Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από laonikos78 » Σάβ Δεκ 18, 2021 8:55 pm

Έχεις κάνει καλή επιλογή από Samba έχει καλό blend.

Έχουν και ένα υπέροχο θαλασσί φλιτζανάκι εσπρέσσο για αγορά το οποίο έχω στη συλλογή μου.

Παράκληση :priest:

Μη βάλεις να φτιάξεις καφέ με νερό από την βρύση. :a038:
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
Kate10
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 20, 2011 12:22 am
Όνομα: Κατερίνα
Μηχανή:: Lelit Anna PID
Μύλος:: Ascaso I-2
Τοποθεσία: Περιστέρι

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από Kate10 » Κυρ Δεκ 19, 2021 4:00 pm

laonikos78 έγραψε:
Σάβ Δεκ 18, 2021 8:55 pm
Έχεις κάνει καλή επιλογή από Samba έχει καλό blend.

Έχουν και ένα υπέροχο θαλασσί φλιτζανάκι εσπρέσσο για αγορά το οποίο έχω στη συλλογή μου.

Παράκληση :priest:

Μη βάλεις να φτιάξεις καφέ με νερό από την βρύση. :a038:
Α δεν σου είπα. Τελευταία παίρνω το νερό Κωστηλάτας (από Σκλαβενίτη). Είδα ότι έχει σκληρότητα γύρω στα 90 και φτιάχνω με αυτό. Το βρύσης το έκοψα. Αν συνεχίσω το Κωστηλάτας με τη Lelit λέω να μην βάλω το φίλτρο της Lelit.

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 19, 2021 5:06 pm

Οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό βρύσης για τον καφέ θα ήταν καλύτερο και εσύ πράττεις ορθά.
Εγώ αύριο πάω barista στην Πανόρμου για αλλαγή στο 57άρι καλαθάκι.
Είμαι με της Ascaso από την πρώτη μέρα και αύριο αλλάζω σε IMS. :a048:
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
ftso
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Δευ Δεκ 07, 2020 1:00 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka Mignon Zero
2ος Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: area51,taf,cup10
Επικοινωνία:

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από ftso » Κυρ Δεκ 19, 2021 9:32 pm

Ascaso έχεις το precision Competition και μας σε IMS;
Αν ναι περιμένω τημ σύγκριση!


Εγω περιμένω το ascaso να μου έρθει με ανυπομονησία γιατί το μαμά ακόμα και με γυμνό μάτι φαίνεται καθαρά το inconsistency που έχει...

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 19, 2021 9:51 pm

ftso έγραψε:
Κυρ Δεκ 19, 2021 9:32 pm
Ascaso έχεις το precision Competition και μας σε IMS;
Αν ναι περιμένω τημ σύγκριση!


Εγω περιμένω το ascaso να μου έρθει με ανυπομονησία γιατί το μαμά ακόμα και με γυμνό μάτι φαίνεται καθαρά το inconsistency που έχει...
Ναι, αυτό το Ascaso έχω και αύριο στο κατάστημα της Πανόρμου αν υπάρχει απόθεμα θα πάρω το πρωί το IMS καλαθάκι.

Αυτές τις ημέρες πίνω Κολομβία Bucaramanga οπότε αν έρθει στα χέρια μου το πρωί το καλαθάκι το απόγευμα θα κάνω εκχύλιση με IMS στον ίδιο καφέ με αποτέλεσμα την αντιπαραβολή στα δύο καλαθάκι προς σύγκριση.
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από Hatori » Κυρ Δεκ 19, 2021 10:43 pm

Έχω την εντύπωση πως θα πάρεις πιο καθαρές γεύσεις αύριο! Ανυπομονούμε... :geek:

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 19, 2021 11:05 pm

Hatori έγραψε:
Κυρ Δεκ 19, 2021 10:43 pm
Έχω την εντύπωση πως θα πάρεις πιο καθαρές γεύσεις αύριο! Ανυπομονούμε... :geek:
Ναι ε; :a014:
Μου κάνει πραγματικά εντύπωση..
Η μηχανή μου σήμερα Anna σε σχέση με την πρώτη Delonghi Dedica φτιάχνει διαστρικά καλύτερο καφέ είναι αλήθεια αυτό και όταν ανακάλυψα την ιστοσελίδα εδώ καταφέρατε μετά από συνεχόμενο διάβασμα μηνών να με πείσετε οτι το να αναβαθμίσω την μηχανή μου δεν θα ηταν πεταμένα λεφτά και όντως!
Όμως μου κάνει εξαιρετική εντύπωση πως ένα IMS καλαθάκι θα δώσει το κάτι παραπάνω.
(Παράξενο)
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
ftso
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Δευ Δεκ 07, 2020 1:00 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka Mignon Zero
2ος Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: area51,taf,cup10
Επικοινωνία:

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από ftso » Κυρ Δεκ 19, 2021 11:22 pm

Πάντως απο την σελίδα του bluestarcoffee φαίνεται το ascaso να "κερδίζει" στα σημεία...

Το θέμα είναι αν κερδίζει και στην γεύση!
ascaso i.280 v IMS B642Th22 - what is the difference ? See IMS basket below

ascaso height is 23mm, IMS is 22mm
ascaso can take almost 18 grams.
ascaso has more holes with smaller perforations than IMS = more crema and dryer puck
https://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-57 ... -579-p.asp

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 19, 2021 11:49 pm

Η θεωρία λέει πως η παραπάνω κρέμα στον καφέ κράτα την θερμοκρασία και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ περισσότερη ώρα στο φλιτζάνι (αν και το πάχος στο φλιτζάνι και η θερμοκρασία του παίζουν και αυτά τον ρόλο τους, όμως ο Γιώργος παραπάνω γράφει πως έχουμε και διακριτές γεύσης τα IMS.
Είμαι περίεργος όμως, μη πω ψέμματα, θα ήθελα να κάνω την δοκιμή και να δω ταυτόχρονα πως τα πάει στα γραμμάρια που συνήθως βάζω περισσότερα μέσα από όσα παίρνει το IMS. :a058:
..Για πάντα και μια μέρα.

mak3donas
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιουν 11, 2019 7:17 pm
Μηχανή:: Lelit PL41TEM
Μύλος:: Mazzer Major '01

Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso

Δημοσίευση από mak3donas » Πέμ Οκτ 27, 2022 9:12 pm

Αξίζει το ims 57αρι σε σχέση με το ascaso? Είδες διαφορά? Έχω και εγώ το ascaso καλαθάκι σχεδόν από την αρχή της αγοράς της μηχανής αλλά πάντα κρυφοκοιτουσα σε vst/ ims αν βγει κάτι , να προχωρήσω σε αγορά ims B642TH22N ( αυτός είναι ο κωδικός που γράφει πάνω?) ?

Απάντηση