Turbo shot
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Λοιπόν, έχοντας κατεβάσει και την πίεση στη gaggia στα 6 bar μπορώ να πω ότι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του turbo shot (και των παραλλαγών του) είναι η απόλυτη επαναληψιμότητα. Με την κλασσική εκχύλιση ισχύει κι αυτό που λέει κι ο Lance οτι κάθε κάποιους καφέδες θα έχεις κάποια αστοχία ειδικά αν δεν έχεις μύλο ΑΑ κατηγορίας niche zero κλπ. Με το turbo shot θα πάρεις πάντα το ίδιο προφίλ όσες φορές και να τρέξεις τον καφέ. Νομίζω δύσκολα θα γυρίσω στις κλασσικές εκχυλίσεις
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Wow τόσο πολύ σου άρεσε λοιπόν;
Εγω είμαι με ένα κατσαβίδι στο χέρι συνέχεια και μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά την κανονική εκχυλιση δεν την αλλάζω
Από την άλλη είναι καλό να έχουμε επιλογές
Εγω είμαι με ένα κατσαβίδι στο χέρι συνέχεια και μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά την κανονική εκχυλιση δεν την αλλάζω
Από την άλλη είναι καλό να έχουμε επιλογές
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Κοίτα, η αλήθεια είναι πως αυτή την περιόδο δοκιμάζω καινούριους καφέδες και ίσως αυτό να με αποπροσανατολίζει. Σε καμιά 15αρια μέρες θα πάρω επίτηδες κάποιους καφέδες που ξέρω καλά το προφίλ τους για να έχω ένα πιο καλό μέτρο σύγκρισης. Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο εξοπλισμός και εξηγούμαι: Με τον δικό μου εξοπλισμό (eureka mignon crono και gaggia classic 2014 PID) όταν φτιάχνω μονοποικιλιακούς έχω παρατηρήσει ότι συνεχώς έχω να ανησυχώ για κάποια μορφή channeling (λιγότερο ή περισσότερο) και κάθε 4-5 καφέδες θα πάρω και ελαφρώς διαφορετικό προφιλ. Όταν πάρω έναν απίστευτο καφέ με την κλασσική μέθοδο μάλλον είναι καλύτερος από τον καλύτερο turbo shot αλλά με τον turbo shot παίρνω συνέχεια καλούς καφέδες χωρίς καμία αστοχία και σχεδόν ποτέ δεν έχω channeling. Δηλαδή, στο μέσο όρο μάλλον νικάει. Θα συνεχίζω να το δοκιμάζω και με άλλους καφέδες και θα δούμε.
Τώρα αν κάποιος έχει niche zero και μπορεί να κόβει σούπερ ψιλά χωρίς να έχει channeling και αντίστοιχα να έχει μηχανή με preinfusion και pressure profiles Κλπ κλπ που καλύπτουν τα όποια channeling εκεί συζητάμε σε άλλη βάση.
Τώρα αν κάποιος έχει niche zero και μπορεί να κόβει σούπερ ψιλά χωρίς να έχει channeling και αντίστοιχα να έχει μηχανή με preinfusion και pressure profiles Κλπ κλπ που καλύπτουν τα όποια channeling εκεί συζητάμε σε άλλη βάση.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Μην ξεχνάς πως ένας από τους λόγους για να κάνει κάποιος turbo shot είναι η επαναληψιμότητα, ειδικά σε περιβάλλον εργασίας
Στην Αμερική πχ υπάρχουν μαγαζιά που βγάζουν έτσι, που μέχρι τότε έπιναν όλοι Americano
Τι καλαθάκι χρησιμοποιείς
Στην Αμερική πχ υπάρχουν μαγαζιά που βγάζουν έτσι, που μέχρι τότε έπιναν όλοι Americano
Τι καλαθάκι χρησιμοποιείς
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Χρησιμοποιώ ένα ims 20gr για τις κλασσικές συνταγές, ένα vst la marzoco 17gr στο οποίο φτιάχνω και τους turbo και έχω και τα κλασσικά της gaggia. Είδα το άλλο πόστ σου στο θέμα της bezera αλλά διαφωνώ. Με τα vst και ims έχω πάρει καφέ με αισθητή διαφορά γεύσης
σε σχέση με το μαμά διπλό της gaggia.
σε σχέση με το μαμά διπλό της gaggia.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Καμία φορά μπορεί το ένα να ταιριάζει καλύτερα με έναν καφέ, αλλά έχω σταματήσει τέτοιους πειραματισμούς γιατί θα πήξει το μυαλό
Πάντως το καλαθάκι της γιαγιάς μου δίνει πολύ γλυκά ισορροπημένα φλιτζάνια και δεν χάνω καμία εκχύλιση
Πάντως το καλαθάκι της γιαγιάς μου δίνει πολύ γλυκά ισορροπημένα φλιτζάνια και δεν χάνω καμία εκχύλιση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Ναι έχεις δίκιο. Κάτι φορές το τερματίζουμε με τα πειράματα
Εγώ πάλι παίρνω ισορροπημένα και γλυκά καφεδάκια με τα turbo shots
Εγώ πάλι παίρνω ισορροπημένα και γλυκά καφεδάκια με τα turbo shots
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Δεν γίνεται να μην το τερματιζουμε με πειράματα διότι από την φύση μας οι home baristi είμαστε τελειομανεις και ποτέ 100% ευχαριστημένοι
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Turbo shot
Turbo shot χωρίς profiling, δεν ειναι λίγο δύσκολο να γίνει ? Επίσης λογικά, δεν πιέζονται οι μηχανές ίσως και εκτός ορίων τους ?
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Γιατί να πειστούν οι μηχανές;
Μιλάμε για εκχυλιση ~17" σε χαμηλή πίεση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........