Turbo shot
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Turbo shot
Μηδενική οξύτητα από Αιθιοπία Sheka με καϊμακι ναι αλλά όχι άξιο αναφοράς μιας και με την πρώτη γουλιά που είχα κάνει εξαφανίστηκε.
Πιστεύεις πως ανατρέπει τα δεδομένα της υποεκχύλισης;
Ρωτάω γιατί ως αναφορά έχουμε υποεκχύλιση όντως αλλά ως προς τι; Μιας και αυτή η εκχύλιση είναι 'μη τυποποιημένη' ως προς τον ορισμό του εσπρέσσο άρα μιλάμε για κάτι άλλο.
(Ως σκεπτικό αν κάνω λάθος παρακαλώ σε διόρθωση).
Ως προς το οπτικό αποτέλεσμα... Το σιχάθηκε η ψυχή μου.
Πιστεύεις πως ανατρέπει τα δεδομένα της υποεκχύλισης;
Ρωτάω γιατί ως αναφορά έχουμε υποεκχύλιση όντως αλλά ως προς τι; Μιας και αυτή η εκχύλιση είναι 'μη τυποποιημένη' ως προς τον ορισμό του εσπρέσσο άρα μιλάμε για κάτι άλλο.
(Ως σκεπτικό αν κάνω λάθος παρακαλώ σε διόρθωση).
Ως προς το οπτικό αποτέλεσμα... Το σιχάθηκε η ψυχή μου.
..Για πάντα και μια μέρα.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Turbo shot
Μάλλον θα ήταν χρήσιμη και μια δική σου 3η εκχύλιση.
Μόνο με Spout, υπάρχει αστάθεια κατά την εκχύλιση.
Μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα στο 17άρι καλαθάκι.
Στην εκχύλιση χρησιμοποιώ καλαθάκι Ascaso.
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Οπτικά η εκχύλιση όντως είναι να την κρύβεις
Αυτό που γίνεται είναι να βρέχεται όλη η άλεση, κάθε φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε και επαναληψιμότητα, εύκολα
Επίσης με την αναλογία υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε αρκετά στοιχεία του καφέ, και λόγω της ταχύτητας, λιγότερα πικρά
Βέβαια όπως είπα, τον κλασικό εσπρέσσο δεν τον αλλάζω, αλλά δεν είναι κακός ο πειραματισμός
Αυτό που γίνεται είναι να βρέχεται όλη η άλεση, κάθε φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε και επαναληψιμότητα, εύκολα
Επίσης με την αναλογία υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε αρκετά στοιχεία του καφέ, και λόγω της ταχύτητας, λιγότερα πικρά
Βέβαια όπως είπα, τον κλασικό εσπρέσσο δεν τον αλλάζω, αλλά δεν είναι κακός ο πειραματισμός
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος After την Κυρ Μαρ 20, 2022 2:00 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Όχι, ίσα ίσα 17γρ προτείνει και ο Lance στο βίντεο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 312
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Λοιπόν, εγώ ήμουν τυχερός και έβγαλα με την πρώτη το εξής: 17in 48out σε 18 δευτερόλεπτα. Μάλλον πρέπει να κόψω λίγο πιο χοντρά.
Η ποικιλία που έβαλα ήταν Αιθιοπία Guji Mesina Natura από cup10 με rd πριν κάνα μήνα. Πήρα πολύ καθαρό και έντονο άρωμα. Σώμα αδύνατο σε σχέση με του κανονικού espresso. Ο καφές είναι σαν του λείανες τις γωνίες, δηλαδή όκ έχει ακόμη μια οξύτητα αλλά πολύ απαλή ενώ με την κανονική συνταγή είναι πιο έντονη. Το αποτέλεσμα συνολικά πολύ γλυκόπιοτο και μαλακό αλλά δεν έχει αυτό το kick που έχει ένας κλασσικός espresso, πράγμα που για άλλους μπορεί να είναι καλό και για άλλους όχι. Εγώ πάντως τον ήπια πολύ ευχάριστα. Σίγουρα θα πειραματιστώ με αυτό το στυλ αυτές τις ημέρες, φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Edit: Ξέχασα να γράψω πως κρέμα πήρα κανονικά απλά δεν είχε τόσο έντονο mouthfeel.
Η ποικιλία που έβαλα ήταν Αιθιοπία Guji Mesina Natura από cup10 με rd πριν κάνα μήνα. Πήρα πολύ καθαρό και έντονο άρωμα. Σώμα αδύνατο σε σχέση με του κανονικού espresso. Ο καφές είναι σαν του λείανες τις γωνίες, δηλαδή όκ έχει ακόμη μια οξύτητα αλλά πολύ απαλή ενώ με την κανονική συνταγή είναι πιο έντονη. Το αποτέλεσμα συνολικά πολύ γλυκόπιοτο και μαλακό αλλά δεν έχει αυτό το kick που έχει ένας κλασσικός espresso, πράγμα που για άλλους μπορεί να είναι καλό και για άλλους όχι. Εγώ πάντως τον ήπια πολύ ευχάριστα. Σίγουρα θα πειραματιστώ με αυτό το στυλ αυτές τις ημέρες, φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Edit: Ξέχασα να γράψω πως κρέμα πήρα κανονικά απλά δεν είχε τόσο έντονο mouthfeel.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 312
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Update: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Αυτή είναι η ουσία του turbo shot, η επαναληψιμότηταDgSensei έγραψε: ↑Τρί Μαρ 22, 2022 8:36 pmUpdate: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
Παρότι τρέχει τόσο γρήγορα, ανεβάζει τόσο πίεση;
Ρωτάω γιατί εγώ δεν έχω μανόμετρο στην μηχανή
Πάντως το τρελό είναι πως ο καφές βγαίνει καλός μέχρι κάποια δευτερόλεπτα(σε εμένα 17-18), μετά έχει ένα διάστημα που βγαίνει υποεκχυλισμενος σε αίσθηση χωρίς ιδιαίτερη γεύση(20-27"), και μετά από 28-36" αποδίδει πολύ καλά
Τι χημεία γίνεται πάντως και το αποτέλεσμα με 17" είναι πολύ ενδιαφέρον ενώ πάει κόντρα στον κανόνα και περιμένεις πως θα πιεις ξεπλυμα χειρότερο από cupping, άγνωστο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- Mr_Overdose
- Δημοσιεύσεις: 173
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 11:00 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Τοποθεσία: Αλεξάνδρεια
Re: Turbo shot
Επειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;;
https://drive.google.com/drive/folders/1R8FvtnLxCMo6jdSX1fd0h2SYQbkrwFEd
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Νομίζω πως κανείς λάτρης home barista δεν θέλει να πατάει ένα κουμπί και να βγαίνει ο καφές, ακόμα και αν είναι το καλύτερο φλιτζάνι στον κόσμοMr_Overdose έγραψε: ↑Τρί Μαρ 22, 2022 11:52 pmΕπειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;;
Μας αρέσει να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, τόσο απλά
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........