Σελίδα 5 από 5

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 02, 2022 11:44 am
από DgSensei
dasimo έγραψε:
Σάβ Απρ 02, 2022 9:34 am
Turbo shot χωρίς profiling, δεν ειναι λίγο δύσκολο να γίνει ? Επίσης λογικά, δεν πιέζονται οι μηχανές ίσως και εκτός ορίων τους ?
Το μόνο που χρειάζεται για το turbo shot είναι να κατεβάσεις την πίεση στα 6bar. Δε χρειάζεται να κάνεις κάποιο άλλο profiling κατά τη διάρκεια της εκχύλισης ας πούμε. Δε χρειάζεται ούτε καν preinfusion λόγω της χαμηλής πίεσης. Η μηχανή γιατί να δουλεύει εκτός ορίων;; εδώ οι κατασκευαστές τις στέλνουν από το εργοστάσιο στα 12-15bar και όλοι κατεβάζουν στα 9. Δε βλέπω τι πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει η λειτουργία στα 6. Η αντλία της classic ας πούμε λειτουργεί τέλεια και στα 4 bar ακόμα.

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 10, 2022 3:13 pm
από isnogood
Εδώ είναι η έρευνα https://www.cell.com/matter/fulltext/S2 ... owall=true
Εδώ όλα τα σχεδιαγράμματα https://www.cell.com/matter/fulltext/S2 ... =true#fd17
Εδώ ο δακτύλιος ρύθμισης του ek43 (1-3 για espresso) https://www.rumblecoffee.com.au/products/grinder-guide
Μία διαπίστωση μου έκανε εντύπωση. (εικ. 2) ότι σε λεπτή άλεση το 99% είναι κάτω από 100 μm αλλά το υπόλοιπο 1% καταλαμβάνει το 20% του όγκου που σημαίνει, αν κατάλαβα καλά, μεγάλη διαφορά στα μεγέθη >100μm.
Βέβαια το ζητούμενο πάντα είναι το γευστικό αποτέλεσμα κι όχι απαραίτητα το tds.

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 10, 2022 3:19 pm
από After
Το tds είναι μια μπούρδα που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα(το σχόλιο μου πάει στους γνωστούς του ίντερνετ που το παίζουν επιστήμονες)

Μπορούμε να έχουμε 10 εκχυλίσεις του ίδιου καφέ με τα ίδια tds, και η κάθε μία να έχει τελείως διαφορετική γεύση και υφή

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 10, 2022 5:22 pm
από isnogood
Συμφωνώ και κρατάω και στο πίσω μέρος του μυαλού μου σχετικά με το Turbo shot την πιθανή προσπάθεια να στραφεί ο κόσμος εκεί. Μικρότερη ποσοτικά κατανάλωση άρα δυνατότητα για αύξηση τιμών.

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 27, 2022 12:45 pm
από DgSensei
Ένα μικρό update για όποιον ενδιαφέρεται: Μετά από 2 μήνες δοκιμών το turbo shot (modified από sprometheus) δηλαδή 17in 40 out σε 15-17δευτερόλεπτα με πίεση 6bar χωρίς preinfusion, έχει γίνει πλέον ο στάνταρ τρόπος παρασκευής εσπρέσο για μένα. Το προτιμώ πλέον σε σχέση με τον "κλασσικό" τρόπο γιατί μου προσφέρει πλούσια γεύση ειδικά σε "λουλουδένιους" καφέδες και απόλυτη επαναληψιμότητα στα shots που με την κλασσική μέθοδο δεν είχα (ίσως και λόγω εξοπλισμού). Τώρα έχω σε κάθε shot το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Δε θα το συνέστηνα σε όσους αρέσουν οι καφέδες με έντονο σώμα πχ βραζιλίες κλπ γιατί με αυτή τη μέθοδο χάνεις λίγο σε σώμα αλλά κερδίζεις σε καθαρότητα - διαύγεια στη γεύση.

Αυτά :a013:

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 03, 2022 5:36 pm
από Hatori
Μετά από ενάμιση μήνα χωρίς τη λειτουργία της μηχανής (έκοβα στον μύλο καφέ για aeropress και πίναμε) είπα να την ανοίξω επιτέλους και να αρχίσω τα εσπρεσσακια που τόσο μου έλειψαν. Ένεκα και η παραγγελία του black Friday κι έχω κάμποσο κόκκο....
Το θέμα ήταν τώρα να βρω το σωστό κόψιμο και να μη πετάξω πολύ καφέ στο νεροχύτη.
Τελικά κατέληξα σ ένα turbo shot 18 in 48 out σε 17 sec
(αφού ήδη είχα πετάξει ένα κι είπα δεύτερο να μη πετάξω)
το οποίο turbo shot να πω την αλήθεια δεν ήταν καθόλου άσχημο.
Αύριο πάλι δοκιμές, που θα πάει θα έρθει στα μέτρα που πρέπει αλλιώς turbo again....
:a014:

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 09, 2023 6:24 pm
από georgekyr
Έκανα μερικές δοκιμές και εγώ που ξεκίνησαν κατά λάθος σε dialing νέου καφέ. Να πω την αλήθεια μου θυμίζει τον καφέ που έπινα από τη Bialetti Brikka (τα παλαιότερα μοντέλα με το βαρύδι που ανέβαζαν ~3 bar πίεση) με έναν μύλο της Delonghi - τα έχω στο εξοχικό, οπότε συνεχίζω κατά καιρούς να πίνω από εκεί και δεν είναι παλιά ανάμνηση η γεύση τους. Ενώ δεν μου αρέσουν οι όξινοι καφέδες σε εσπρέσο (πίνω κυρίως μπαγιάτικους) τόσο σε turbo shot όσο και με την Brikka η έλλειψη οξύτητας μου κάνει πολύ πιο ευχάριστες ποικιλίες καφέ που δεν θα επέλεγα για εσπρέσο.
Προσωπικά μεταξύ turbo shot και brikka προτιμώ brikka, αλλά συνολικά προτιμώ κλασσικό εσπρέσο...

Re: Turbo shot

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 27, 2023 9:57 am
από PuraVida
Έχοντας κάνει αρκετές εκχυλισεις τους τελευταίους μήνες με αυτή την τεχνική μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ειναι αρκετά καλό.

Έχει να κάνει και με τον βαθμό ψησίματος του καφε βέβαια αλλά αν δεν ειναι πολύ light τότε είναι μια χαρα.