λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
thelwCafe
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 01, 2021 2:50 pm

λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από thelwCafe » Τρί Φεβ 01, 2022 1:36 pm

Γεια σε όλους :)
εδώ και κάποιους μήνες προσπαθώ να φτιάξω καφέ με LELIT PLUST PID,
έχω καταφέρει κάποια λίγα πράγματα, ειδικά από τη στιγμή που πήρα naked portafilter.
Με αφορμή το γεγονός του ότι όλα τα νούμερα είναι σωστά (γραμμάρια/χρόνος εκχύλησης/θερμοκρασία) και η γεύση μέτρια μου έχει δημιουργηθεί μια απορία:
Προσπαθώ να καταλάβω αν το κόψιμο που κάνω είναι σωστό, αλλά παρατήρησα πως ας πουμε ότι τον έχω κόψει πιο χοντρό από ότι πρέπει και τον έχω πατήσει επίσης πιο δυνατά από όσο πρέπει, οι χρόνοι εκχύλισης είναι σωστοί αλλά η γεύση προφανώς λάθος. Άρα αν ο χρόνος εκχύλισης εξαρτάται και από το πάτημα και από το κόψιμο, πως μπορώ να αποφασίσω πιο είναι το σωστό κόψιμο;

Οι καφέδες που κάνω γενικά έχουν απλά πικρή γεύση (όχι καμμένο) χωρίς άλλα ιδιαίτερα αρώματα ή επιγεύσεις και όσοι πειραματισμοί κάνω είτε κάνουν αργή την εκχύλιση και βγαίνει κάρβουνο ο καφές, είτε δεν ξέρω πως (μάλλον δεν πίεσα σωστά;) ξινίζει.
Καμία συμβουλή σε αυτό το θέμα;

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από DgSensei » Τρί Φεβ 01, 2022 1:44 pm

Καλησπέρα,

για να σε βοηθήσουμε πραγματικά πρέπει να μας πεις: τι μύλο έχεις, τι καφέ χρησιμοποιείς, με τι συνταγή (ratio και χρόνος και θερμοκρασία στο pid) τον φτιάχνεις και ίσως και πιο καλαθάκι έχεις.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Φεβ 01, 2022 2:23 pm

Ειναι λάθος να παίζεις και με το κοψιμο και με το πάτημα. Το σωστό ειναι το πατημα σου να ειναι σταθερο πάντα (είτε 15κιλά , είτε25 κιλά πίεση κτλ)και να μεταβάλλεις την άλεση σου για να αλλάξει ο χρονος της εκχύλισης.
Αν
όλα τα νούμερα είναι σωστά (γραμμάρια/χρόνος εκχύλησης/θερμοκρασία)
αλλά ο καφές ειναι πικρός ή ξινός , τότε μάλλον φταίει η θερμοκρασία σου. Κοίταξε το και επανέλα στο θέμα.

Scolopax
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2022 9:08 pm

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από Scolopax » Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pm

Ακριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από DgSensei » Πέμ Φεβ 03, 2022 1:31 am

Scolopax έγραψε:
Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pm
Ακριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
Αν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.

Scolopax
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2022 9:08 pm

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από Scolopax » Πέμ Φεβ 03, 2022 8:10 am

Ευχαριστω για την απαντηση.
Οφσετ 0 οπως ειναι απ το εργοστασιο.
Θα συνεχισω την απαντηση με φωτο κλπα μεσα στην ημερα

Spacof
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
Όνομα: Άκης
Μηχανή:: Classika pid
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από Spacof » Πέμ Φεβ 03, 2022 8:39 am

DgSensei έγραψε:
Πέμ Φεβ 03, 2022 1:31 am
Scolopax έγραψε:
Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pm
Ακριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
Αν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.
Φαντάζομαι light roast ήθελε να γράψει, γιατί για dark roast πας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από τους medium...

Άβαταρ μέλους
todoornot
Δημοσιεύσεις: 337
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από todoornot » Πέμ Φεβ 03, 2022 12:12 pm

Να συμπληρώσω ότι οι "χρόνοι" είναι ένας μπούσουλας για να ξεκινήσεις από κάπου, δεν είναι απαράβατοι. Η εκχύλιση και η γεύση, ανάλογα με τον καφέ, μπορεί να σε οδηγήσει και εκτός.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από DgSensei » Πέμ Φεβ 03, 2022 1:19 pm

Spacof έγραψε:
Πέμ Φεβ 03, 2022 8:39 am
DgSensei έγραψε:
Πέμ Φεβ 03, 2022 1:31 am
Scolopax έγραψε:
Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pm
Ακριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
Αν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.
Φαντάζομαι light roast ήθελε να γράψει, γιατί για dark roast πας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από τους medium...
Ναι ακριβώς. Έκανα λάθος λόγω βιασύνης!

"In the PL41TEM machine, the temperature probe/sensor, is placed on the metal surface of the coffee boiler,

therefore the difference between the temperature detected on the boiler and the temperature at the exit of the coffee spout is approx. 8°C.

So, if you set a set-point of 96/98°C, with zero as off-set, you can dispense a coffee approx. at 90°C. "

Οπότε αφού εσύ έχεις 96 με 0 offset σημαίνει ότι κάνεις καφέ με θερμοκρασία στους 88 που είναι πάρα πολύ χαμηλό. Ανέβασε τη θερμοκρασία στους 101 με offset 0 ή στους 93 με offset -8 και ξαναδοκίμασε.

Scolopax
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τρί Ιαν 04, 2022 9:08 pm

Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα

Δημοσίευση από Scolopax » Πέμ Φεβ 03, 2022 8:32 pm

Σε taresso ανεβηκα στο 98 βλεπω οντως οτι η κρεμα ειναι πιο πηχτη και εγινε πιο σκουροχρωμη.
19γραμμαρια καφε σε 35 ροφημα 30δευτερολεπτα
Με μυλο eureka specialita και με καλο ανακατεμα του καφε με φελο και βελονες που εφτιαξα.το μπισκοτο βγαινει ομοιομορφα.
17F7B488-61A0-4B0F-A6F6-1B41CFAFE4E7.jpeg
Καθε σχολιο συμβουλη κριτικη καλοδεχουμενη

Απάντηση