Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
- Kate10
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 20, 2011 12:22 am
- Όνομα: Κατερίνα
- Μηχανή:: Lelit Anna PID
- Μύλος:: Ascaso I-2
- Τοποθεσία: Περιστέρι
Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Καλημέρα παιδια.
Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί έχω λίγο μπερδευτεί.
Εν αναμονή της νέας μηχανής που παρήγγειλα, Lelit pl41TEM, ήθελα να μου ξεκαθαρίσετε τις σωστές αναλογίες (θεωρητικά) εκχύλισης εσπρέσσο.
Γενικά σε έναν νέο καφέ που έπαιρνα στις πρώτες δοκιμές υπολόγιζα ως εξής:
Καφές περίπου 17.5 γραμμάρια στο φίλτρο. Τόσα έπαιρνε σε γενικές γραμμές το φίλτρο της Saeco χωρίς να ακουμπάει στη σίτα.
Σε 25 με 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πατώ το κουμπί νερoύ στο group βγάζω περίπου 60ml και ξαναλέω ml στο δοσομετρικό ποτηράκι. Δεν υπολόγιζα γραμμάρια με ζυγαριά αλλά πάντα μπούσουλα είχα το δοσομετρικό ποτηράκι. Αφού μετά από δοκιμές έφτανα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μετά άλλαζα χρόνο εκχύλισης ανάλογα τη γεύση που μου έβγαζε ο κάθε καφές ή την άλεση αν ήταν δεν ήταν τόσο φρέσκος.
Σε πολλά θέματα διαβάζω αναλογίες 1:2 αλλά με αναφορά σε γραμμάρια. π.χ. βάζω 18γρ αλεσμένο καφέ και βγάζω 36γρ στο ποτήρι. Εγώ που υπολόγιζα με ml στο δοσομετρικό το έκανα λάθος?
Επίσης στο παράδειγμα σαν πολύ λίγο δεν είναι 36γρ διπλού εσπρέσσο από 18 γρ αλεσμένου καφέ? Οκ, η κρέμα είναι αέρινη και πιάνει όγκο αλλά από τα 36γρ να φτάσουμε να είναι 60ml στο δοσομετρικό σαν μεγάλη διαφορά δεν έχει?
Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί έχω λίγο μπερδευτεί.
Εν αναμονή της νέας μηχανής που παρήγγειλα, Lelit pl41TEM, ήθελα να μου ξεκαθαρίσετε τις σωστές αναλογίες (θεωρητικά) εκχύλισης εσπρέσσο.
Γενικά σε έναν νέο καφέ που έπαιρνα στις πρώτες δοκιμές υπολόγιζα ως εξής:
Καφές περίπου 17.5 γραμμάρια στο φίλτρο. Τόσα έπαιρνε σε γενικές γραμμές το φίλτρο της Saeco χωρίς να ακουμπάει στη σίτα.
Σε 25 με 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πατώ το κουμπί νερoύ στο group βγάζω περίπου 60ml και ξαναλέω ml στο δοσομετρικό ποτηράκι. Δεν υπολόγιζα γραμμάρια με ζυγαριά αλλά πάντα μπούσουλα είχα το δοσομετρικό ποτηράκι. Αφού μετά από δοκιμές έφτανα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μετά άλλαζα χρόνο εκχύλισης ανάλογα τη γεύση που μου έβγαζε ο κάθε καφές ή την άλεση αν ήταν δεν ήταν τόσο φρέσκος.
Σε πολλά θέματα διαβάζω αναλογίες 1:2 αλλά με αναφορά σε γραμμάρια. π.χ. βάζω 18γρ αλεσμένο καφέ και βγάζω 36γρ στο ποτήρι. Εγώ που υπολόγιζα με ml στο δοσομετρικό το έκανα λάθος?
Επίσης στο παράδειγμα σαν πολύ λίγο δεν είναι 36γρ διπλού εσπρέσσο από 18 γρ αλεσμένου καφέ? Οκ, η κρέμα είναι αέρινη και πιάνει όγκο αλλά από τα 36γρ να φτάσουμε να είναι 60ml στο δοσομετρικό σαν μεγάλη διαφορά δεν έχει?
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Με το καλό!
Σωστή η επιλογή σου!!
Καφεδάρες θα πίνεις!!!
Η μηχανή αυτή έχει αλλά πατήματα σε σχέση με την προηγούμενη που είχες.
Θα παίζει ρόλο στα ερωτήματα σου και πόσο ψιλά κόβεις τον καφέ.
Προσωπικά πίνω μόνο origin και estate από 18gr ως και 21gr στο καλαθάκι ανάλογα με το ψήσιμο του καφέ και ratio 1.6 η 1.8 και 2 ανάλογα τον καφέ πάντα.
Σωστή η επιλογή σου!!
Καφεδάρες θα πίνεις!!!
Η μηχανή αυτή έχει αλλά πατήματα σε σχέση με την προηγούμενη που είχες.
Θα παίζει ρόλο στα ερωτήματα σου και πόσο ψιλά κόβεις τον καφέ.
Προσωπικά πίνω μόνο origin και estate από 18gr ως και 21gr στο καλαθάκι ανάλογα με το ψήσιμο του καφέ και ratio 1.6 η 1.8 και 2 ανάλογα τον καφέ πάντα.
..Για πάντα και μια μέρα.
- slaughter
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 04, 2021 4:34 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Sage Barista Express
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
πάρε μια ζυγαρία να μην ταλαιπωρείσαι και να μην μετράς με το μάτι. Αφού ζυγίζεις τα γραμμάρια που βάζεις γιατί δεν ζυγίζεις και τα γραμμάρια υγρού? Ο κάθε καφές θέλει τα δικά του οπότε δεν υπάρχει πάντα μπουσουλας. Εγώ που πίνω τον Pianeta απο TAF δοκιμάζω με βάση την συνταγή του
Espresso recipe
In: 17gr
Out: 36 - 37
Time: 25 sec
αν και για να πω κάποιες φορές το πάω παραπάνω γιατί μου φαίνεται ξινός
Espresso recipe
In: 17gr
Out: 36 - 37
Time: 25 sec
αν και για να πω κάποιες φορές το πάω παραπάνω γιατί μου φαίνεται ξινός
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Στο νήμα: < γενικά περί καφέδων > θα βρεις < αρχείο καφέδων > εκεί γράφω για τις δοκιμές που κάνω σε καφέδες που δοκιμάζω και ίσως να βρεις κάτι χρήσιμο μιας και αύριο θα έχεις την ίδια μηχανή με τις εκχυλίσεις που κάνω.
Ζυγαριά οπωσδήποτε!
Ζυγαριά οπωσδήποτε!
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 200
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 25, 2019 11:45 am
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Πάντως να ξέρεις ότι οι μετρήσεις που έπαιρνες μπορεί να μην ήταν με μεγάλη ακρίβεια, καθώς μετρούσες ml και όχι γραμμάρια, αλλά δε σημαίνει ότι έπινες πολύ πιο νερουλό καφέ. Είναι λίγο και το γούστο και η προτίμηση. Αλλά ναι, αν θες να είσαι ακριβής, θες ζυγαριά σίγουρα. Επίσης, όπως αναφέρουν και τα παιδιά, οι specialty καφέδες έχουν και συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα, οπότε να κοιτάς και αυτό από δω και πέρα.Kate10 έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 16, 2021 12:02 pmΚαλημέρα παιδια.
Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί έχω λίγο μπερδευτεί.
Εν αναμονή της νέας μηχανής που παρήγγειλα, Lelit pl41TEM, ήθελα να μου ξεκαθαρίσετε τις σωστές αναλογίες (θεωρητικά) εκχύλισης εσπρέσσο.
Γενικά σε έναν νέο καφέ που έπαιρνα στις πρώτες δοκιμές υπολόγιζα ως εξής:
Καφές περίπου 17.5 γραμμάρια στο φίλτρο. Τόσα έπαιρνε σε γενικές γραμμές το φίλτρο της Saeco χωρίς να ακουμπάει στη σίτα.
Σε 25 με 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που πατώ το κουμπί νερoύ στο group βγάζω περίπου 60ml και ξαναλέω ml στο δοσομετρικό ποτηράκι. Δεν υπολόγιζα γραμμάρια με ζυγαριά αλλά πάντα μπούσουλα είχα το δοσομετρικό ποτηράκι. Αφού μετά από δοκιμές έφτανα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μετά άλλαζα χρόνο εκχύλισης ανάλογα τη γεύση που μου έβγαζε ο κάθε καφές ή την άλεση αν ήταν δεν ήταν τόσο φρέσκος.
Σε πολλά θέματα διαβάζω αναλογίες 1:2 αλλά με αναφορά σε γραμμάρια. π.χ. βάζω 18γρ αλεσμένο καφέ και βγάζω 36γρ στο ποτήρι. Εγώ που υπολόγιζα με ml στο δοσομετρικό το έκανα λάθος?
Επίσης στο παράδειγμα σαν πολύ λίγο δεν είναι 36γρ διπλού εσπρέσσο από 18 γρ αλεσμένου καφέ? Οκ, η κρέμα είναι αέρινη και πιάνει όγκο αλλά από τα 36γρ να φτάσουμε να είναι 60ml στο δοσομετρικό σαν μεγάλη διαφορά δεν έχει?
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Με το καλό η νέα μηχανάρα σου και καλά καφεδάκια! Μέτρα μόνο σε γραμμάρια in και out και ΟΧΙ τα 35γραμμαρια δεν είναι λίγα. Εδώ πίνουμε καφεδαρες που είναι 25γραμμαρια. Καλή επιτυχία
- Kate10
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 20, 2011 12:22 am
- Όνομα: Κατερίνα
- Μηχανή:: Lelit Anna PID
- Μύλος:: Ascaso I-2
- Τοποθεσία: Περιστέρι
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Απλά θυμάμαι όταν είχα πρωτοασχοληθεί με εσπρέσσο όλοι έγραφαν σε ml και όχι σε γραμμάρια, οπότε κι εγώ έτσι έμαθα και γι'αυτό είχα αγοράσει το δοσομετρικό.
Στη Saeco στο portafilter είχα βγάλει το μηχανισμό pressurized και βλακείες που είχε και είχε γίνει σαν κανονικό απλά ήταν πλαστικό το περίβλημα. Σε φρέσκους καφέδες κυρίως έπαιρνα μια χαρά εσπρέσσο με μπόλικη κρεμούλα! (σιγά μην είναι και κρέμα ΓΙΩΤΗΣ! )
Οκ παιδιά. Μιας και παίρνω πιο σαβαρή μηχανή ας σοβαρευτώ κι εγώ ως μελλοντική home barista και ας ζυγίζω!
Η μηχανούλα θα έρθει Δευτέρα ή Τρίτη και όλα τα υπόλοιπα θα τα έχω αύριο (ζυγαρια, tamper 57άρι, tamping mat, κλειστό φίλτρο, καθαριστικά κ.λ.π.). Οπότε θα είμαι έτοιμη!!! Έχω ήδη προσαρμόσει τη θέση στη κουζίνα που θα την υποδεχτεί. Την αναμένω με ανοιχτές αγκάλες!
Θα διαβάσω το θέμα με τους καφέδες που μου γράφετε για να δω τις συνταγές τους. Αν ξέρετε κάποιον νόστιμο, εύκολο που να μπορώ να τον βρω φρέσκο να ξεκινήσω τους πειραματισμούς στη μηχανή let me know. Σκεφτείτε ότι στην αρχή θα πεταχτεί αρκετός καφές...
ΥΓ.
@Thanasis00, @laonikos78, @Hatori, @slaughter
Ευχαριστώ για τις ευχές και τη μέχρι τώρα συμβολή σας!
Στη Saeco στο portafilter είχα βγάλει το μηχανισμό pressurized και βλακείες που είχε και είχε γίνει σαν κανονικό απλά ήταν πλαστικό το περίβλημα. Σε φρέσκους καφέδες κυρίως έπαιρνα μια χαρά εσπρέσσο με μπόλικη κρεμούλα! (σιγά μην είναι και κρέμα ΓΙΩΤΗΣ! )
Οκ παιδιά. Μιας και παίρνω πιο σαβαρή μηχανή ας σοβαρευτώ κι εγώ ως μελλοντική home barista και ας ζυγίζω!
Η μηχανούλα θα έρθει Δευτέρα ή Τρίτη και όλα τα υπόλοιπα θα τα έχω αύριο (ζυγαρια, tamper 57άρι, tamping mat, κλειστό φίλτρο, καθαριστικά κ.λ.π.). Οπότε θα είμαι έτοιμη!!! Έχω ήδη προσαρμόσει τη θέση στη κουζίνα που θα την υποδεχτεί. Την αναμένω με ανοιχτές αγκάλες!
Θα διαβάσω το θέμα με τους καφέδες που μου γράφετε για να δω τις συνταγές τους. Αν ξέρετε κάποιον νόστιμο, εύκολο που να μπορώ να τον βρω φρέσκο να ξεκινήσω τους πειραματισμούς στη μηχανή let me know. Σκεφτείτε ότι στην αρχή θα πεταχτεί αρκετός καφές...
ΥΓ.
@Thanasis00, @laonikos78, @Hatori, @slaughter
Ευχαριστώ για τις ευχές και τη μέχρι τώρα συμβολή σας!
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Ξεκίνα με κάποιο εύκολο blend στην αρχή που υπάρχει και συνταγή για να πάρεις σίγουρα καλό αποτέλεσμα και να μην απογοητευτεις ! Κι ότι θες ρώτα ελεύθερα.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Συμφωνώ με τον Γιώργο για κάποιο blend αρχικά μιας και ο 'νεροχύτης στην αρχή καιροφυλακτεί'.
Φρέσκο στο Περιστέρι θα βρεις:
Omsom - Κύπρου 14
Cafeistas - Οικονομίδου 25
Mind the Cup - Βεάκη 29
Φρέσκο στο Περιστέρι θα βρεις:
Omsom - Κύπρου 14
Cafeistas - Οικονομίδου 25
Mind the Cup - Βεάκη 29
..Για πάντα και μια μέρα.
- Kate10
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 20, 2011 12:22 am
- Όνομα: Κατερίνα
- Μηχανή:: Lelit Anna PID
- Μύλος:: Ascaso I-2
- Τοποθεσία: Περιστέρι
Re: Βασικός "μπούσουλας" εκχύλισης espresso
Σε ευχαριστώ. Θα τα έχω υπόψιν. Δεν παίζει να πετάξω καφέ! Θα τα πιω όλα τα πρώτα αποτυχημένα εσπρεσάκια και ας μην πίνονται.laonikos78 έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 16, 2021 8:14 pmΣυμφωνώ με τον Γιώργο για κάποιο blend αρχικά μιας και ο 'νεροχύτης στην αρχή καιροφυλακτεί'.
Φρέσκο στο Περιστέρι θα βρεις:
Omsom - Κύπρου 14
Cafeistas - Οικονομίδου 25
Mind the Cup - Βεάκη 29
Τον λυπάμαι. Απλά καλύτερα να παραγγείλω δύο κιλά μην και δεν φτάσει...χαχαχα! Με βλέπω να με τρέχουν στο νοσοκομείο!
Παρήγγειλα ήδη το exclusive blend της Samba που είδα συνταγή εδώ. Αλλά θα κοιτάξω και αυτά που μου προτείνεις.