Espresso σε μπρικι;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Mokkafan
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Δευ Φεβ 28, 2022 8:01 pm

Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από Mokkafan » Δευ Φεβ 28, 2022 8:11 pm

Γειά σε όλους!
Θα κάνω μια ερώτηση που μάλλον θα είναι παράξενη για πολλούς. Στο θέμα του espresso είμαι εντελώς αρχαρια και θέλω να ρωτήσω αν μπορούμε να φτιάξουμε espresso στο καμινετο που φτιάχνουμε και τον Ελληνικό. Αν όχι, γιατί; Δεν θα βγει καλός ή δεν θα βγει καν;

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Φεβ 28, 2022 8:22 pm

Καλησπέρα,

από τη wikipedia: Espresso (/ɛˈsprɛsoʊ/ (audio speaker iconlisten), Italian: [eˈsprɛsso]) is a coffee-brewing method of Italian origin,[1] in which a small amount of nearly boiling water (about 90 °C or 190 °F) is forced under 9–10 bars (900–1,000 kPa; 130–150 psi) of pressure through finely-ground coffee beans.

Ελπίζω αυτό να απαντάει στην ερώτηση σου. Αν βάλεις λοιπόν ένα καφέ κομμένο για espresso να τον ψήσεις στο μπρίκι θα πιεις ένα ζουμί που θα έχει γεύση καφέ (δε ξέρω τι γεύση βέβαια) αλλά αυτό δε θα λέγεται espresso. Πιθανότατα, δε θα πίνεται καν. Αν έχεις τόση περιέργεια να δεις το αποτέλεσμα πήγαινε σε ένα καφεκοπτείο, ζήτα 100γρ εσπρέσσο και καλή τύχη.

argi
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 29, 2022 9:10 am
Όνομα: αργυρης
Μηχανή:: ecm puristika
2η Μηχανή:: delonghi dedici
Μύλος:: eureka mignon zero
Οι καφέδες μου:: covim pasalaqua blucaffe paradiso
Τοποθεσία: Βουλα

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από argi » Δευ Φεβ 28, 2022 10:29 pm

Ξερω ατομα που βαζουν εσπρεσο στην μηχανη του γαλλικου.....
και δεν την αλλαζουν
Εσπρεσο με την εννοια του εσπρεσο δεν ειναι,αλλα ο καθενας πινει οτι θελει
Τα μοκα ποτ τα βρισκουμε σε σπιτια στην ιταλια.....κεντρο νοτια....Πανω απο ρωμη πλεον παιζουν μηχανες εσπρεσο.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Φεβ 28, 2022 10:38 pm

Ναι δεν αντιλέγω. Φυσικά ο καθένας μπορεί να πίνει ότι θέλει αλλά η mokkafan ρώτησε αν μπορεί να φτιάξει espresso στο μπρίκι.

ankan
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Τετ Δεκ 22, 2021 1:54 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Lelit Mara pid
2η Μηχανή:: Αστα να πάνε
Μύλος:: Delοnghi Dedica
Επικοινωνία:

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από ankan » Τρί Μαρ 01, 2022 7:12 am

Αυτό το μπρικάκι που εφηύρε ο Bialetti to 1933 το βάζουμε σε καμινέτο
https://en.wikipedia.org/wiki/Moka_pot

Άβαταρ μέλους
dasimo
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Bezzera BZ10
2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
Μύλος:: Eurika Mignon
2ος Μύλος:: Gaggia MDF
Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από dasimo » Τρί Μαρ 01, 2022 9:04 am

Espresso δεν θα βγεί, θα βγεί όμως καταπληκτικός καφες ? Ναι θα βγεί σε βαθμό που τόσο καλό καφέ δύσκολα αγοράζεις έξω . Επίσης παρόμοιο αποτέλεσμα θα πάρεις (ισως και καλύτερο) με aeropress και το ειδικό φίλτρο για espresso.

Kourampies
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Ιαν 18, 2022 1:11 am

Re: Espresso σε μπρικι;

Δημοσίευση από Kourampies » Τετ Μαρ 02, 2022 5:44 pm

Στο μπρίκι μπορείς να κάνεις μόνο ελληνικό καφέ με διαφορετικό γευστικό προφίλ, υφή κλπ από τον espresso. Καφές κομμένος για espresso δε θα βγάλει καθόλου καλό αποτέλεσμα στο μπρίκι. Μπορείς να πειραματιστείς με καλύτερο καφέ κομμένο για ελληνικό εναντί του supermarket...

Απάντηση