Turbo shot

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Μαρ 28, 2022 4:32 pm

Λοιπόν, έχοντας κατεβάσει και την πίεση στη gaggia στα 6 bar μπορώ να πω ότι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του turbo shot (και των παραλλαγών του) είναι η απόλυτη επαναληψιμότητα. Με την κλασσική εκχύλιση ισχύει κι αυτό που λέει κι ο Lance οτι κάθε κάποιους καφέδες θα έχεις κάποια αστοχία ειδικά αν δεν έχεις μύλο ΑΑ κατηγορίας niche zero κλπ. Με το turbo shot θα πάρεις πάντα το ίδιο προφίλ όσες φορές και να τρέξεις τον καφέ. Νομίζω δύσκολα θα γυρίσω στις κλασσικές εκχυλίσεις :coffee:

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Δευ Μαρ 28, 2022 4:59 pm

Wow τόσο πολύ σου άρεσε λοιπόν; :o

Εγω είμαι με ένα κατσαβίδι στο χέρι συνέχεια και μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά την κανονική εκχυλιση δεν την αλλάζω
Από την άλλη είναι καλό να έχουμε επιλογές
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Μαρ 28, 2022 7:26 pm

Κοίτα, η αλήθεια είναι πως αυτή την περιόδο δοκιμάζω καινούριους καφέδες και ίσως αυτό να με αποπροσανατολίζει. Σε καμιά 15αρια μέρες θα πάρω επίτηδες κάποιους καφέδες που ξέρω καλά το προφίλ τους για να έχω ένα πιο καλό μέτρο σύγκρισης. Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο παίζει ο εξοπλισμός και εξηγούμαι: Με τον δικό μου εξοπλισμό (eureka mignon crono και gaggia classic 2014 PID) όταν φτιάχνω μονοποικιλιακούς έχω παρατηρήσει ότι συνεχώς έχω να ανησυχώ για κάποια μορφή channeling (λιγότερο ή περισσότερο) και κάθε 4-5 καφέδες θα πάρω και ελαφρώς διαφορετικό προφιλ. Όταν πάρω έναν απίστευτο καφέ με την κλασσική μέθοδο μάλλον είναι καλύτερος από τον καλύτερο turbo shot αλλά με τον turbo shot παίρνω συνέχεια καλούς καφέδες χωρίς καμία αστοχία και σχεδόν ποτέ δεν έχω channeling. Δηλαδή, στο μέσο όρο μάλλον νικάει. Θα συνεχίζω να το δοκιμάζω και με άλλους καφέδες και θα δούμε.

Τώρα αν κάποιος έχει niche zero και μπορεί να κόβει σούπερ ψιλά χωρίς να έχει channeling και αντίστοιχα να έχει μηχανή με preinfusion και pressure profiles Κλπ κλπ που καλύπτουν τα όποια channeling εκεί συζητάμε σε άλλη βάση.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Δευ Μαρ 28, 2022 7:31 pm

Μην ξεχνάς πως ένας από τους λόγους για να κάνει κάποιος turbo shot είναι η επαναληψιμότητα, ειδικά σε περιβάλλον εργασίας
Στην Αμερική πχ υπάρχουν μαγαζιά που βγάζουν έτσι, που μέχρι τότε έπιναν όλοι Americano

Τι καλαθάκι χρησιμοποιείς
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Μαρ 28, 2022 10:14 pm

Χρησιμοποιώ ένα ims 20gr για τις κλασσικές συνταγές, ένα vst la marzoco 17gr στο οποίο φτιάχνω και τους turbo και έχω και τα κλασσικά της gaggia. Είδα το άλλο πόστ σου στο θέμα της bezera αλλά διαφωνώ. Με τα vst και ims έχω πάρει καφέ με αισθητή διαφορά γεύσης
σε σχέση με το μαμά διπλό της gaggia.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Δευ Μαρ 28, 2022 10:50 pm

Καμία φορά μπορεί το ένα να ταιριάζει καλύτερα με έναν καφέ, αλλά έχω σταματήσει τέτοιους πειραματισμούς γιατί θα πήξει το μυαλό
Πάντως το καλαθάκι της γιαγιάς μου δίνει πολύ γλυκά ισορροπημένα φλιτζάνια και δεν χάνω καμία εκχύλιση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Μαρ 28, 2022 11:25 pm

Ναι έχεις δίκιο. Κάτι φορές το τερματίζουμε με τα πειράματα 😂

Εγώ πάλι παίρνω ισορροπημένα και γλυκά καφεδάκια με τα turbo shots 😜

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Τρί Μαρ 29, 2022 12:44 am

Δεν γίνεται να μην το τερματιζουμε με πειράματα διότι από την φύση μας οι home baristi είμαστε τελειομανεις και ποτέ 100% ευχαριστημένοι :lol:
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
dasimo
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Bezzera BZ10
2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
Μύλος:: Eurika Mignon
2ος Μύλος:: Gaggia MDF
Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από dasimo » Σάβ Απρ 02, 2022 9:34 am

Turbo shot χωρίς profiling, δεν ειναι λίγο δύσκολο να γίνει ? Επίσης λογικά, δεν πιέζονται οι μηχανές ίσως και εκτός ορίων τους ?

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Σάβ Απρ 02, 2022 10:58 am

dasimo έγραψε:
Σάβ Απρ 02, 2022 9:34 am
Turbo shot χωρίς profiling, δεν ειναι λίγο δύσκολο να γίνει ? Επίσης λογικά, δεν πιέζονται οι μηχανές ίσως και εκτός ορίων τους ?
Γιατί να πειστούν οι μηχανές;
Μιλάμε για εκχυλιση ~17" σε χαμηλή πίεση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Απάντηση