Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
geoiron
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από geoiron » Κυρ Μάιος 16, 2021 11:02 am

Καλημέρα σας, θα αναφέρω κάτι που παρατήρησα τελευταία. Μετά από ενάμιση χρόνο με μηχανή και μύλο έχω κατανοήσει αρκετά τη λειτουργία τους, έχω σταθεροποιήσει αρκετά την τεχνική μου και έχω κατά συντριπτική πλειοψηφία καλά αποτελέσματα στο φλυτζάνι. Παρατήρησα όμως ότι με κάποια σακουλάκια, το channeling δεν λέει να σταματήσει με τίποτα, παρότι δεν αλλάζω κάτι στην ρουτίνα μου και παρότι πειραματίζομαι αρκετά με την άλεση για να βρω το κατάλληλο κόψιμο. Το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος εδώ? Οι ημερομηνίες που έχουν ψηθεί οι κόκκοι είναι από 10-20 μέρες. Να προσθέσω επίσης ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με καφέδες από τον ίδιο roaster.

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από johnsin » Κυρ Μάιος 16, 2021 12:11 pm

Ναι το εχω παρατηρήσει και εγώ και ο μοναδικός τρόπος που εχω βρει να σταματάει είναι τα παραπάνω γραμμάρια και οφείλεται στον καφέ και όχι στην παλαιότητα του (φρέσκος, μπαγιάτικος)

geoiron
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από geoiron » Κυρ Μάιος 16, 2021 1:45 pm

Τουλάχιστον δεν είμαι τρελός!!! :a013: Γιατί μου φαινόταν παράλογο όλο αυτό και είχα αρχίσει να σκέφτομαι αλλαγή IMS σήτας και διάφορα άλλα. Το έχεις πετύχει με συγκεκριμένους καφέδες ή με συγκεκριμένες παρτίδες? Δηλαδή να ξεχάσω τον καφέ που μου το παρουσίασε ή ενδεχομένως μια άλλη παρτίδα του ίδιου καφέ να δουλέψει καλύτερα?

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από johnsin » Κυρ Μάιος 16, 2021 2:16 pm

Σου εχω στείλει Π.Μ.

geoiron
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από geoiron » Κυρ Μάιος 16, 2021 3:15 pm

Σε ευχαριστώ για το feedback. Πήρα άλλο ένα σακουλάκι από την ίδια ποικιλία καφέ για να δοκιμάσω ξανά και να επιβεβαιώσω.

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από agpol07 » Κυρ Μάιος 16, 2021 9:47 pm

Εγώ αυτό το διεπιστωσα μετά από ένα σακουλάκι από γνωστή αλυσίδα, το οποίο μου βγήκαν όλες οι εκλχυλισεις σαν αυτές που βλέπουμε στο YouTube.. Χωρίς ίχνος πιτσιλιας. Χωρίς να έχω αλλάξει τίποτα στη διαδικασία που το φτιάχνω. Βέβαια δεν ξανά πήρα γιατί εκτός του ότι έχει 8 ευρώ τα 200 γρ, είναι και άγνωστη η ημερομηνία παρασκευής..

geoiron
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από geoiron » Τετ Μάιος 19, 2021 3:57 pm

Τελειώνω και δεύτερο σακουλάκι από τον ίδιο καφέ που ανέφερα αρχικά και από διαφορετική ημερομηνία ψησίματος. Το ίδιο σχεδόν θέμα, παρόλο που έκανα αρκετές δοκιμές τόσο σε γραμμάρια όσο και σε άλεση. Μάλλον το set up μου είναι αλλεργικό σε κάποιες ποικιλίες, δεν έχω άλλη εξήγηση...

homekafetzis
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: Παρ Μαρ 06, 2020 9:02 pm
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή:: La Marzocco Linea mi
Μύλος:: Caedo E37s
2ος Μύλος:: HG-one
Οι καφέδες μου:: Distretto

Re: Channeling με συγκεκριμένους καφέδες

Δημοσίευση από homekafetzis » Τετ Μάιος 19, 2021 11:18 pm

Δεν ειναι αλλεργικο το set up σου...μην στεναχωριεσαι.
Οι roaster εχουν αλλεργια στην συνεπεια του ψησιματος, κυριως στους μονοποικιλιακους.
Αλλα επειδη συμβαινει με ολους τους roaster αυτο, προφανως ειναι πολυ δυσκολο να εχεις επαναληψημοτητα στο ψησιμο.
Σιγουρα στα μπλεντακια ειναι καλυτερα τα πραγματα, αλλα και εκει υπαρχουν θεματα.
Απολυτη συνεπεια εχουν οι ιταλοι στο ψησιμο (οχι ο Gardeli), εννοω το ιταλικο στυλ, το commercial που λεμε, αλλα εκει εχουμε αλλο ψησιμο, κακη ποιοτητα και σιγουρα οχι φρεσκο καφε δυστυχως.
Οποτε καθε φορα που παραγγελνεις... :priest:

Αναφερομαι στη γευση και οχι σε channeling.
Συμβαινει παντως να εχουμε και διαφορετικη συμπεριφορα στο γυμνο pf.

Απάντηση