλογή σε catuai ποικιλία με natural επεξεργασία και όχι light roasted.
Μην λειτουργείς εγκεφαλικά στερεοτυπικά με αυτό που είχες στο μυαλό σου σαν καφέ, δηλαδή αυτά που έπινες.
Αυτή τη στιγμή ζεις σε έναν άλλο κόσμο! :a080:
..Για πάντα και μια μέρα.

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Κυρ Ιούλ 17, 2022 10:35 pm

laonikos78 έγραψε:
Κυρ Ιούλ 17, 2022 9:56 pm
Τα κωνικά μαχαιριά τονίζουν τις οξύτητες αν πας σε κάτι γλυκό κάνε επιλογή κατά την γνώμη μου σε Βραζιλία (καθαρή Βραζιλία) η επιλογή σε catuai ποικιλία με natural επεξεργασία και όχι light roasted.
Μην λειτουργείς εγκεφαλικά στερεοτυπικά με αυτό που είχες στο μυαλό σου σαν καφέ, δηλαδή αυτά που έπινες.
Αυτή τη στιγμή ζεις σε έναν άλλο κόσμο! :a080:
Όχι φίλε ούτε καν. Όντως εδώ φτιάχνουμε άλλα πράγματα. Ίσως παίξω με πιο γλυκούς καφέδες , ή χαμηλότερη οξύτητα. Βέβαια σήμερα τον καφέ τον ήπια μια χαρά! Φίλε Λαονικε αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο , θα με βοηθούσε αρκετά! Θα ψαχτώ όσο μπορώ.

Πάντως , όπως ανάφερε και ο Αλεξ, θα προσπαθήσω μέσα στις επόμενες μέρες να ανεβάσω βιντεακι με όλα όσα κανω. Ζύγισμα , puck prep και extraction.

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Ιούλ 17, 2022 10:47 pm

Μαζί με εσένα ψάχνω και ο ίδιος διαφορες γεύσεις αλλά στην περίπτωση μου πίνω ότι καφεδάκι να'ναι αρκεί να έχει προσωπικότητα ένας στους εκατό δηλαδή και συνεχίζω το ψάξιμο.
Στην περίπτωση σου οι Βραζιλίες μάλλον θα σου κάνουν καλό.
Μετά Catuai natural από όπου να'ναι και αν τον έχουν ψήσει medium ακόμα καλύτερα για εσένα!
Μην περιμένεις όμως ότι και εκεί το προφίλ μπορεί να μην έχει μέσα μια ήπια οξύτητα.
..Για πάντα και μια μέρα.

Giorgos_Sp
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
Μύλος:: Lagom P64
Τοποθεσία: Greece

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από Giorgos_Sp » Δευ Ιούλ 18, 2022 11:54 am

Γενικα γευστικα πρεπει να ξεκαθαρισω λιγο στο μυαλο μου και στον ουρανισκο μου την οξυτητα απ την ηπια πικρίλα.. Ίσως αυτο με μπερδεψε στον exclusive blend. Επειδη πιστευα θα γευτω κατι πιο γλυκό. Θα ανεβασω μεσα στην εβδομαδα βιντεάκι

dtzgr
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 05, 2021 6:40 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM
Μύλος:: 1ZPRESSO JX-PRO

Re: Εγκαίνια.... αποτυχία

Δημοσίευση από dtzgr » Δευ Ιούλ 18, 2022 12:45 pm

Πίνοντας τον καφέ χωρίς ζάχαρη (όπως πρέπει, δηλαδή, αφού η ζάχαρη καλύπτει τη γεύση) το "γλυκό" θέλει φαντασία.

Πικρό-ξεροψημενο / οξύ - ξυνό παίζουν συνήθως.

Για μένα το "γλυκό" στον σκέτο καφέ πάει προς το "περισσότερο ξεροψημενο παρά όξινο". Θέλει εκπαίδευση ο ουρανίσκος.

Απ' ότι έχω καταλάβει, τα παρακάτω χαρακτηρίζουν το πικρό/ξεροψημενο:
Νότες σοκολάτας, ξηροί καρποί, γήινες γεύσεις, νότες κακάο κλπ

Ενώ τα παρακάτω χαρακτηρίζουν τις οξύτητες:
Φρουτώδεις γεύσεις, νότες εσπεριδοειδών κλπ

Απάντηση