Turbo shot

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Μαρ 20, 2022 1:36 pm

Μηδενική οξύτητα από Αιθιοπία Sheka με καϊμακι ναι αλλά όχι άξιο αναφοράς μιας και με την πρώτη γουλιά που είχα κάνει εξαφανίστηκε.

Πιστεύεις πως ανατρέπει τα δεδομένα της υποεκχύλισης;

Ρωτάω γιατί ως αναφορά έχουμε υποεκχύλιση όντως αλλά ως προς τι; Μιας και αυτή η εκχύλιση είναι 'μη τυποποιημένη' ως προς τον ορισμό του εσπρέσσο άρα μιλάμε για κάτι άλλο.
(Ως σκεπτικό αν κάνω λάθος παρακαλώ σε διόρθωση).

Ως προς το οπτικό αποτέλεσμα... Το σιχάθηκε η ψυχή μου.
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Μαρ 20, 2022 1:58 pm

DgSensei έγραψε:
Κυρ Μαρ 20, 2022 1:34 pm
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Λέτε να το δοκιμάσω με 17αρι καλαθάκι ή είναι πολύ μεγάλη η δόση;
Μάλλον θα ήταν χρήσιμη και μια δική σου 3η εκχύλιση.
Μόνο με Spout, υπάρχει αστάθεια κατά την εκχύλιση.
Μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα στο 17άρι καλαθάκι.
Στην εκχύλιση χρησιμοποιώ καλαθάκι Ascaso.
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Κυρ Μαρ 20, 2022 1:59 pm

Οπτικά η εκχύλιση όντως είναι να την κρύβεις :lol:


Αυτό που γίνεται είναι να βρέχεται όλη η άλεση, κάθε φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε και επαναληψιμότητα, εύκολα
Επίσης με την αναλογία υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε αρκετά στοιχεία του καφέ, και λόγω της ταχύτητας, λιγότερα πικρά

Βέβαια όπως είπα, τον κλασικό εσπρέσσο δεν τον αλλάζω, αλλά δεν είναι κακός ο πειραματισμός
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος After την Κυρ Μαρ 20, 2022 2:00 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Κυρ Μαρ 20, 2022 1:59 pm

DgSensei έγραψε:
Κυρ Μαρ 20, 2022 1:34 pm
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Λέτε να το δοκιμάσω με 17αρι καλαθάκι ή είναι πολύ μεγάλη η δόση;
Όχι, ίσα ίσα 17γρ προτείνει και ο Lance στο βίντεο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Κυρ Μαρ 20, 2022 3:38 pm

Λοιπόν, εγώ ήμουν τυχερός και έβγαλα με την πρώτη το εξής: 17in 48out σε 18 δευτερόλεπτα. Μάλλον πρέπει να κόψω λίγο πιο χοντρά.
Η ποικιλία που έβαλα ήταν Αιθιοπία Guji Mesina Natura από cup10 με rd πριν κάνα μήνα. Πήρα πολύ καθαρό και έντονο άρωμα. Σώμα αδύνατο σε σχέση με του κανονικού espresso. Ο καφές είναι σαν του λείανες τις γωνίες, δηλαδή όκ έχει ακόμη μια οξύτητα αλλά πολύ απαλή ενώ με την κανονική συνταγή είναι πιο έντονη. Το αποτέλεσμα συνολικά πολύ γλυκόπιοτο και μαλακό αλλά δεν έχει αυτό το kick που έχει ένας κλασσικός espresso, πράγμα που για άλλους μπορεί να είναι καλό και για άλλους όχι. Εγώ πάντως τον ήπια πολύ ευχάριστα. Σίγουρα θα πειραματιστώ με αυτό το στυλ αυτές τις ημέρες, φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Edit: Ξέχασα να γράψω πως κρέμα πήρα κανονικά απλά δεν είχε τόσο έντονο mouthfeel.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Τρί Μαρ 22, 2022 8:36 pm

Update: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Τρί Μαρ 22, 2022 11:43 pm

DgSensei έγραψε:
Τρί Μαρ 22, 2022 8:36 pm
Update: Τελικά, δοκιμάζω το "πειραγμένο" turbo shot του The Real Sprometheus το οποίο είναι το εξής: 17gr in 40 out σε 18-20 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής μου αρέσουν τα αποτελέσματα. Έχει περισσότερο σώμα από του κλασσικού turbo και το γευστικό αποτέλεσμα είναι ολόιδιο σε κάθε εκχύλιση πράγμα που για να πω την αλήθεια δεν έβλεπα με την κλασσική συνταγή 1:2 σε 30sec (προφανώς φταίει ο μύλος μου). Δεν έχω κατεβάσει πίεση βέβαια και τον φτιάχνω στα 8.5 bar οπότε ίσως στα 6 να είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η ουσία του turbo shot, η επαναληψιμότητα
Παρότι τρέχει τόσο γρήγορα, ανεβάζει τόσο πίεση;
Ρωτάω γιατί εγώ δεν έχω μανόμετρο στην μηχανή

Πάντως το τρελό είναι πως ο καφές βγαίνει καλός μέχρι κάποια δευτερόλεπτα(σε εμένα 17-18), μετά έχει ένα διάστημα που βγαίνει υποεκχυλισμενος σε αίσθηση χωρίς ιδιαίτερη γεύση(20-27"), και μετά από 28-36" αποδίδει πολύ καλά
Τι χημεία γίνεται πάντως και το αποτέλεσμα με 17" είναι πολύ ενδιαφέρον ενώ πάει κόντρα στον κανόνα και περιμένεις πως θα πιεις ξεπλυμα χειρότερο από cupping, άγνωστο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
Mr_Overdose
Δημοσιεύσεις: 173
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 11:00 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit pl41 plust
Μύλος:: Eureka Specialita
Τοποθεσία: Αλεξάνδρεια

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από Mr_Overdose » Τρί Μαρ 22, 2022 11:52 pm

Επειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;; :f010:
https://drive.google.com/drive/folders/1R8FvtnLxCMo6jdSX1fd0h2SYQbkrwFEd

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Τετ Μαρ 23, 2022 12:30 am

Mr_Overdose έγραψε:
Τρί Μαρ 22, 2022 11:52 pm
Επειδη δεν εχω καταλαβει το point αυτού του εγχειρήματος,ποιος ο λογος που κανετε αυτη την διαδικασια αφου ο καφες βγαινει προβληματικος και δεν ακολουθείτε την κλασσική οδο;; :f010:
Νομίζω πως κανείς λάτρης home barista δεν θέλει να πατάει ένα κουμπί και να βγαίνει ο καφές, ακόμα και αν είναι το καλύτερο φλιτζάνι στον κόσμο

Μας αρέσει να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, τόσο απλά😉
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
Batman
Δημοσιεύσεις: 246
Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
2η Μηχανή:: Aeropress κ V60
Μύλος:: tAlΩs by Woodsman
2ος Μύλος:: Mazzer Major κ sj
Τοποθεσία: Άγιος Νικόλαος,Κρήτη

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από Batman » Τετ Μαρ 23, 2022 7:23 am

After έγραψε:
Τετ Μαρ 23, 2022 12:30 am

Νομίζω πως κανείς λάτρης home barista δεν θέλει να πατάει ένα κουμπί και να βγαίνει ο καφές, ακόμα και αν είναι το καλύτερο φλιτζάνι στον κόσμο

Μας αρέσει να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε, τόσο απλά😉
:a013: :a049: :a013:

Απάντηση