Περί precision basket
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Περί precision basket
Και όταν λέω precision εννοώ, ims, vst και όλα αυτά με μεγάλη βάση και πολλές τρύπες, που συνήθως στα 18γρ+ έχουν και πιο μεγάλες τρύπες
Θα ήθελα την αντικειμενική γνώμη σας, χωρίς τις τύψεις της αγοράς που κάναμε όλοι
Παίρνετε καλύτερα αποτελέσματα με αυτά τα καλαθάκια;
Η προσωπική μου άποψη ύστερα από χρόνια που έχω δοκιμάσει τα πάντα, και στο σπίτι και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι αμφιλεγόμενη
Έχω πιει και καφεδαρες αλλά και ξεπλυματα και από τα 2 είδη
Τα θετικά των OEM baskets, όπως πχ το μαμισιο της gaggia, είναι πως συγχωρούν λάθη, θέλουν πιο χοντρή άλεση το οποίο σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για channeling, η πιο χοντρή άλεση είναι πιο εύκολη υπόθεση για έναν μύλο, δηλαδή πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, και οι πιο μικρές και πιο λίγες τρύπες, κρατάνε τα fines και δεν πέφτουν στο φλιτζάνι, δίνοντας μια αίσθηση muddy
Ειδικά το τελευταίο ήταν συχνό προσωπικό φαινόμενο με το καλαθάκι που χρησιμοποιούσα
Προσωπικά τους καλύτερους και πιο clean καφέδες που έχω πιει, ήταν σε synesso hydra με το μαμισιο καλαθάκι, και, θα γελάσετε, σε wega atlas με κάτι καλαθάκια στην ίδια φιλοσοφία με της Gaggia
Τελευταία έχω κουμπώσει επάνω το διπλό καλαθάκι της Gaggia και δοκιμάζω, πάντα να βγάλω ένα μέσο όρο διότι κάθε σετ μπορεί να ταιριάζει διαφορετικά σε κάθε καφέ, τίποτα δεν είναι απόλυτο
Θα ήθελα την αντικειμενική γνώμη σας, χωρίς τις τύψεις της αγοράς που κάναμε όλοι
Παίρνετε καλύτερα αποτελέσματα με αυτά τα καλαθάκια;
Η προσωπική μου άποψη ύστερα από χρόνια που έχω δοκιμάσει τα πάντα, και στο σπίτι και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι αμφιλεγόμενη
Έχω πιει και καφεδαρες αλλά και ξεπλυματα και από τα 2 είδη
Τα θετικά των OEM baskets, όπως πχ το μαμισιο της gaggia, είναι πως συγχωρούν λάθη, θέλουν πιο χοντρή άλεση το οποίο σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για channeling, η πιο χοντρή άλεση είναι πιο εύκολη υπόθεση για έναν μύλο, δηλαδή πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, και οι πιο μικρές και πιο λίγες τρύπες, κρατάνε τα fines και δεν πέφτουν στο φλιτζάνι, δίνοντας μια αίσθηση muddy
Ειδικά το τελευταίο ήταν συχνό προσωπικό φαινόμενο με το καλαθάκι που χρησιμοποιούσα
Προσωπικά τους καλύτερους και πιο clean καφέδες που έχω πιει, ήταν σε synesso hydra με το μαμισιο καλαθάκι, και, θα γελάσετε, σε wega atlas με κάτι καλαθάκια στην ίδια φιλοσοφία με της Gaggia
Τελευταία έχω κουμπώσει επάνω το διπλό καλαθάκι της Gaggia και δοκιμάζω, πάντα να βγάλω ένα μέσο όρο διότι κάθε σετ μπορεί να ταιριάζει διαφορετικά σε κάθε καφέ, τίποτα δεν είναι απόλυτο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Περί precision basket
προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι σώνει και καλά πρέπει αλλάζουμε τα στοκ καλαθάκια (πόσο μάλλον τη ντουζιέρα), εκτός βέβαια αν μιλάμε για καλαθάκι που είναι προφανές ότι δεν είναι καλό.
Και στη Unica που είχα πάντα χρησιμοποιούσα το μαμά καλαθάκι (είχα πάρει κι ένα μικρότερο IMS αλλά κατέληξα να μη το χρησιμοποιώ - αφού μάλλον προς το χειρότερο ήταν τα αποτελέσματα -VST δεν έχω πάρει αν και κάποτε είχα μπει στον πειρασμό)
και στην bianca τώρα έχω χρησιμοποιήσει μόνο τα stock καλαθάκια (που είναι IMS branded) που είναι μια χαρά
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Περί precision basket
Εγώ πάντως ανάμεσα σε στοκ καλαθάκι της gaggia και vst lm 17gr όπως και το ims baristapro 20gr έχω δει μεγάλη διαφορά στη γεύση. Δηλαδή, πολυπλοκότερη και εντονότερη γεύση με τα presicion. Βέβαια, θέλουν και καλό μύλο και πολύ καλή προετοιμασία (wdt) γιατί αλλιώς το channeling πάει σύννεφο. Οπότε, ίσως για τους πιο αρχάριους ή όσους δεν έχουν καλό μύλο να είναι καλύτερα τα στοκ.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Περί precision basket
Έχοντας μικρή εμπειρία από καλαθάκι ims 57mm για την Anna μου και ενός 57mm της Ascaso σαφέστατα κλείνω ολοκληρωτικά προς το Ascaso και αυτό δεν είναι κανόνας μα η γνώμη μου.
Αν ίσως υπάρχει διαφορά, η όποια διαφορά δεν ήταν αυτή που στο φλιτζάνι μου θα γινόταν αισθητά αντιληπτή και σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν καταλυτική ως προς τα γευσιγνωσιακά της χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου η χρήση του Ascaso σε σχέση με το ims έχει περισσότερο χαρακτήρα λειτουργικότητα για εμένα.
Παράγοντες όπως α) placebo και β) ευαισθησίας των αισθήσεων της μύτης η της γλώσσας εξετάζονται!
Αν ίσως υπάρχει διαφορά, η όποια διαφορά δεν ήταν αυτή που στο φλιτζάνι μου θα γινόταν αισθητά αντιληπτή και σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν καταλυτική ως προς τα γευσιγνωσιακά της χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου η χρήση του Ascaso σε σχέση με το ims έχει περισσότερο χαρακτήρα λειτουργικότητα για εμένα.
Παράγοντες όπως α) placebo και β) ευαισθησίας των αισθήσεων της μύτης η της γλώσσας εξετάζονται!
..Για πάντα και μια μέρα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Περί precision basket
Laoniko δυστυχώς το placebo κάνει συναυλία με 200.000 κοινό στον χώρο του καφέ, και δυστυχώς μόνο με δεύτερο άτομο για blind test ίσως βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, που και πάλι είναι σχετικό διότι ο κάθε καφές μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα με κάθε set-up
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
Re: Περί precision basket
Θα συμφωνήσω και εγώ ότι τα precision baskets θέλουν σωστή προετοιμασία γιατί δεν συγχωρούν εύκολα λάθη. Όμως πέρα από το γευστικό κομμάτι που είναι και υποκειμενικό, έχουν άλλο ένα θετικό για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μηχανές με 2 ή παραπάνω γκρουπ. Επειδή τα καλαθάκια μεταξύ τους είναι ακριβώς τα ίδια, έχεις θεωρητικά ίδιους χρόνους εκχύλισης σε οποιοδήποτε γκρουπ. Δεν τα πληρώνεις παραπάνω μόνο για την γεύση αλλά και για την σταθερή ποιότητα κατασκευής.