Turbo shot

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Mr_Overdose
Δημοσιεύσεις: 173
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 11:00 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit pl41 plust
Μύλος:: Eureka Specialita
Τοποθεσία: Αλεξάνδρεια

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από Mr_Overdose » Τετ Μαρ 23, 2022 8:48 am

After έγραψε:
Τετ Μαρ 23, 2022 12:30 am
Mr_Overdose έγραψε:
Τρί Μαρ 22, 2022 11:52 pm
Επειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;; :f010:
Νομίζω πως κανείς λάτρης home barista δεν θέλει να πατάει ένα κουμπί και να βγαίνει ο καφές, ακόμα και αν είναι το καλύτερο φλιτζάνι στον κόσμο

Μας αρέσει να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, τόσο απλά😉
εντάξει αδερφε μου πασο,κεγω μαζι σας ειμαι,απλα δεν καταλαβα τι προσπαθείτε να πετύχετε,καλους πειραματισμούς ;)
https://drive.google.com/drive/folders/1R8FvtnLxCMo6jdSX1fd0h2SYQbkrwFEd

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Τετ Μαρ 23, 2022 9:06 am

After έγραψε:
Τρί Μαρ 22, 2022 11:43 pm
DgSensei έγραψε:
Τρί Μαρ 22, 2022 8:36 pm
Update: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η ουσία του turbo shot, η επαναληψιμότητα
Παρότι τρέχει τόσο γρήγορα, ανεβάζει τόσο πίεση;
Ρωτάω γιατί εγώ δεν έχω μανόμετρο στην μηχανή

Πάντως το τρελό είναι πως ο καφές βγαίνει καλός μέχρι κάποια δευτερόλεπτα(σε εμένα 17-18), μετά έχει ένα διάστημα που βγαίνει υποεκχυλισμενος σε αίσθηση χωρίς ιδιαίτερη γεύση(20-27"), και μετά από 28-36" αποδίδει πολύ καλά
Τι χημεία γίνεται πάντως και το αποτέλεσμα με 17" είναι πολύ ενδιαφέρον ενώ πάει κόντρα στον κανόνα και περιμένεις πως θα πιεις ξεπλυμα χειρότερο από cupping, άγνωστο
Ναι ανεβάζει κανονικά πίεση στο 9 και σταθεροποιείται γύρω στο 8. Πάντως το sweet spot φαίνεται να είναι μεταξύ 18-20 δευτερολέπτων.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Τετ Μαρ 23, 2022 10:31 am

Σίγουρα παίζει ρόλο ο καφές και το ratio

Εγώ με αυτόν που δοκίμασα στα 17" για 1:3 βγήκε καλός, αλλά δεν ήταν οξινος
Ήταν πάντως άλλος καφές γευστικά σε σύγκριση με μια παραδοσιακή εκχύλιση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Τετ Μαρ 23, 2022 10:41 am

After έγραψε:
Τετ Μαρ 23, 2022 10:31 am
Σίγουρα παίζει ρόλο ο καφές και το ratio

Εγώ με αυτόν που δοκίμασα στα 17" για 1:3 βγήκε καλός, αλλά δεν ήταν οξινος
Ήταν πάντως άλλος καφές γευστικά σε σύγκριση με μια παραδοσιακή εκχύλιση
Για μένα το 1:3 τελικά αφαιρεί υπερβολικά πολύ από το σώμα,την υφή του καφέ αλλά και την οξύτητα. Δοκίμασε και αυτό που προτείνει ο Real Sprometheus με 17in 40out σε 17-20 δευτερόλεπτα και πες μας τη γνώμη σου. Θυμίζει σχεδόν εντελώς τη γεύση του "κανονικού" :a013:

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Τετ Μαρ 23, 2022 10:46 am

DgSensei έγραψε:
Τετ Μαρ 23, 2022 10:41 am
After έγραψε:
Τετ Μαρ 23, 2022 10:31 am
Σίγουρα παίζει ρόλο ο καφές και το ratio

Εγώ με αυτόν που δοκίμασα στα 17" για 1:3 βγήκε καλός, αλλά δεν ήταν οξινος
Ήταν πάντως άλλος καφές γευστικά σε σύγκριση με μια παραδοσιακή εκχύλιση
Για μένα το 1:3 τελικά αφαιρεί υπερβολικά πολύ από το σώμα,την υφή του καφέ αλλά και την οξύτητα. Δοκίμασε και αυτό που προτείνει ο Real Sprometheus με 17in 40out σε 17-20 δευτερόλεπτα και πες μας τη γνώμη σου. Θυμίζει σχεδόν εντελώς τη γεύση του "κανονικού" :a013:
Θα το δοκιμάσω, γιατί όχι
Και ίσως το έχω κάνει παλιότερα καταλάθος, στη εύρεση του κοψιματος νέου καφέ
Αλλά πήγε στην νεροχύτη, που να ήξερα....😂
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

pankostas
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
Όνομα: Κωστας
Μηχανή:: LELIT PL41TEM
Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: ?
Τοποθεσία: Κατερίνη

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από pankostas » Πέμ Μαρ 24, 2022 12:37 pm

Δοκίμασα και εγώ το 17in 38 out σε 18" . Μπορώ να πω ότι μου άρεσε σχετικά. Η οξύτητα πολύ λίγη σε σχέση με το κλασικό πάτημα. Μήπως τελικά γινεται αυτο για τους καφέδες του εμποριου που είναι πιο χοντρό κομμένοι? Ποιος ξέρει!

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Παρ Μαρ 25, 2022 2:04 am

pankostas έγραψε:
Πέμ Μαρ 24, 2022 12:37 pm
Δοκίμασα και εγώ το 17in 38 out σε 18" . Μπορώ να πω ότι μου άρεσε σχετικά. Η οξύτητα πολύ λίγη σε σχέση με το κλασικό πάτημα. Μήπως τελικά γινεται αυτο για τους καφέδες του εμποριου που είναι πιο χοντρό κομμένοι? Ποιος ξέρει!
Με τι πίεση έκανες τον καφέ;

pankostas
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
Όνομα: Κωστας
Μηχανή:: LELIT PL41TEM
Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: ?
Τοποθεσία: Κατερίνη

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από pankostas » Παρ Μαρ 25, 2022 3:54 am

Δεν το κοίταξα καθόλου κοιτούσα εκχύλιση και δευτερόλεπτα. Λογικά ανέβασε 9 , γιατί άρχισε να τρέχει ο καφές από το 5ο δευτερόλεπτο περιπου. Άρα υπήρχε κάποια πίεση, τουλάχιστον στην αρχή.
Το απόγευμα που έκανα καφέ όχι μόνο για μένα, γύρισα το μύλο στην κανονική του άλεση.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Παρ Μαρ 25, 2022 9:39 am

pankostas έγραψε:
Παρ Μαρ 25, 2022 3:54 am
Δεν το κοίταξα καθόλου κοιτούσα εκχύλιση και δευτερόλεπτα. Λογικά ανέβασε 9 , γιατί άρχισε να τρέχει ο καφές από το 5ο δευτερόλεπτο περιπου. Άρα υπήρχε κάποια πίεση, τουλάχιστον στην αρχή.
Το απόγευμα που έκανα καφέ όχι μόνο για μένα, γύρισα το μύλο στην κανονική του άλεση.
Δοκίμασε την ίδια συνταγή κατεβάζοντας πίεση στα 6bar αν μπορείς. Θεωρητικά είναι απαραίτητο συστατικό του turbo shot για να πάρεις περισσότερο extraction.

pankostas
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
Όνομα: Κωστας
Μηχανή:: LELIT PL41TEM
Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: ?
Τοποθεσία: Κατερίνη

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από pankostas » Σάβ Μαρ 26, 2022 4:42 am

Πιθανόν έχεις δίκιο! Το θέμα είναι να βρω χρόνο να ασχοληθώ. Πιθανόν όταν πάρω άδεια από την εργασία μου.

Απάντηση