εντάξει αδερφε μου πασο,κεγω μαζι σας ειμαι,απλα δεν καταλαβα τι προσπαθείτε να πετύχετε,καλους πειραματισμούςAfter έγραψε: ↑Τετ Μαρ 23, 2022 12:30 amΝομίζω πως κανείς λάτρης home barista δεν θέλει να πατάει ένα κουμπί και να βγαίνει ο καφές, ακόμα και αν είναι το καλύτερο φλιτζάνι στον κόσμοMr_Overdose έγραψε: ↑Τρί Μαρ 22, 2022 11:52 pmΕπειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;;
Μας αρέσει να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, τόσο απλά
Turbo shot
- Mr_Overdose
- Δημοσιεύσεις: 173
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 11:00 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Τοποθεσία: Αλεξάνδρεια
Re: Turbo shot
https://drive.google.com/drive/folders/1R8FvtnLxCMo6jdSX1fd0h2SYQbkrwFEd
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Ναι ανεβάζει κανονικά πίεση στο 9 και σταθεροποιείται γύρω στο 8. Πάντως το sweet spot φαίνεται να είναι μεταξύ 18-20 δευτερολέπτων.After έγραψε: ↑Τρί Μαρ 22, 2022 11:43 pmDgSensei έγραψε: ↑Τρί Μαρ 22, 2022 8:36 pmUpdate: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η ουσία του turbo shot, η επαναληψιμότητα
Παρότι τρέχει τόσο γρήγορα, ανεβάζει τόσο πίεση;
Ρωτάω γιατί εγώ δεν έχω μανόμετρο στην μηχανή
Πάντως το τρελό είναι πως ο καφές βγαίνει καλός μέχρι κάποια δευτερόλεπτα(σε εμένα 17-18), μετά έχει ένα διάστημα που βγαίνει υποεκχυλισμενος σε αίσθηση χωρίς ιδιαίτερη γεύση(20-27"), και μετά από 28-36" αποδίδει πολύ καλά
Τι χημεία γίνεται πάντως και το αποτέλεσμα με 17" είναι πολύ ενδιαφέρον ενώ πάει κόντρα στον κανόνα και περιμένεις πως θα πιεις ξεπλυμα χειρότερο από cupping, άγνωστο
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Σίγουρα παίζει ρόλο ο καφές και το ratio
Εγώ με αυτόν που δοκίμασα στα 17" για 1:3 βγήκε καλός, αλλά δεν ήταν οξινος
Ήταν πάντως άλλος καφές γευστικά σε σύγκριση με μια παραδοσιακή εκχύλιση
Εγώ με αυτόν που δοκίμασα στα 17" για 1:3 βγήκε καλός, αλλά δεν ήταν οξινος
Ήταν πάντως άλλος καφές γευστικά σε σύγκριση με μια παραδοσιακή εκχύλιση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Για μένα το 1:3 τελικά αφαιρεί υπερβολικά πολύ από το σώμα,την υφή του καφέ αλλά και την οξύτητα. Δοκίμασε και αυτό που προτείνει ο Real Sprometheus με 17in 40out σε 17-20 δευτερόλεπτα και πες μας τη γνώμη σου. Θυμίζει σχεδόν εντελώς τη γεύση του "κανονικού"
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Θα το δοκιμάσω, γιατί όχιDgSensei έγραψε: ↑Τετ Μαρ 23, 2022 10:41 amΓια μένα το 1:3 τελικά αφαιρεί υπερβολικά πολύ από το σώμα,την υφή του καφέ αλλά και την οξύτητα. Δοκίμασε και αυτό που προτείνει ο Real Sprometheus με 17in 40out σε 17-20 δευτερόλεπτα και πες μας τη γνώμη σου. Θυμίζει σχεδόν εντελώς τη γεύση του "κανονικού"
Και ίσως το έχω κάνει παλιότερα καταλάθος, στη εύρεση του κοψιματος νέου καφέ
Αλλά πήγε στην νεροχύτη, που να ήξερα....
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Turbo shot
Δοκίμασα και εγώ το 17in 38 out σε 18" . Μπορώ να πω ότι μου άρεσε σχετικά. Η οξύτητα πολύ λίγη σε σχέση με το κλασικό πάτημα. Μήπως τελικά γινεται αυτο για τους καφέδες του εμποριου που είναι πιο χοντρό κομμένοι? Ποιος ξέρει!
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Με τι πίεση έκανες τον καφέ;
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Turbo shot
Δεν το κοίταξα καθόλου κοιτούσα εκχύλιση και δευτερόλεπτα. Λογικά ανέβασε 9 , γιατί άρχισε να τρέχει ο καφές από το 5ο δευτερόλεπτο περιπου. Άρα υπήρχε κάποια πίεση, τουλάχιστον στην αρχή.
Το απόγευμα που έκανα καφέ όχι μόνο για μένα, γύρισα το μύλο στην κανονική του άλεση.
Το απόγευμα που έκανα καφέ όχι μόνο για μένα, γύρισα το μύλο στην κανονική του άλεση.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Δοκίμασε την ίδια συνταγή κατεβάζοντας πίεση στα 6bar αν μπορείς. Θεωρητικά είναι απαραίτητο συστατικό του turbo shot για να πάρεις περισσότερο extraction.pankostas έγραψε: ↑Παρ Μαρ 25, 2022 3:54 amΔεν το κοίταξα καθόλου κοιτούσα εκχύλιση και δευτερόλεπτα. Λογικά ανέβασε 9 , γιατί άρχισε να τρέχει ο καφές από το 5ο δευτερόλεπτο περιπου. Άρα υπήρχε κάποια πίεση, τουλάχιστον στην αρχή.
Το απόγευμα που έκανα καφέ όχι μόνο για μένα, γύρισα το μύλο στην κανονική του άλεση.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Turbo shot
Πιθανόν έχεις δίκιο! Το θέμα είναι να βρω χρόνο να ασχοληθώ. Πιθανόν όταν πάρω άδεια από την εργασία μου.