Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Αντιμετωπίζω μια περίεργη συμπεριφορά στο setup μου, την οποία δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω κάπου συγκεκριμένα. Το συγκεκριμένο setup το έχω περίπου 2 μήνες, μηχανή και μύλος είναι αγορασμένα καινούργια. Κατανοώ ότι ο μύλος μου δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, με βασικότερο θέμα την έλλειψη επαναληψιμότητας από κοπή σε κοπή. Το κατανοώ και το αποδέχομαι. Από εκεί και πέρα, έχω πιει από καλούς ως και εξαιρετικούς καφέδες με τον συνδυασμό μηχανής και μύλου που κατέχω.
Των ανωτέρω δοθέντων, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Συνήθως αγοράζω κιλό, το βάζω στην κατάψυξη και βγάζω 150 γρ τη φορά τα οποία έχω κλεισμένα σε μεταλλικό δοχείο καφέ (το κλασσικό δοχείο που δίνει ο Illy στα 250 gr κόκκους). Όταν αρχίσω τις δοκιμές με κάποιο καινούργιο blend, κάνω dial in και καταλήγω σε κάποια συνταγή - για παράδειγμα, αυτή την περίοδο πίνω ένα κιλό Lavazza Gran Espresso, στον οποίο εφάρμοσα άλεση στο 10 στον graef (έχω βάλει μια ροδέλα) 14,5γρ στο διπλό καλαθάκι, 26 γρ ρόφημα (συντελεστής dose/yield στο 1/77 περίπου) σε χρόνο 30" στους 95°C (με βάση την απόκλιση 5°C που έχει ρυθμισμένο το PID, η πραγματική θερμοκρασία είναι 90°)με γεύση ακριβώς όπως στο γευστικό του προφιλ (πικρή σοκολάτα και πικάντικο μπαχαρικό). [Σημειωτέον ότι η Lavazza για τον συγκεκριμένο καφέ δίνει συνταγή 14,5±0,5gr στους 92±2°C με ρόφημα 25γρ (για διπλό) στα 30". Συνεπώς η συνταγή μου είναι πολύ κοντά στο πώς ο κατασκευαστής περιμένει να εκχυλίζεται ο καφές του.]Από άλεση σε άλεση έχω μικροδιαφορές (λόγω της όχι καλής επαναληψιμότητας του graef) αλλά σε ανεκτά πλαίσια και με λογικές διακυμάνσεις γεύσης. Επίσης, καθώς ο καφές σταδιακά παλιώνει, αυξάνω λίγο τη δόση (φτάνοντας μέχρι τα 15-15,5 γρ) και πετυχαίνω ανάλογο χρόνο και μένω μέσα στο γευστικό προφίλ, με ικανοποιητικό σώμα.
Το πρώτο μισό κιλό κύλησε ομαλά μέσα σε αυτή την συνταγή. Τώρα που καταναλώνω το δεύτερο μισό από το κιλό, το αποτέλεσμα μου βγαίνει εντελώς εκτός! Με φρεσκοαποψυγμένο καφέ, η παραπάνω συνταγή μου έδωσε πολύ γρήγορη ροή φτάνοντας τα 26γρ σε 19"! Όσο και να αλέσω ψιλότερα (δοκίμασα μέχρι το 7 στον Graef) ο χρόνος δεν στρώνει, ενώ και γευστικά το αποτέλεσμα έχει σαφή σημάδια είτε υποεκχύλισης είτε channeling (ξινό και πικρό μαζί, αλμυράδα μαζί με αραιό σώμα κλπ). Δοκίμασα να αυξήσω το contact time εφαρμόζωντας πολύ εντονότερο tamping μαζί με αύξηση της δόσης (μέχρι τα 16 γρ) και τα αποτελέσματα γίνονται πιο "πόσιμα", αλλά με σαφώς πιο πεσμένο σώμα και χωρίς την πλούσια γεύση που μου έδινε το πρώτο μισόκιλο, ενώ και ο χρόνος παραμένει εκτός (κάτω από 25"). Αν το πάω με βάση τον χρόνο (κι όχι με βάση το βάρος του παραγόμενου ροφήματος) στα 30" παίρνω έναν μέτριο lungo χωρίς ένταση.
Δοκίμασα να καθαρίσω καλά τον μύλο, μήπως και η συσσώρευση υπολειμμάτων οδηγεί σε χειρότερο κόψιμο. Πήρα και ένα distributor για καλύτερη επιπεδοποίηση. Άρχισα να εφαρμόζω άλεση σε δοχείο (πρώτα άλεθα κατευθείαν μέσα στο γκρουπ), το οποίο δοχείο ανακατεύχω και χτυπάω για να σπάσουν οι σβόλοι του αλεσμένου καφέ. Οι διαδικασίες αυτές μου έδωσαν πιο drinkable αποτέλεσμα στους μικρούς χρόνους - δηλαδή μπορεί να καταλήγω να παίρνω 28γρ ροφήματος από 15 γρ δοσης σε 22", αλλά πίνεται. Ωστόσο, επουδενί δεν παίρνω το πλούσιο γευστικά αποτέλεσμα που μου έδινε το πρώτο μισό του κιλού!
Παίζει να ξεθυμαίνει τόσο πολύ ο καφές ώστε το δεύτερο μισό του κιλού πρακτικά να μην πίνεται; Η άλεση δεν πρέπει να είναι το θέμα, γιατί όταν δοκίμασα να πάω ακόμη ψιλότερα από το 7 έπαιρνα ξεκάθαρο chanelling και στη ροή και στη γεύση - ενώ και στο pack έβρισκα μετά τρυπίτσες. Τι άλλο να δοκιμάσω;
Σημειώνω ότι όλες οι εκχυλίσεις είναι ζυγισμένες με ακρίβεια 0,1γρ, τόσο στην άλεση όσο και στο ρόφημα. Επίσης, το ίδιο ζήτημα έχω αντιμετωπίσει και σε ακόμη ένα κιλό Lavazza Super Crema που είχα δοκιμάσει πριν από αυτό.
Των ανωτέρω δοθέντων, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Συνήθως αγοράζω κιλό, το βάζω στην κατάψυξη και βγάζω 150 γρ τη φορά τα οποία έχω κλεισμένα σε μεταλλικό δοχείο καφέ (το κλασσικό δοχείο που δίνει ο Illy στα 250 gr κόκκους). Όταν αρχίσω τις δοκιμές με κάποιο καινούργιο blend, κάνω dial in και καταλήγω σε κάποια συνταγή - για παράδειγμα, αυτή την περίοδο πίνω ένα κιλό Lavazza Gran Espresso, στον οποίο εφάρμοσα άλεση στο 10 στον graef (έχω βάλει μια ροδέλα) 14,5γρ στο διπλό καλαθάκι, 26 γρ ρόφημα (συντελεστής dose/yield στο 1/77 περίπου) σε χρόνο 30" στους 95°C (με βάση την απόκλιση 5°C που έχει ρυθμισμένο το PID, η πραγματική θερμοκρασία είναι 90°)με γεύση ακριβώς όπως στο γευστικό του προφιλ (πικρή σοκολάτα και πικάντικο μπαχαρικό). [Σημειωτέον ότι η Lavazza για τον συγκεκριμένο καφέ δίνει συνταγή 14,5±0,5gr στους 92±2°C με ρόφημα 25γρ (για διπλό) στα 30". Συνεπώς η συνταγή μου είναι πολύ κοντά στο πώς ο κατασκευαστής περιμένει να εκχυλίζεται ο καφές του.]Από άλεση σε άλεση έχω μικροδιαφορές (λόγω της όχι καλής επαναληψιμότητας του graef) αλλά σε ανεκτά πλαίσια και με λογικές διακυμάνσεις γεύσης. Επίσης, καθώς ο καφές σταδιακά παλιώνει, αυξάνω λίγο τη δόση (φτάνοντας μέχρι τα 15-15,5 γρ) και πετυχαίνω ανάλογο χρόνο και μένω μέσα στο γευστικό προφίλ, με ικανοποιητικό σώμα.
Το πρώτο μισό κιλό κύλησε ομαλά μέσα σε αυτή την συνταγή. Τώρα που καταναλώνω το δεύτερο μισό από το κιλό, το αποτέλεσμα μου βγαίνει εντελώς εκτός! Με φρεσκοαποψυγμένο καφέ, η παραπάνω συνταγή μου έδωσε πολύ γρήγορη ροή φτάνοντας τα 26γρ σε 19"! Όσο και να αλέσω ψιλότερα (δοκίμασα μέχρι το 7 στον Graef) ο χρόνος δεν στρώνει, ενώ και γευστικά το αποτέλεσμα έχει σαφή σημάδια είτε υποεκχύλισης είτε channeling (ξινό και πικρό μαζί, αλμυράδα μαζί με αραιό σώμα κλπ). Δοκίμασα να αυξήσω το contact time εφαρμόζωντας πολύ εντονότερο tamping μαζί με αύξηση της δόσης (μέχρι τα 16 γρ) και τα αποτελέσματα γίνονται πιο "πόσιμα", αλλά με σαφώς πιο πεσμένο σώμα και χωρίς την πλούσια γεύση που μου έδινε το πρώτο μισόκιλο, ενώ και ο χρόνος παραμένει εκτός (κάτω από 25"). Αν το πάω με βάση τον χρόνο (κι όχι με βάση το βάρος του παραγόμενου ροφήματος) στα 30" παίρνω έναν μέτριο lungo χωρίς ένταση.
Δοκίμασα να καθαρίσω καλά τον μύλο, μήπως και η συσσώρευση υπολειμμάτων οδηγεί σε χειρότερο κόψιμο. Πήρα και ένα distributor για καλύτερη επιπεδοποίηση. Άρχισα να εφαρμόζω άλεση σε δοχείο (πρώτα άλεθα κατευθείαν μέσα στο γκρουπ), το οποίο δοχείο ανακατεύχω και χτυπάω για να σπάσουν οι σβόλοι του αλεσμένου καφέ. Οι διαδικασίες αυτές μου έδωσαν πιο drinkable αποτέλεσμα στους μικρούς χρόνους - δηλαδή μπορεί να καταλήγω να παίρνω 28γρ ροφήματος από 15 γρ δοσης σε 22", αλλά πίνεται. Ωστόσο, επουδενί δεν παίρνω το πλούσιο γευστικά αποτέλεσμα που μου έδινε το πρώτο μισό του κιλού!
Παίζει να ξεθυμαίνει τόσο πολύ ο καφές ώστε το δεύτερο μισό του κιλού πρακτικά να μην πίνεται; Η άλεση δεν πρέπει να είναι το θέμα, γιατί όταν δοκίμασα να πάω ακόμη ψιλότερα από το 7 έπαιρνα ξεκάθαρο chanelling και στη ροή και στη γεύση - ενώ και στο pack έβρισκα μετά τρυπίτσες. Τι άλλο να δοκιμάσω;
Σημειώνω ότι όλες οι εκχυλίσεις είναι ζυγισμένες με ακρίβεια 0,1γρ, τόσο στην άλεση όσο και στο ρόφημα. Επίσης, το ίδιο ζήτημα έχω αντιμετωπίσει και σε ακόμη ένα κιλό Lavazza Super Crema που είχα δοκιμάσει πριν από αυτό.
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Στον comersial καφέ που παίρνω το 'κανα και εγώ αυτό με το ψυγείο και είχα τα ίδια αποτελέσματα που εχεις και εσύ, αγόρασα 2 δοχεία έβαζα τον καφέ μου μέσα, στο hoper μόνο την δόση και το πρόβλημα σχεδόν λύθηκε.
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Ευχαριστώ για την απάντηση
Τα δοχεία εκτός ψυγείου; Αεροστεγή;
Στο hopper κι εγώ βάζω μόνο τη δόση που αλέθω εκείνη τη στιγμή - μάλιστα έχω βρει τρόπο να αδειάζω σχεδόν εντελώς τον μύλο, είναι ζήτημα αν μένει 0,5 γραμμάριο μέσα από άλεση σε άλεση...
Τα δοχεία εκτός ψυγείου; Αεροστεγή;
Στο hopper κι εγώ βάζω μόνο τη δόση που αλέθω εκείνη τη στιγμή - μάλιστα έχω βρει τρόπο να αδειάζω σχεδόν εντελώς τον μύλο, είναι ζήτημα αν μένει 0,5 γραμμάριο μέσα από άλεση σε άλεση...
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Ναι αεροστεγή και καλά θα είναι να αφαιρούν και τον αέρα (τα δικά μου δεν τον αφαιρούν) και δεν εχω κανενα πρόβλημα μόνο βαλβίδα one way έχουν πάνω για το διοξείδιο
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Καλημέρα.
Στην κατάψυξη ο καφές άλλοι αλλοιώνεται με τρομακτικά αργό ρυθμό αν είναι ΑΕΡΟΣΤΕΓΏΣ συσκευασμένος.
Η μεταλλική συσκευασία του Illy προσωπικά φαντάζει μη ιδανική. Επίσης οι συσκευασίες με τη βαλβίδα degass δεν λειτουργούν πολύ καλά. Το προτιμότερο είναι νάυλον σακούλα που σφραγίζει με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα μέσα.
Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας απαιτεί σημαντικά λεπτότερη άλεση.
Προσωπικά την βιώνω κάθε καλοκαίρι εδώ και 10 χρόνια που ασχολούμαι με το "άθλημα". Την πρώτη χρονιά θεώρησα ότι έφταιγε ο καφές. Την δεύτερη άρχισα να έχω υποψίες, την τρίτη επιβεβαιώθηκε.
Φέτος που άλλαξα μύλο παρολίγο να την πατήσω πριν περίπου 1 εβδομάδα. Ξαφνικά έτρεχε ποτάμι ο καφές.... Για λίγα δευτερόλεπτα έβριζα τον καφέ, τον μύλο, τον εαυτό μου.... Μετά συνήλθα και θυμήθηκα τι συμβαίνει.
Καλή συνέχεια
Στην κατάψυξη ο καφές άλλοι αλλοιώνεται με τρομακτικά αργό ρυθμό αν είναι ΑΕΡΟΣΤΕΓΏΣ συσκευασμένος.
Η μεταλλική συσκευασία του Illy προσωπικά φαντάζει μη ιδανική. Επίσης οι συσκευασίες με τη βαλβίδα degass δεν λειτουργούν πολύ καλά. Το προτιμότερο είναι νάυλον σακούλα που σφραγίζει με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα μέσα.
Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας απαιτεί σημαντικά λεπτότερη άλεση.
Προσωπικά την βιώνω κάθε καλοκαίρι εδώ και 10 χρόνια που ασχολούμαι με το "άθλημα". Την πρώτη χρονιά θεώρησα ότι έφταιγε ο καφές. Την δεύτερη άρχισα να έχω υποψίες, την τρίτη επιβεβαιώθηκε.
Φέτος που άλλαξα μύλο παρολίγο να την πατήσω πριν περίπου 1 εβδομάδα. Ξαφνικά έτρεχε ποτάμι ο καφές.... Για λίγα δευτερόλεπτα έβριζα τον καφέ, τον μύλο, τον εαυτό μου.... Μετά συνήλθα και θυμήθηκα τι συμβαίνει.
Καλή συνέχεια
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Εντός της κατάψυξης τον διατηρώ στην αρχική του συσκευασία με βαλβίδα degass, ερμητικά κλειστή - προφανώς όμως δεν είναι αεροστεγής. Στο μεταλλικό κουτί βάζω τα 150 γρ που καταναλώνω μέσα σε 4-5 ημέρες.
Οπότε, μάλλον το ερώτημα μεταβάλλεται στο πώς συντηρούμε τον καφέ όταν αγοράζουμε κιλό;
Οπότε, μάλλον το ερώτημα μεταβάλλεται στο πώς συντηρούμε τον καφέ όταν αγοράζουμε κιλό;
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 29, 2020 1:11 am
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lelit pl042 temd pid
- Μύλος:: Eureka mignon specia
- 2ος Μύλος:: Lelit pl043 mmi
- Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato, taf (hacienda blend)
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Εγω προσωπικά παντα κιλο παίρνω πλέον και κραταει κανα 15 ήμερο οποτε με το που ανοιξω συσκευασία αδειζω σε 2 coffeevac 500gr (μαυρο πλαστικο) που αφαιρουν τον αερα. Το ενα σε σκιερο μέρος δροσερό και το αλλο που δουλεύω καθημερινά... Εχει μια μικρη διαφορά το πρωτο καφεδακι με το τελευταίο αλλα νομιζω πως κανει καλη δουλειά γενικά!
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Το ιδανικό είναι αεροστεγής συσκευασία με μηχανη που αφαιρεί τον αέρα και σφραγίζει.
Η 2η καλύτερη εναλλακτική είναι σακούλες νάυλον με ziplock ή συσκευασίας τροφίμων και αφαιρείς όσο περισσότερο αέρα γίνεται.
https://youtu.be/5_NOVmzssBI
Η 2η καλύτερη εναλλακτική είναι σακούλες νάυλον με ziplock ή συσκευασίας τροφίμων και αφαιρείς όσο περισσότερο αέρα γίνεται.
https://youtu.be/5_NOVmzssBI
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Και άλλο ένα βίντεο για το θέμα https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00&t=12s
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit PL41TEM PID και μύλος Graef 702
Τον έχω υπ όψιν μου τον κ Χάουφμαν, τον μελετάω συστηματικά Έχω δει και τα βίντεο όπου συγκρίνει δοχεία κι αν όντως λειτουργούν ή όχι...johnsin έγραψε: ↑Σάβ Ιουν 26, 2021 7:50 amΚαι άλλο ένα βίντεο για το θέμα https://www.youtube.com/watch?v=5uT5_IWWb00&t=12s
Πριν αγοράσω την lelit, τα χρόνια που χρησιμοποιούσα μια AEG μηχανή του 150ρικου και, την τελευταία διετία που έφτιαχνα κυρίως καφέ σε Bialleti Brika, η ρουτίνα φύλαξης του κιλού στο σακουλάκι του με βαλβίδα σε κατάψυξη και σε δόσεις των 150 γρ σε μεταλλικό κουτί, φαίνόταν να αποδίδει σχετικά καλά. Τώρα πια με την Lelit, προφανώς και δεν αρκεί.....
Μάλλον θα προσανατολιστώ σε κάποια λύση coffeevac για τον καφέ εκτός ψυγείου και "σακουλακίων" για κατάψυξη....