commercial και ποσοτητες
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
commercial και ποσοτητες
λοιπον μιας και με τις οξυτητες δεν τα παω καλα, (βεβαια μπορει να κανω και κατι τεχνικα λαθος και να μην μπορω να πιω τιποτα εκτος απο commercial) αναγκαστικα παω σε dark roast
αλλα δημιουργειτε ενα μεγαλο προβλημα, ολοι προτεινουν 16 γρ με 1 προς 1,5 δηλαδη 24 γραμμαρια ροφηματος!
και ρωταω τωρα εγω αν παρω το τριπλο της λελιτ και βαλω 21 γραμμαρια θα βγει χαλια ο καφες?
για ποιο λογο οι dark roast θελουν λιγα γραμμαρια στο καλαθι?
αλλα δημιουργειτε ενα μεγαλο προβλημα, ολοι προτεινουν 16 γρ με 1 προς 1,5 δηλαδη 24 γραμμαρια ροφηματος!
και ρωταω τωρα εγω αν παρω το τριπλο της λελιτ και βαλω 21 γραμμαρια θα βγει χαλια ο καφες?
για ποιο λογο οι dark roast θελουν λιγα γραμμαρια στο καλαθι?
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: commercial και ποσοτητες
O DARK ROASTED, Ο καβουρδισμένος καφές είναι λιγότερο πυκνός και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία,είναι πιο "ευκολος" και γρηγορος σε χρονους (αρα και μάλλον λιγότερα γραμμάρια στο καλάθι) στο extract , σε αντίθεση με εναν medium/light roasted που εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασια ειναι πιο πυκνος και κατ'επεκτασιν θέλει ψιλότερη άλεση-μεγαλύτερη επιφάνεια στο extract περισσότερο χρόνο εκχύλισης για να αποδώσει (πιο δύσκολα). Εγώ λίγο πολύ αυτό καταλαβαίνω και δεν μου εχει βγει λάθος στο brewing μέχρι τώρα τουλάχιστον ,εκτός και αν μου διαφεύγει κατι..Τώρα αν εσύ βάλεις με βάση τα παραπάνω 21 γραμμ στο καλάθι σε πόσο χρόνο θα στα βγάλει 1 προς 2 ? σε 40-45 secs? μήπως είναι πολύ και σου βγει καμένος?
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
Re: commercial και ποσοτητες
δεν γνωριζω αλλα με την αναλογη ρυθμιση του μυλου θα μπορεσει να βγει και στα 30sec , αλλα γιατι η <συνταγη> προτεινει λιγα γραμματια στον dark roasted?mantraxalos έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 07, 2021 6:12 pmO DARK ROASTED, Ο καβουρδισμένος καφές είναι λιγότερο πυκνός και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία,είναι πιο "ευκολος" και γρηγορος σε χρονους (αρα και μάλλον λιγότερα γραμμάρια στο καλάθι) στο extract , σε αντίθεση με εναν medium/light roasted που εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρασια ειναι πιο πυκνος και κατ'επεκτασιν θέλει ψιλότερη άλεση-μεγαλύτερη επιφάνεια στο extract περισσότερο χρόνο εκχύλισης για να αποδώσει (πιο δύσκολα). Εγώ λίγο πολύ αυτό καταλαβαίνω και δεν μου εχει βγει λάθος στο brewing μέχρι τώρα τουλάχιστον ,εκτός και αν μου διαφεύγει κατι..Τώρα αν εσύ βάλεις με βάση τα παραπάνω 21 γραμμ στο καλάθι σε πόσο χρόνο θα στα βγάλει 1 προς 2 ? σε 40-45 secs? μήπως είναι πολύ και σου βγει καμένος?
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: commercial και ποσοτητες
Αυτό εννοώ μήπως το puck θα είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να βάλεις τον μύλο προς το coarse περισσότερο από ότι θα έπρεπε για dark roasted beans και αρα χαλάει κάτι στην αναλογία του τρίπτυχου ,χρόνου-ποσότητας /μεγέθους puck και άλεσης? Δηλαδή μήπως στον βωμό της ποσότητας θυσιάσουμε κάτι άλλο? μήπως πειράζοντας 1 παράγοντα χαλάμε την ισορροπία κάπου αλλού?
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: commercial και ποσοτητες
Η συνταγή προτείνει λιγότερα γραμμάρια στον dark roasted από ότι σε light roasted γιατί ο dark είναι ελαφρύτερος.
Είτε dark είτε light γεμίζουμε το καλαθάκι με την ίδια ποσότητα ( όγκο – κυβικά εκατοστά ) καφέ, απλώς 60cc dark, είναι ελαφρύτερα από 60cc light.
-
- Δημοσιεύσεις: 47
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Re: commercial και ποσοτητες
Οι καφέδες που έχουν σκούρο βαθμό καβουρδίσματος έχουν έντονο γευστικό προφίλ μειωμένη έως και ανύπαρκτη οξύτητα και συνήθως έχουν γλυκόπικρο χαρακτήρα με καπνιστές νότες. Επειδή λόγο της επεξεργασίας που υφίσταται το σπυρί γίνεται πιο ελαφρύ σε σχέση με έναν καφέ που έχει πολύ πιο ξανθό βαθμό καβουρδίσματος, 18-18,5γρ καταλαμβάνουν πάρα πολύ χώρο στο καλαθάκι και λόγο του έντονου καβουρδίσματος που θα έχει σαν αποτέλεσμα έντονη γεύση γι' αυτό και δεν βάζουμε πάνω απο 16γρ (μπορείς να παίξεις απο 13-16γρ), σε αντίθεση με πιο ήπιους καβουρδισμένος καφέδες που μπορείς να βάλεις πιο πολύ ποσότητα, όχι μόνο γιατί είναι πιο βαρύς ο κόκκος αλλά και γιατί είναι είναι πιο ελαφρύς ο καφές γενικότερα. Πάντος με πόσα γραμμάρια εκχύλισης θα καταλήξεις, αυτό εξαρτάται τι γεύση θες να έχει ο καφές. 26-30γρ εκχύλισης σε 28 δευτερόλεπτα ο καφές θα είναι πολύ έντονος γευστικά ενώ 40-46γρ εκχύλισης σε 28 δευτερόλεπτα θα είναι λίγο πιο ελαφρύς. Απλά πρέπει να δοκιμάσεις και να βρεις τι σου αρέσει καλύτερα.