Σελίδα 3 από 3

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 02, 2021 1:01 pm
από Zen308
Joeynzxt93 έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 3:38 pm


Καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής λαμβάνω με daily blend από round cup και με brazil από Area 51. Γενικα μου αρέσουν σοκολατες, καραμέλες γλυκιές νότες καφέ με χαμηλή οξύτητα..


Επειδή πίνουμε κατά κόρον το daily round blend από Round cup, κι εγώ κι η σύζυγός, δεν έχουμε αντιληφθεί καμμια οξύτητα, ίσα ίσα είναι πολύ γλυκόπιοτος κι εύκολος καφές. Μιλάμε για σκέτο διπλό εσπρέσο.
Η μηχανή μου είναι βέβαια διαφορετική από τη δική σου, απλά πληροφοριακά εγώ τον εκχυλιζω με pid στους 104,υπολογιζοντας δλδ τη θερμοκρασία στο group περί τους 93-94βαθμους.
Θα σου πρότεινα να ανεβάσεις θερμοκρασία και να δεις πως πάει...

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 02, 2021 2:33 pm
από Joeynzxt93
Καλημερα και σας ευχαριστώ και πάλι όλους
Επαναφορά σήμερα στο θέμα μετά τους δυο πρώτους πρωινούς καφέδες. Τώρα διαβασα τις προτάσεις και θα τις δοκιμάσω στους επόμενους. Γενικα έχω μπερδευτεί λίγο με τις θερμοκρασίες του pid αν μπορεί κάποιος να δώσει τα φώτα του αν έχει παρόμοια μηχανή..
Μέχρι στιγμής διαπίστωσα πως με το διπλό καλαθάκι στα 18,5 γραμμάρια βάζοντας ένα 10 λεπτό δε φαίνεται να αφήνει αποτύπωμα στο oil. Ιιιισως ένα ελάχιστο. Στα 19 γραμμμαρια το δεκάλεπτο άφηνε εμφανέστατο αποτύπωμα. Και στις δυο περιπτώσεις το shower screen είχε λίγο καφέ αλλά στα 19γραμμαρια θεωρώ πως είχε περισσότερο..
επομενως τι συμπέρασμα βγάζουμε; Θα βοηθούσε να βάλω το τριπλό. Καλάθι ή θα είχα πολυ κενό;
Για δοκιμή στον ένα καφέ τράβηξα την εκχύλιση σε συνδιασμο με λεπτότερο κόψιμο στα 36sec για 40 γρ ροφήματος και ίσως για πρώτη φορά είχα γλυκόπιοτο καφέ και με υπερβολικά κρεμώδη ευχάριστη υφή. Ο καφές είναι Area 51 Brazil.
Zen308 έγραψε:
Τρί Μαρ 02, 2021 1:01 pm
[quote=Joeynzxt93 post_id=99536 time=<a href="tel:1614605905">1614605905</a> user_id=9003]

Επειδή πίνουμε κατά κόρον το daily round blend από Round cup, κι εγώ κι η σύζυγός, δεν έχουμε αντιληφθεί καμμια οξύτητα, ίσα ίσα είναι πολύ γλυκόπιοτος κι εύκολος καφές. Μιλάμε για σκέτο διπλό εσπρέσο.
Η μηχανή μου είναι βέβαια διαφορετική από τη δική σου, απλά πληροφοριακά εγώ τον εκχυλιζω με pid στους 104,υπολογιζοντας δλδ τη θερμοκρασία στο group περί τους 93-94βαθμους.
Θα σου πρότεινα να ανεβάσεις θερμοκρασία και να δεις πως πάει...
[/quote]

Θα γίνει δοκιμή στο επόμενο σακούλι καφέ. Ο daily round είναι οντως ο καφές που μου έδινε τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι να δοκιμάσω Area 51..θα γίνει ξανά δοκιμή!

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 02, 2021 2:58 pm
από odys2008
Ωραία, έτσι που τα λε
Joeynzxt93 έγραψε:
Τρί Μαρ 02, 2021 2:33 pm
Μέχρι στιγμής διαπίστωσα πως με το διπλό καλαθάκι στα 18,5 γραμμάρια βάζοντας ένα 10 λεπτό δε φαίνεται να αφήνει αποτύπωμα στο oil. Ιιιισως ένα ελάχιστο. Στα 19 γραμμμαρια το δεκάλεπτο άφηνε εμφανέστατο αποτύπωμα. Και στις δυο περιπτώσεις το shower screen είχε λίγο καφέ αλλά στα 19γραμμαρια θεωρώ πως είχε περισσότερο..
επομενως τι συμπέρασμα βγάζουμε; Θα βοηθούσε να βάλω το τριπλό. Καλάθι ή θα είχα πολυ κενό;
Από ότι φαίνεται πάνω από 18.5γρ δύσκολα να παίρνει το καλαθάκι σου. Βέβαια εξαρτάται παρα πολύ και από τον καφέ. Το θέμα είναι μετά την εκχύλιση να μην φαίνεται αποτύπωμα βίδας. Οι light καφέδες έχουν την τάση να διογκώνονται περισσότερο κατά το extraction οπότε ανάλογα το βλέπεις. Θα βοηθούσε να έβγαζες μια φωτογραφία το puck σου.

Γενικά πάντως όσο πιο ψιλά κόβεις τόσο πιο πολύ καφέ μπορείς να χωρέσεις.* (Μιλάμε για μικροδιαφορές του μισού γραμμαρίου)
Το πόσο καφές χωράει εξαρτάται από το ειδικό βάρος του κάθε καφέ και πόσο διογκώνεται.
Τελικός κριτής το αποτύπωμα μετά το extraction.
Joeynzxt93 έγραψε:
Τρί Μαρ 02, 2021 2:33 pm
Για δοκιμή στον ένα καφέ τράβηξα την εκχύλιση σε συνδιασμο με λεπτότερο κόψιμο στα 36sec για 40 γρ ροφήματος και ίσως για πρώτη φορά είχα γλυκόπιοτο καφέ και με υπερβολικά κρεμώδη ευχάριστη υφή. Ο καφές είναι Area 51 Brazil.
Το ότι πίνεις ξινό καφέ, εφόσον έχεις δουλέψει κατανομή σωστά, δηλώνει under extraction. Πολύ σωστά προσπάθησες να αυξήσεις το extraction αλλά έκανες 2 αλλαγές που και οι το 2 αύξησαν. Όταν τραβάς περισσότερο την εκχύληση μειώνεις και λίγο το σώμα. Από την άλλη αν κόψεις πολύ ψιλά έχεις αυτό το sharp, το στιλπνό αν μπορώ να το περιγράψω έτσι. Οπότε οι 2 αλλαγές που έκανες οδηγούν σε αυξηση του extraction με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια.
Ανάλογα πως σου βγαίνει στο φλιτζάνι ο καφές επιλέγεις και τον τρόπο που θες να αυξήσεις το extraction για να πάρεις και το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Μπορεί να το πέτυχες τώρα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις την διαφορά για το μέλλον.

Γι αυτό πάντα δοκίμαζε τους καφέδες ακόμα και αυτούς που είναι τελείως εκτός χρόνων για να μάθεις να αναγνωρίζεις τις γεύσεις.

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 05, 2021 9:39 am
από DgSensei
odys2008 έγραψε:
Τρί Μαρ 02, 2021 2:58 pm
Τελικός κριτής το αποτύπωμα μετά το extraction.
Καλησπέρα. Έχω μπερδευτεί. Είχα την εντύπωση οτι πάντοτε κοιτάμε αν υπάρχει αποτύπωμα της βίδας ΠΡΙΝ το extraction και όχι μετά. Τι ισχύει τελικά;

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 05, 2021 12:04 pm
από johnsin
πριν γιατί μετά έτσι και αλλιώς φουσκώνει το πακ και εχεις και την τρίοδη που με την αναρρόφηση μπορεί να το κολλήσει πάνω.

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 05, 2021 12:44 pm
από odys2008
Ο καφές διογκώνεται κατά το extraction και δεν πρέπει να ακουμπήσει καθόλη την διάρκεια την σίτα γιατί καίγεται.

Οπότε ναι κοιτάμε πρίν αφήνωντας ένα κενό με την σίτα το οποίο πρέπει να είναι αρκετό για να μην ακουμπήσει ο καφές και αφού διογκωθεί. Το πόσο κενό εξαρτάται από την μηχανή και από το πόσο διογκώνεται ο συγκεκριμένος καφές.

Μια μικρή παρατήρηση, για να κολλήσει ο καφές από την αναρρόφηση σημαίνει συνήθως ότι υπάρχει πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα στο πακ και στην σίτα. Όχι ότι δεν μπορεί να κολλήσει μερικές φορές και με σωστή απόσταση αλλά από την εμπειρία μου το πακ κολλάει στην σίτα μετά την εκχύληση αν υπάρχει μεγάλο κενό οπότε και το τίναγμα από την απότομη εκτόνωση λόγω τριοδης είναι μεγαλύτερο.

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 05, 2021 4:27 pm
από johnsin
Ναι δεν διαφωνώ απλά αναφέρω διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν.

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 04, 2021 11:45 am
από Fokos
Θα μπορούσε κάποιος να αναλύσει λίγο το κόλπο με το κέρμα; Βάζουμε κέρμα πάνω στο πακ κουμπωνουμε και αφού ξεκουμπωσουμε πρέπει να μην υπάρχει αποτύπωμα; Υποθέτω ελέγχουμε χωρίς να κάνουμε εκχύλιση σωστά; Τι αξίας πρέπει να είναι το κέρμα; Το 10λεπτο που είπε ο φίλος πιο πάνω μου φαίνεται λεπτότερο από 2mm , αλλά βαριέμαι να ψάχνω στην αποθήκη για το παχυμετρο τώρα. Πιο πολύ σε 1ευρώ το κόβω..

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 04, 2021 12:41 pm
από Hatori
Fokos έγραψε:
Τρί Μάιος 04, 2021 11:45 am
Θα μπορούσε κάποιος να αναλύσει λίγο το κόλπο με το κέρμα; Βάζουμε κέρμα πάνω στο πακ κουμπωνουμε και αφού ξεκουμπωσουμε πρέπει να μην υπάρχει αποτύπωμα; Υποθέτω ελέγχουμε χωρίς να κάνουμε εκχύλιση σωστά; Τι αξίας πρέπει να είναι το κέρμα; Το 10λεπτο που είπε ο φίλος πιο πάνω μου φαίνεται λεπτότερο από 2mm , αλλά βαριέμαι να ψάχνω στην αποθήκη για το παχυμετρο τώρα. Πιο πολύ σε 1ευρώ το κόβω..
τοποθετούμε το portafilter στην μηχανή και μετά το βγάζουμε και ελέγχουμε εάν υπάρχει αποτύπωμα από την κεντρική βίδα του shower screen. Εάν ναι, τότε έχουμε μεγάλη δόση καφέ. Εάν δεν δούμε τίποτα στο κέντρο ή δεν υπάρχει κεντρική βίδα, τοποθετούμε ένα νόμισμα των 10 λεπτών (1.93 mm). Εάν παρατηρήσουμε ένα πολύ αχνό αποτύπωμα, και όχι καταστροφή της επιφάνειας του καφέ, τότε είμαστε οριακά εντάξει. Εάν δεν δούμε πάλι τίποτα αφαιρούμε το δεκάλεπτο και βάζουμε 2 πεντάλεπτα (3.34 mm). Εάν πάλι δεν παρατηρήσουμε κάποιο αποτύπωμα τότε έχουμε βάλει μικρή δόση καφέ