Turbo shot
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Turbo shot
Εδώ μπορείτε να δείτε περί τίνος πρόκειται
https://youtu.be/kOSbOZY_tN0
Συνοπτικά
Εκχυλιση 1:3 σε χρόνο 12-18"
Αν εκχυλισετε σε χρόνο 20" και πάνω δεν θα πετύχει η συνταγή, στοχευστε γύρω στα 15-17"
Λειτουργεί καλύτερα σε ελαφρά ψησίματα με οξινους καφέδες
Μην περιμένετε να αλλάξετε τον τρόπο που εκχυλιζετε, είναι ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, που πάντως εμένα με εντυπωσίασε σαν άρωμα, σαφήνεια, τραγανή οξύτητα
Σίγουρα δεν θα αντικαταστήσει τον κλασικό τρόπο που πίνω εσπρέσσο, βρήκα πάντως ένα τρόπο να μην πετάω την εκχύλιση όταν παίρνω καινούργιο καφέ και το κόψιμο είναι πολύ χοντρό
Υ.γ. προσοχή, καλύτερα με spout η εκχύλιση διότι θα πετάγετε καφές παντού
Υ.Γ.2 Μην δώσετε σημασία στο βίντεο που λέει για 6bar πίεση, έτσι κι αλλιώς δεν τα φτάνει ούτε αυτά διότι η εκχύλιση είναι πολύ γρήγορη, το puck δεν φέρνει αντίσταση έτσι ώστε να ανέβει η πίεση
Δοκιμάστε
https://youtu.be/kOSbOZY_tN0
Συνοπτικά
Εκχυλιση 1:3 σε χρόνο 12-18"
Αν εκχυλισετε σε χρόνο 20" και πάνω δεν θα πετύχει η συνταγή, στοχευστε γύρω στα 15-17"
Λειτουργεί καλύτερα σε ελαφρά ψησίματα με οξινους καφέδες
Μην περιμένετε να αλλάξετε τον τρόπο που εκχυλιζετε, είναι ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, που πάντως εμένα με εντυπωσίασε σαν άρωμα, σαφήνεια, τραγανή οξύτητα
Σίγουρα δεν θα αντικαταστήσει τον κλασικό τρόπο που πίνω εσπρέσσο, βρήκα πάντως ένα τρόπο να μην πετάω την εκχύλιση όταν παίρνω καινούργιο καφέ και το κόψιμο είναι πολύ χοντρό
Υ.γ. προσοχή, καλύτερα με spout η εκχύλιση διότι θα πετάγετε καφές παντού
Υ.Γ.2 Μην δώσετε σημασία στο βίντεο που λέει για 6bar πίεση, έτσι κι αλλιώς δεν τα φτάνει ούτε αυτά διότι η εκχύλιση είναι πολύ γρήγορη, το puck δεν φέρνει αντίσταση έτσι ώστε να ανέβει η πίεση
Δοκιμάστε
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Turbo shot
Αυτό το πράγμα δεν είναι κλασσική εκχύλιση.
Είναι πείραμα.
Θα το δοκιμάσω με την Αιθιοπία μετά το πρώτο καφεδάκι.
Είναι πείραμα.
Θα το δοκιμάσω με την Αιθιοπία μετά το πρώτο καφεδάκι.
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Είναι κάτι το διαφορετικό, σίγουρα αξιόλογο, οπτικά βέβαια η εκχύλιση είναι για γέλια
Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και προσφέρει τα ίδια ή περισσότερα TDS από μια κλασική εκχύλιση
Όπως έγραψα πιο πάνω, είναι ένα σημείο και μετά που η εκχύλιση βγάζει αρνητικά στοιχεία, αυτό συνήθως έρχεται όταν την πάμε κοντά στα 20", για αυτό καλύτερα μέχρι 17", τρελό έτσι;
Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και προσφέρει τα ίδια ή περισσότερα TDS από μια κλασική εκχύλιση
Όπως έγραψα πιο πάνω, είναι ένα σημείο και μετά που η εκχύλιση βγάζει αρνητικά στοιχεία, αυτό συνήθως έρχεται όταν την πάμε κοντά στα 20", για αυτό καλύτερα μέχρι 17", τρελό έτσι;
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Turbo shot
Η Αιθιοπία που έχω κοστίζει κάπως..
Θα πρέπει μάλλον να πετάξω αρκετό καφέ
Πόσο χοντρά θα πρέπει να κόψω ώστε να ελαχιστοποιησώ την απώλεια ένας θεός ξέρει.
Ζητάει και 6 bar.
Στα 9 bar περισσότερο πάτημα ώστε να καλύψει την διαφορά
Θα πρέπει μάλλον να πετάξω αρκετό καφέ
Πόσο χοντρά θα πρέπει να κόψω ώστε να ελαχιστοποιησώ την απώλεια ένας θεός ξέρει.
Ζητάει και 6 bar.
Στα 9 bar περισσότερο πάτημα ώστε να καλύψει την διαφορά
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Μην ασχοληθείς ούτε με το πάτημα ούτε με τα bar,η πίεση θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή, ίσως και 3-4 bar λόγω της μικρής αντίστασης
Στοχευσε για 1:3 ratio σε χρόνο 12-17"
Στοχευσε για 1:3 ratio σε χρόνο 12-17"
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Turbo shot
Αραιό σώμα, υπερβολικά γλυκός, ήπιος αρωματικά, δεν υπάρχει καθόλου οξύτητα.
Μου αφήνει την αίσθηση στον ουρανίσκο μαύρου τσαγιού.
Μου αφήνει την αίσθηση στον ουρανίσκο μαύρου τσαγιού.
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Turbo shot
Δεν σου έβγαλε καθόλου κρέμα ή οξύτητα;
Μπορεί να είναι και ο καφές βέβαια, ή λόγο ότι πήγες στα 12" και όχι παραπάνω(καταλαβαίνω βέβαια πως άντε να βρεις το κόψιμο)
Πάντως το αποτέλεσμα ανατρέπει τα δεδομένα της υποεκχυλισης και σίγουρα σε κάποιους καφέδες μπορεί να ταιριάζει και σε κάποιους όχι
Εμένα μου έδωσε μια επιγευση που σε υφή θυμίζει καφέ φίλτρου ελαφρά υπερεκχυλισμενου
Μπορεί να είναι και ο καφές βέβαια, ή λόγο ότι πήγες στα 12" και όχι παραπάνω(καταλαβαίνω βέβαια πως άντε να βρεις το κόψιμο)
Πάντως το αποτέλεσμα ανατρέπει τα δεδομένα της υποεκχυλισης και σίγουρα σε κάποιους καφέδες μπορεί να ταιριάζει και σε κάποιους όχι
Εμένα μου έδωσε μια επιγευση που σε υφή θυμίζει καφέ φίλτρου ελαφρά υπερεκχυλισμενου
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Turbo shot
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Λέτε να το δοκιμάσω με 17αρι καλαθάκι ή είναι πολύ μεγάλη η δόση;