Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Καλημέρα σας, θα αναφέρω κάτι που παρατήρησα τελευταία. Μετά από ενάμιση χρόνο με μηχανή και μύλο έχω κατανοήσει αρκετά τη λειτουργία τους, έχω σταθεροποιήσει αρκετά την τεχνική μου και έχω κατά συντριπτική πλειοψηφία καλά αποτελέσματα στο φλυτζάνι. Παρατήρησα όμως ότι με κάποια σακουλάκια, το channeling δεν λέει να σταματήσει με τίποτα, παρότι δεν αλλάζω κάτι στην ρουτίνα μου και παρότι πειραματίζομαι αρκετά με την άλεση για να βρω το κατάλληλο κόψιμο. Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος εδώ? Οι ημερομηνίες που έχουν ψηθεί οι κόκκοι είναι από 10-20 μέρες. Να προσθέσω επίσης ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με καφέδες από τον ίδιο roaster.
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Ναι το εχω παρατηρήσει και εγώ και ο μοναδικός τρόπος που εχω βρει να σταματάει είναι τα παραπάνω γραμμάρια και οφείλεται στον καφέ και όχι στην παλαιότητα του (φρέσκος, μπαγιάτικος)
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Τουλάχιστον δεν είμαι τρελός!!! Γιατί μου φαινόταν παράλογο όλο αυτό και είχα αρχίσει να σκέφτομαι αλλαγή IMS σήτας και διάφορα άλλα. Το έχεις πετύχει με συγκεκριμένους καφέδες ή με συγκεκριμένες παρτίδες? Δηλαδή να ξεχάσω τον καφέ που μου το παρουσίασε ή ενδεχομένως μια άλλη παρτίδα του ίδιου καφέ να δουλέψει καλύτερα?
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Σου εχω στείλει Π.Μ.
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Σε ευχαριστώ για το feedback. Πήρα άλλο ένα σακουλάκι από την ίδια ποικιλία καφέ για να δοκιμάσω ξανά και να επιβεβαιώσω.
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Εγώ αυτό το διεπιστωσα μετά από ένα σακουλάκι από γνωστή αλυσίδα, το οποίο μου βγήκαν όλες οι εκλχυλισεις σαν αυτές που βλέπουμε στο YouTube.. Χωρίς ίχνος πιτσιλιας. Χωρίς να έχω αλλάξει τίποτα στη διαδικασία που το φτιάχνω. Βέβαια δεν ξανά πήρα γιατί εκτός του ότι έχει 8 ευρώ τα 200 γρ, είναι και άγνωστη η ημερομηνία παρασκευής..
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Τελειώνω και δεύτερο σακουλάκι από τον ίδιο καφέ που ανέφερα αρχικά και από διαφορετική ημερομηνία ψησίματος. Το ίδιο σχεδόν θέμα, παρόλο που έκανα αρκετές δοκιμές τόσο σε γραμμάρια όσο και σε άλεση. Μάλλον το set up μου είναι αλλεργικό σε κάποιες ποικιλίες, δεν έχω άλλη εξήγηση...
-
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 06, 2020 9:02 pm
- Όνομα: Μάρκος
- Μηχανή:: La Marzocco Linea mi
- Μύλος:: Caedo E37s 83mm flat
- 2ος Μύλος:: HG-one 83mm conical
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Δεν ειναι αλλεργικο το set up σου...μην στεναχωριεσαι.
Οι roaster εχουν αλλεργια στην συνεπεια του ψησιματος, κυριως στους μονοποικιλιακους.
Αλλα επειδη συμβαινει με ολους τους roaster αυτο, προφανως ειναι πολυ δυσκολο να εχεις επαναληψημοτητα στο ψησιμο.
Σιγουρα στα μπλεντακια ειναι καλυτερα τα πραγματα, αλλα και εκει υπαρχουν θεματα.
Απολυτη συνεπεια εχουν οι ιταλοι στο ψησιμο (οχι ο Gardeli), εννοω το ιταλικο στυλ, το commercial που λεμε, αλλα εκει εχουμε αλλο ψησιμο, κακη ποιοτητα και σιγουρα οχι φρεσκο καφε δυστυχως.
Οποτε καθε φορα που παραγγελνεις...
Αναφερομαι στη γευση και οχι σε channeling.
Συμβαινει παντως να εχουμε και διαφορετικη συμπεριφορα στο γυμνο pf.
Οι roaster εχουν αλλεργια στην συνεπεια του ψησιματος, κυριως στους μονοποικιλιακους.
Αλλα επειδη συμβαινει με ολους τους roaster αυτο, προφανως ειναι πολυ δυσκολο να εχεις επαναληψημοτητα στο ψησιμο.
Σιγουρα στα μπλεντακια ειναι καλυτερα τα πραγματα, αλλα και εκει υπαρχουν θεματα.
Απολυτη συνεπεια εχουν οι ιταλοι στο ψησιμο (οχι ο Gardeli), εννοω το ιταλικο στυλ, το commercial που λεμε, αλλα εκει εχουμε αλλο ψησιμο, κακη ποιοτητα και σιγουρα οχι φρεσκο καφε δυστυχως.
Οποτε καθε φορα που παραγγελνεις...
Αναφερομαι στη γευση και οχι σε channeling.
Συμβαινει παντως να εχουμε και διαφορετικη συμπεριφορα στο γυμνο pf.
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Tο ίδιο έχω πάθει και γω μ'ενα συγκεκριμένο καφέ πολύ γνωστού γερμανικου καφεκοπτειου. Πρόκειται για espresso 30% Honduras arabica natural, 30% Honduras arabica washed, 40% India robusta washed ψημένο στις 29.11.
Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα παίζοντας με γραμμάρια κ χρόνους εκχιλισεων, με tamping, χωρίς tamping χρησιμοποιώντας μόνο leveler, και τα 2 μαζί, ότι μπορείτε να φανταστείτε! Το αποτέλεσμα είναι ότι πάντα στο τέλος της εκχύλισης έχω channeling, όχι τίποτα τρελό με πιτσιλιες κτλ απλά αρχίζουν να γίνονται φανερές οι τρύπες του καλαθιού σ'ενα σημείο και πάντα στα τελευταία δευτερόλεπτα ενώ αρχικά φαίνονται όλα καλα!
Αυτό που προσπαθώ να βγάλω είναι 17.5 g in, 35-36 g out σε 28 περίπου δεύτερα και πάντα στα τελευταία 3-4 δεύτερα εμφανίζεται αυτό που περιγράφω παραπάνω. Τι μπορεί να συμβαίνει ρε παιδιά; Φταίει ο καφές ή μήπως η τεχνική και απειρία μου;
Έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα παίζοντας με γραμμάρια κ χρόνους εκχιλισεων, με tamping, χωρίς tamping χρησιμοποιώντας μόνο leveler, και τα 2 μαζί, ότι μπορείτε να φανταστείτε! Το αποτέλεσμα είναι ότι πάντα στο τέλος της εκχύλισης έχω channeling, όχι τίποτα τρελό με πιτσιλιες κτλ απλά αρχίζουν να γίνονται φανερές οι τρύπες του καλαθιού σ'ενα σημείο και πάντα στα τελευταία δευτερόλεπτα ενώ αρχικά φαίνονται όλα καλα!
Αυτό που προσπαθώ να βγάλω είναι 17.5 g in, 35-36 g out σε 28 περίπου δεύτερα και πάντα στα τελευταία 3-4 δεύτερα εμφανίζεται αυτό που περιγράφω παραπάνω. Τι μπορεί να συμβαίνει ρε παιδιά; Φταίει ο καφές ή μήπως η τεχνική και απειρία μου;
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες
Το μόνο που μου πάει στο μυαλό διαβάζοντας όλες τις περιγραφές είναι πως ίσως κάποιοι καφέδες ευνοούν το (μίκρο)clumping σε σημεία του portafilter που ενδεχομένως δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι ακόμα και αν θεωρήσαμε πως πατήσαμε και στρώσαμε σωστά τον καφέ. (Υπόθεση κάνω αφού όλα τα υπόλοιπα γίνονται σωστα).
..Για πάντα και μια μέρα.