Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Καλησπέρα
Έχω τον Eureka mignon manuale και το θέμα με το single dosing με απασχόλησε αρκετά
Τι θα ήθελα από ένα κιτ single dosing?
1. δοχείο, hopper, για μια δόση με δυνατότητα τοποθέτησης plunger (δεν το ξέρω στα Ελληνικά) για να σπρώχνει τους κόκους προς τα μαχάιρια για την αποφυγή του pop corning
2. Φούσκα, bellow, για να φυσάω τον καφέ προς τα έξω για μείωση της κατακράτησης, retention.
3. Τα 1 & 2 σε συνδυασμό , μια και έχω βρει σε κατασκευές 3D printed μόνο το ένα ή το άλλο.
Ετσι κάθησα να σχεδιάσω/τυπώσω κάτι που να τα συνδυάζει, τροποποιώντας άλλες σχεδιάσεις ώστε να κάνουν και τις δύο δουλειές ταυτόχρονα.
Το αποτέλεσμα φάινεται στις πιο κάτω φωτογραφίες με το plunger να έχει διαμπερείς διαμήκεις τρύπες ώστε να μπορέις να φυσσάς κατά την διάρκεια του κοψίματος του καφέ. Επίσης έχει διαμορφωθεί έτσι στην μύτη του ώστε να πηγαίνει πολύ κάτω κοντά στα μαχαίρια αλλά να μην ακουμπάει την κεντρική βίδα που "συγκρατεί" το κάτω μαχαίρι...
Σημ1. Το plunger έχει κενό από πίσω αν θέλει κάποιος να προσθέση βάρος, κάτι στερεό , ώστε να μην φράξει τις τρύπες του αέρα
Σημ2. η εκτύπωση έγινε με υλικό που έιχα περισσεούμενο , μην σας παραξενεύει το χρώμα...
Υψος hopper 12.5cm συν η φούσκα άλλα 3cm
Έχω τον Eureka mignon manuale και το θέμα με το single dosing με απασχόλησε αρκετά
Τι θα ήθελα από ένα κιτ single dosing?
1. δοχείο, hopper, για μια δόση με δυνατότητα τοποθέτησης plunger (δεν το ξέρω στα Ελληνικά) για να σπρώχνει τους κόκους προς τα μαχάιρια για την αποφυγή του pop corning
2. Φούσκα, bellow, για να φυσάω τον καφέ προς τα έξω για μείωση της κατακράτησης, retention.
3. Τα 1 & 2 σε συνδυασμό , μια και έχω βρει σε κατασκευές 3D printed μόνο το ένα ή το άλλο.
Ετσι κάθησα να σχεδιάσω/τυπώσω κάτι που να τα συνδυάζει, τροποποιώντας άλλες σχεδιάσεις ώστε να κάνουν και τις δύο δουλειές ταυτόχρονα.
Το αποτέλεσμα φάινεται στις πιο κάτω φωτογραφίες με το plunger να έχει διαμπερείς διαμήκεις τρύπες ώστε να μπορέις να φυσσάς κατά την διάρκεια του κοψίματος του καφέ. Επίσης έχει διαμορφωθεί έτσι στην μύτη του ώστε να πηγαίνει πολύ κάτω κοντά στα μαχαίρια αλλά να μην ακουμπάει την κεντρική βίδα που "συγκρατεί" το κάτω μαχαίρι...
Σημ1. Το plunger έχει κενό από πίσω αν θέλει κάποιος να προσθέση βάρος, κάτι στερεό , ώστε να μην φράξει τις τρύπες του αέρα
Σημ2. η εκτύπωση έγινε με υλικό που έιχα περισσεούμενο , μην σας παραξενεύει το χρώμα...
Υψος hopper 12.5cm συν η φούσκα άλλα 3cm
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Εντυπωσιακή δουλειά (αν και δεν μου αρέσουν τα χρώματα )
Τα εκτύπωσες μόνος σου; Έχεις δει διαφορά στην ποιότητα άλεσης και στη γεύση σε σχέση με το απλό single dosing χωρίς mods;
Τα εκτύπωσες μόνος σου; Έχεις δει διαφορά στην ποιότητα άλεσης και στη γεύση σε σχέση με το απλό single dosing χωρίς mods;
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Ναι τα εκτύπωσα μόνος μου και μια και πειραματίζομαι χρησιμοποίησα ότι χρώμα είχα περίσευμα.
Πειραματίζομαι κανα δυο βδομάδες με αυτά, αλλά είναι το πρώτο με συνδυασμό, όπως αναφέρω στο πρώτο ποστ, αλλά πάντα είχα plunger όταν έκοβα single dose, όχι όμως τόσο καλό, έτσι δεν ξέρω να σου πω. Ίσως αν συγκρίνω τα κοψίματα και τ΄αποτελέσματα από δω και περα με τα μέχρι τώρα.
Το σίγουρο είναι ότι οι κόκοι "πιέζονται" μέχρι τον τελευταίο με αυτό το σύστημα και ταυτόχρονα με το κόψιμο πατάω και την φούσκα που βοηθάει να βγάλω όλο τον τριμμένο καφέ από μέσα. Ένα βίντεο θα βοηθούσε, αν μπορέσω θα το κάνω.
Πειραματίζομαι κανα δυο βδομάδες με αυτά, αλλά είναι το πρώτο με συνδυασμό, όπως αναφέρω στο πρώτο ποστ, αλλά πάντα είχα plunger όταν έκοβα single dose, όχι όμως τόσο καλό, έτσι δεν ξέρω να σου πω. Ίσως αν συγκρίνω τα κοψίματα και τ΄αποτελέσματα από δω και περα με τα μέχρι τώρα.
Το σίγουρο είναι ότι οι κόκοι "πιέζονται" μέχρι τον τελευταίο με αυτό το σύστημα και ταυτόχρονα με το κόψιμο πατάω και την φούσκα που βοηθάει να βγάλω όλο τον τριμμένο καφέ από μέσα. Ένα βίντεο θα βοηθούσε, αν μπορέσω θα το κάνω.
- dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Χρόνια Πολλά! Γνώμη μου είναι οτι έχεις πολύ μικρή διάμμετρο με αποτέλεσμα η επιφάνεια κοπής να είναι μόνο στο σημείο επαφής με τον καφέ. Έχω τον ίδιο μύλο και χρησιμοποιώ το μαμα hopper για single doser. Βάζω την δόση 18 γραμμαρίων και μόλις έχει κοπεί το 1/3 του καφέ κλείνω το διακοπτάκι του hopper και έτσι αποφεύγω το pop corning. Νομίζω οτι και ο ίδιος μύλος στην καινούργια single dose εκδοση έχει την ίδια αρχή λειτουργίας. Αρα θα τύπωνα ένα μικρότερο σε ύψος και αντίστοιχης διατομής hopper με αυτό της μαμας κρατώντας το blower που έχεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Χρόνια πολλα και καλή χρονιά!
Στο σημείο που το original hopper μπαίνει στον μύλο η διατομή είναι συγκεκριμένη και ίδια με το δικό μου, άντε να είναι μερικά χιλιοστά μικρότερη λόγω πιο παχιών τοιχωμάτων της κατασκευής μου, κάτι που μπορεί να διορθωθεί με λεπτότερο τοίχωμα. Η μεγαλύτερη διαμετρος του original hopper είναι μεγαλύτερη πιο πάνω και δεν έχει να κάνει με το σημείο κοπής .Το pop corning δεν το αποφεύγεις κλείνοντας το δοσομετρητή, οι κόκοι που θα μείνουν μέσα, τα 2/3 δηλαδή, όπως είπες, θα είναι χωρίς πίεση από πάνω από άλλους κόκους και θα έχεις pop corning, μόνο που θα χτυπάνε στο πλαστικό του δοσομετρητή.
Στην περίπτωσή μου όμως το plunger "ακολουθεί" μέχρι τέλους τους κόκους μέχρι τα μαχαίρια και πιστεύω έιναι ο πιο κοντινός τρόπος αντι pop corning χωρίς την χρήση πραγματικών κόκων καφέ.
Οπως ίσως φαίνεται και σε αυτή την φωτο, η διάμετρος (εσωτερική) του 3D printed hopper δεν είναι μικ΄ροτερη του ίδιου του μύλου στο σημείο κοπής
Στο σημείο που το original hopper μπαίνει στον μύλο η διατομή είναι συγκεκριμένη και ίδια με το δικό μου, άντε να είναι μερικά χιλιοστά μικρότερη λόγω πιο παχιών τοιχωμάτων της κατασκευής μου, κάτι που μπορεί να διορθωθεί με λεπτότερο τοίχωμα. Η μεγαλύτερη διαμετρος του original hopper είναι μεγαλύτερη πιο πάνω και δεν έχει να κάνει με το σημείο κοπής .Το pop corning δεν το αποφεύγεις κλείνοντας το δοσομετρητή, οι κόκοι που θα μείνουν μέσα, τα 2/3 δηλαδή, όπως είπες, θα είναι χωρίς πίεση από πάνω από άλλους κόκους και θα έχεις pop corning, μόνο που θα χτυπάνε στο πλαστικό του δοσομετρητή.
Στην περίπτωσή μου όμως το plunger "ακολουθεί" μέχρι τέλους τους κόκους μέχρι τα μαχαίρια και πιστεύω έιναι ο πιο κοντινός τρόπος αντι pop corning χωρίς την χρήση πραγματικών κόκων καφέ.
Οπως ίσως φαίνεται και σε αυτή την φωτο, η διάμετρος (εσωτερική) του 3D printed hopper δεν είναι μικ΄ροτερη του ίδιου του μύλου στο σημείο κοπής
- spirosninja
- Δημοσιεύσεις: 118
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 11, 2013 1:30 pm
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: Lelit pl41
- Μύλος:: Eureka manual
- Οι καφέδες μου:: Speciality
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
καλησπερα και καλη χρονια! ποσο food safe θεωρεις τα υλικα σου και γενικα του 3d printing?
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
καλησπέρα και καλή χρονιά
μπορείς να ψάξεις λίγο στο internet για το υλικό που χρησιμοποιείται στις 3D εκτυπώσεις, το PLA.
νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές για την χρήση σε φαγητά, και πόσο μάλλον για τους κόκους του καφέ που έρχονται σε επαφή για μερικά δευτερόλεπτα, αν μιλάμε για single dosing...
μπορείς να ψάξεις λίγο στο internet για το υλικό που χρησιμοποιείται στις 3D εκτυπώσεις, το PLA.
νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές για την χρήση σε φαγητά, και πόσο μάλλον για τους κόκους του καφέ που έρχονται σε επαφή για μερικά δευτερόλεπτα, αν μιλάμε για single dosing...
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Cafelat Robot
- Μύλος:: Atom 75
- 2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Έχεις δοκιμάσει να χρησιμοπoιήσεις manual preinfusion μέσω του paddle ? Προσωπικά βρίσκω ότι κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα που έχω με τη Bianca.Giorgos87 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 29, 2021 10:54 amΣτο παρακάτω βίντεο φαίνεται να αντιμετωπίζω θέματα σ'ολη τη διάρκεια της εκχύλισης, στις περισσότερες περιπτώσεις η εκχύλιση μου φαίνεται στη μεγαλύτερη διάρκειά της καλή και στα τελευταία δευτερόλεπτα, όπως περιγράφω πανω, γίνονται ορατές οι τρύπες του καλαθιού όπως και στο βίντεο στα 26"!
Τι είναι αυτό που κάνω τόσο λάθος κατά την εκτίμηση σας; Με γυμνό μάτι ο καφές στο καλάθι φαίνεται ομοιόμορφος και επίπεδα πατημενος! Για το συγκεκριμένο shot χρησιμοποίησα αρχικά ένα leveling tool και στη συνέχεια πάτησα με δυναμομετρικο tamper ρυθμισμένο στα 15kg πιεσης. Το καλαθάκι που χρησιμοποιώ στο βίντεο είναι ένα vst 18gr και έχει μέσα 17.5 gr καφε
[youtube]https://youtu.be/qIuCqbD7BhE
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Μα, αυτός είναι ο λόγος που κάποιος αγοράζει μηχανή με flow control.
Για να μπορεί να ελέγχει πίεση-ροή στην αρχή και στο τέλος της εκχύλισης.
Για να μπορεί να ελέγχει πίεση-ροή στην αρχή και στο τέλος της εκχύλισης.
-
- Δημοσιεύσεις: 75
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Cafelat Robot
- Μύλος:: Atom 75
- 2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Σύμφωνοι, απλά το ρωτάω γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω την εντύπωση ότι είτε δεν χρησιμοποιείται preinfusion είτε είναι πολύ σύντομο.