Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
chkontog
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 30, 2020 7:41 am

Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από chkontog » Τετ Μάιος 12, 2021 12:32 am

Καλησπέρα, πόσα ml εκχυλίζονται σε μια επαγγελματική εσπρεσσιέρα, για φρέντο εσπρέσσο;

Costas.Ch
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Mahlkoenig Vario

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από Costas.Ch » Τετ Μάιος 12, 2021 10:00 am

Στα μαγαζιά έξω πιστεύω οι εκχυλίσεις τους για να γεμίσει το ποτήρι πρέπει να είναι κοντά στα 50 συν το νερό που πέφτει μέσα στον καφέ την ώρα που τον αναδεύουν με τον πάγο. Εγώ ανάλογα με τον καφέ που έχω και την εκχύλιση που θα κάνω τα έχω υπολογίσει ως εξής:

Το παγάκι ζυγίζει 25γρ πάνω κάτω από την παγοθήκη που έχω. Κάθε φορά που αναδεύω τον καφέ λιώνει παραπάνω από το μισό το παγάκι. Οπότε 15 και κάτι περίπου γραμμάρια νερού. Αν πούμε ότι η εκχύλιση είναι 38γρ, υπολογίζοντας και το νερό πάμε στα 53γρ περίπου συν ότι νερό λιώσει από τα παγάκια που θα είναι μέσα στο ποτήρι.

chkontog
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 30, 2020 7:41 am

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από chkontog » Τετ Μάιος 12, 2021 6:03 pm

Costas.Ch έγραψε:
Τετ Μάιος 12, 2021 10:00 am
Στα μαγαζιά έξω πιστεύω οι εκχυλίσεις τους για να γεμίσει το ποτήρι πρέπει να είναι κοντά στα 50 συν το νερό που πέφτει μέσα στον καφέ την ώρα που τον αναδεύουν με τον πάγο. Εγώ ανάλογα με τον καφέ που έχω και την εκχύλιση που θα κάνω τα έχω υπολογίσει ως εξής:

Το παγάκι ζυγίζει 25γρ πάνω κάτω από την παγοθήκη που έχω. Κάθε φορά που αναδεύω τον καφέ λιώνει παραπάνω από το μισό το παγάκι. Οπότε 15 και κάτι περίπου γραμμάρια νερού. Αν πούμε ότι η εκχύλιση είναι 38γρ, υπολογίζοντας και το νερό πάμε στα 53γρ περίπου συν ότι νερό λιώσει από τα παγάκια που θα είναι μέσα στο ποτήρι.
Οκ ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Commercial & Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από laonikos78 » Τρί Ιουν 08, 2021 2:09 pm

Costas.Ch έγραψε:
Τετ Μάιος 12, 2021 10:00 am
Στα μαγαζιά έξω πιστεύω οι εκχυλίσεις τους για να γεμίσει το ποτήρι πρέπει να είναι κοντά στα 50 συν το νερό που πέφτει μέσα στον καφέ την ώρα που τον αναδεύουν με τον πάγο. Εγώ ανάλογα με τον καφέ που έχω και την εκχύλιση που θα κάνω τα έχω υπολογίσει ως εξής:

Το παγάκι ζυγίζει 25γρ πάνω κάτω από την παγοθήκη που έχω. Κάθε φορά που αναδεύω τον καφέ λιώνει παραπάνω από το μισό το παγάκι. Οπότε 15 και κάτι περίπου γραμμάρια νερού. Αν πούμε ότι η εκχύλιση είναι 38γρ, υπολογίζοντας και το νερό πάμε στα 53γρ περίπου συν ότι νερό λιώσει από τα παγάκια που θα είναι μέσα στο ποτήρι.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν τις παραμέτρους που αναφέρεις και συμφωνώ μαζί τους, τις χρησιμοποιείς κατά τον ίδιο τρόπο όταν κάνεις εκχύλιση σε commercial και specialty καφέδες για φρεντο;

serqual
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από serqual » Τετ Ιουν 09, 2021 10:49 am

δοκιμάστε παγάκια που δεν λιώνουν. Η γεύση είναι απείρως καλύτερη. Μόνο που ο καφές δεν είναι τόσο παγωμένος όσο με τα παγάκια, καθώς και τελειώνει πολύ γρήγορα.

Costas.Ch
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Mahlkoenig Vario

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από Costas.Ch » Παρ Ιουν 11, 2021 9:41 am

laonikos78 έγραψε:
Τρί Ιουν 08, 2021 2:09 pm
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν τις παραμέτρους που αναφέρεις και συμφωνώ μαζί τους, τις χρησιμοποιείς κατά τον ίδιο τρόπο όταν κάνεις εκχύλιση σε commercial και specialty καφέδες για φρεντο;
Ναι, όταν θέλω να φτιάξω freddo espresso τηρώ τις ίδιες παραμέτρους. Ένα παγάκι για χτύπημα, τρία παγάκια στο ποτήρι.

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Commercial & Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Φρέντο εσπρέσσο από καφετέρια

Δημοσίευση από laonikos78 » Παρ Ιουν 11, 2021 12:23 pm

Costas.Ch έγραψε:
Παρ Ιουν 11, 2021 9:41 am
laonikos78 έγραψε:
Τρί Ιουν 08, 2021 2:09 pm
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν τις παραμέτρους που αναφέρεις και συμφωνώ μαζί τους, τις χρησιμοποιείς κατά τον ίδιο τρόπο όταν κάνεις εκχύλιση σε commercial και specialty καφέδες για φρεντο;
Ναι, όταν θέλω να φτιάξω freddo espresso τηρώ τις ίδιες παραμέτρους. Ένα παγάκι για χτύπημα, τρία παγάκια στο ποτήρι.
:a013:

Απάντηση