Flow profiling
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Cafelat Robot
- Μύλος:: Atom 75
- 2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix
Flow profiling
Για όσους ενδιαφέρονται για flow profiling βρήκα το παρακάτω document εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν και αφορά τη μηχανή Slayer, δείχνει γενικότερα πως μπορεί κανείς να επηρεάσει διάφορα χαρακτηριστικά του τελικού αποτελέσματος που προκύπτει στο φλυτζάνι παίζοντας κατάλληλα με τη ροή κατά τη διάρκεια της εκχύλισης:
https://www.dropbox.com/s/ryopusycv323k ... ).pdf?dl=0
Ουσιαστικά συνοψίζει τη πληροφορία που παρουσιάζεται στα 2 παρακάτω video:
https://youtu.be/3nnK0paSulc
https://youtu.be/cERhZRqtVDc
https://www.dropbox.com/s/ryopusycv323k ... ).pdf?dl=0
Ουσιαστικά συνοψίζει τη πληροφορία που παρουσιάζεται στα 2 παρακάτω video:
https://youtu.be/3nnK0paSulc
https://youtu.be/cERhZRqtVDc
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Flow profiling
Πολύ ενδαφέρον αρχείο!
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Flow profiling
όντως ενδιαφέρον το flow chart
Βέβαια το πιο δύσκολο, που έρχεται με τον καιρό, είναι να κάνεις assess τα decision points τα οποία δεν είναι μετρήσιμα αλλά βασίζονται στη δοκιμή/γεύση: body, balance, clarity-intensity
Σχετικό με το flow profiling είναι το assessment του clarity-intensity και φαντάζομαι και το pre-brew phase
Απ' ότι βλέπω, το pre-brew phase είναι κάτι specific της slayer που δεν συναντάται γενικά, ψάχνοντας βρήκα αυτό:
There is a 2-way valve that closes the main brew hydraulic circuit when pre-brew is selected. This forces all the water through the needle valve)
Βέβαια το πιο δύσκολο, που έρχεται με τον καιρό, είναι να κάνεις assess τα decision points τα οποία δεν είναι μετρήσιμα αλλά βασίζονται στη δοκιμή/γεύση: body, balance, clarity-intensity
Σχετικό με το flow profiling είναι το assessment του clarity-intensity και φαντάζομαι και το pre-brew phase
Απ' ότι βλέπω, το pre-brew phase είναι κάτι specific της slayer που δεν συναντάται γενικά, ψάχνοντας βρήκα αυτό:
There is a 2-way valve that closes the main brew hydraulic circuit when pre-brew is selected. This forces all the water through the needle valve)
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Flow profiling
Να υποθέσω nik_ ότι έχεις ήδη αναπαράγει το προφίλ Slayer τόσο στην Bianca όσο και στο Robot.
Η Slayer χρησιμοποιεί δυο ανεξάρτητα υδραυλικά κυκλώματα που οδηγούν το νερό στο Brew tank. Το ένα αφορά την προ-εκχύλιση και περιλαμβάνει την needle valve και το δεύτερο αφορά την κύρια εκχύλιση. Η επιλογή μεταξύ των δυο κυκλωμάτων γίνεται με μια ηλεκτροβάνα που ελέγχεται από το paddle του group cap.giorgos.b έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 13, 2022 10:13 amΑπ' ότι βλέπω, το pre-brew phase είναι κάτι specific της slayer που δεν συναντάται γενικά, ψάχνοντας βρήκα αυτό:
There is a 2-way valve that closes the main brew hydraulic circuit when pre-brew is selected. This forces all the water through the needle valve)
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Cafelat Robot
- Μύλος:: Atom 75
- 2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix
Re: Flow profiling
Πέρα από τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο υλοποιείται το pre-brew, βρίσκω τη παραμετροποίηση της εκχύλισης που έχει κάνει η Slayer αρκετά ενδιαφέρουσα. Ουσιαστικά έχει κβαντίσει τη ροή σε 2 πιθανές τιμές: χαμηλή ροή (θέση pre-brew), κανονική ροή (θέση brew) και κατά τη διάρκεια της εκχύλισης το μόνο που επιτρέπει στο χρήστη είναι να μεταβεί όποτε και όσες φορές θέλει μεταξύ αυτών των 2 θέσεων (η ακριβής τιμή που αντιστοιχεί στη χαμηλή ροή μπορεί να τροποποιηθεί αλλά μόνο πριν ξεκινήσει η εκχύλιση - όχι κατά τη διάρκεια).
Το claim επομένως του κατασκευαστή της μηχανής Slayer είναι ότι ουσιαστικά η παραπάνω παραμετροποίηση αρκεί για να πάρει κάποιος όποιο γευστικό προφίλ επιθυμεί ανά περίπτωση (που είναι και το ενδιαφέρον της υπόθεσης κατά τη γνώμη μου μιας και περιορίζει τις δοκιμές που χρειάζεται να κάνει κάποιος λόγω των πολύ χαμηλότερων βαθμών ελευθερίας). Προφανώς το παραπάνω προφίλ ροής μπορεί να προσομοιωθεί από μηχανές τύπου Bianca ή Decent, όπου εκεί κανείς έχει πολύ περισσότερους βαθμούς ελευθερίας όσον αφορά τη διαχείριση της ροής (το Robot υποστηρίζει pressure profiling αλλά όχι flow profiling όπως το κάνει η Slayer).
Αν και δεν έχω ακόμη προλάβει να πειραματιστώ/εξερευνήσω τα προφίλ της Slayer, το προφίλ ροής που χρησιμοποιώ στη Bianca θα έλεγα ότι μοιάζει κάπως με το παρακάτω προφίλ 3 σταδιών της Slayer:
1. bump (είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Slayer όταν πηγαίνεις κατευθείαν σε θέση brew για πολύ λίγο στην αρχή της εκχύλισης)
2. pre-brew
3. brew
(κάποιες φορές - αναλόγως και με το κόψιμο - ίσως να χρειαστεί και ένα 4ο στάδιο pre-brew στο τέλος της εκχύλισης).
Το παραπάνω προφίλ μου έχει δώσει εξαιρετικά αποτέλεσματα σε ότι το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής (και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο να το αλλάξω). Υποθέτω (χωρίς να είμαι σίγουρος) ότι ένα προφίλ 2 σταδίων (1. pre-brew, 2. brew) θα είναι ίσως ακόμη πιο κατάλληλο σε καφέδες με πιο ελαφριά ψησίματα.
Το claim επομένως του κατασκευαστή της μηχανής Slayer είναι ότι ουσιαστικά η παραπάνω παραμετροποίηση αρκεί για να πάρει κάποιος όποιο γευστικό προφίλ επιθυμεί ανά περίπτωση (που είναι και το ενδιαφέρον της υπόθεσης κατά τη γνώμη μου μιας και περιορίζει τις δοκιμές που χρειάζεται να κάνει κάποιος λόγω των πολύ χαμηλότερων βαθμών ελευθερίας). Προφανώς το παραπάνω προφίλ ροής μπορεί να προσομοιωθεί από μηχανές τύπου Bianca ή Decent, όπου εκεί κανείς έχει πολύ περισσότερους βαθμούς ελευθερίας όσον αφορά τη διαχείριση της ροής (το Robot υποστηρίζει pressure profiling αλλά όχι flow profiling όπως το κάνει η Slayer).
Αν και δεν έχω ακόμη προλάβει να πειραματιστώ/εξερευνήσω τα προφίλ της Slayer, το προφίλ ροής που χρησιμοποιώ στη Bianca θα έλεγα ότι μοιάζει κάπως με το παρακάτω προφίλ 3 σταδιών της Slayer:
1. bump (είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Slayer όταν πηγαίνεις κατευθείαν σε θέση brew για πολύ λίγο στην αρχή της εκχύλισης)
2. pre-brew
3. brew
(κάποιες φορές - αναλόγως και με το κόψιμο - ίσως να χρειαστεί και ένα 4ο στάδιο pre-brew στο τέλος της εκχύλισης).
Το παραπάνω προφίλ μου έχει δώσει εξαιρετικά αποτέλεσματα σε ότι το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής (και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο να το αλλάξω). Υποθέτω (χωρίς να είμαι σίγουρος) ότι ένα προφίλ 2 σταδίων (1. pre-brew, 2. brew) θα είναι ίσως ακόμη πιο κατάλληλο σε καφέδες με πιο ελαφριά ψησίματα.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Flow profiling
Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θα άξιζε να καρφιτσωθεί.