Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 5:23 pm

Hatori έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:40 pm
Δοκίμασε 19 in 34-36 out σε 30"-35". Εγώ με τη pl41 plust pid έτσι κάνω το daily blend με θερμοκρασία στο pid 103 offset 0
Θα δοκιμάσω στην επόμενη παρτίδα γιατί ο συγκεκριμένος μου τελείωσε σήμερα.. ωστόσο θα ανέβω στα 19 he στον Brazil από Area 51 για δοκιμή..
S.F. έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 5:16 pm
[quote=Hatori post_id=99545 time=<a href="tel:1614609615">1614609615</a> user_id=8299]
Δοκίμασε 19 in 34-36 out σε 30"-35". Εγώ με τη pl41 plust pid έτσι κάνω το daily blend με θερμοκρασία στο pid 103 offset 0
εχεις παρει αλλο καλαθακι?το δικο της διπλο δεν νομιζω να παιρνει 19γρ
[/quote]

Εχω το τριπλό που έρχεται μαζί με το naked portafilter της lelit.

Και με το διπλό και με το τριπλό πάντως βλέπω στο shower screen να μένει λόγος καφές ενώ το pick βγαίνει ωραίο και ενιαίο σαν ένα μπισκότο

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 149
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από giorgos.b » Δευ Μαρ 01, 2021 5:36 pm

1) Δεν αναφέρεις ποιοι είναι οι καφέδες που σου άρεσαν και που τους ήπιες. Μήπως π.χ. έχεις συνηθίσει σε dark roast?
Μήπως μπερδεύεις την (επιθυμητή) οξύτητα με την ξινίλα;

2) Δεν αναφέρεις τίποτα για την εκχύλιση. π.χ χρόνους. Έχεις γυμνό pf και βλέπεις σωστή εκχύλιση;
(γιατί ο χρόνος από μόνος του δεν λέει κάτι αν πχ έχεις chanelling που δεν το βλέπεις, γι' αυτό και το γυμνό είναι πολύ βασικό)
Αν όντως έχεις ξινίλα το πιο πιθανόν είναι να είναι θέμα υπο-εκχύλισης.
Εφόσον εξασφαλίσεις ότι η τεχνική σου είναι σωστή, πήγαινε σε πιο ψιλό άλεσμα και λίγο μεγαλύτερους χρόνους

3) Θα άφηνα τη θερμοκρασία για το τέλος όταν έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα

ΥΓ Αν ενημερώσεις το προφίλ σου με τον εξοπλισμό σου θα είναι πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν

odys2008
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από odys2008 » Δευ Μαρ 01, 2021 5:37 pm

Δεν μας γράφεις τι συνταγή ακολουθείας.

Πάντως σε γενικές γραμμές για να παίρνεις τόση ξυνίλα πρεπει να κανεις under extract. Υποθέτοντας ότι κάνεις σωστή κατανομή τότε για να αυξήσεις το extraction θα πρέπει είτε να αυξήσεις χρόνο κόβοντας πιο ψιλά, είτε να αυξήσεις το ratio. Ανάλογα πως βγαίνει στο φλιτζάνι. Δες και τα βιντεάκια του hofmann:

https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_ ... esHoffmann
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4 ... esHoffmann

Θερμοκρασία αστην για το τέλος. Είναι για fine tuning. Βεβαιώσου ότι πέρνεις 93 στο portafilter. Το πολύ πολύ να την πας 95

Γραμμάρια καφέ βάζεις με βάση το καλαθάκι σου. Πρέπει να μην φαίνεται το αποτύπωμα της βίδας/σίτας αφού τελειώσει το extraction αλλά και να μην σου βγαίνει πολύ υγρό το pack. Δοκίμασε με ένα κέρμα όπως έχουν γράψει στο φόρουμ. Τελικός κριτής όμως είναι το αποτύπωμα.

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 5:55 pm

giorgos.b έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 5:36 pm
1) Δεν αναφέρεις ποιοι είναι οι καφέδες που σου άρεσαν και που τους ήπιες. Μήπως π.χ. έχεις συνηθίσει σε dark roast?
Μήπως μπερδεύεις την (επιθυμητή) οξύτητα με την ξινίλα;

2) Δεν αναφέρεις τίποτα για την εκχύλιση. π.χ χρόνους. Έχεις γυμνό pf και βλέπεις σωστή εκχύλιση;
(γιατί ο χρόνος από μόνος του δεν λέει κάτι αν πχ έχεις chanelling που δεν το βλέπεις, γι' αυτό και το γυμνό είναι πολύ βασικό)
Αν όντως έχεις ξινίλα το πιο πιθανόν είναι να είναι θέμα υπο-εκχύλισης.
Εφόσον εξασφαλίσεις ότι η τεχνική σου είναι σωστή, πήγαινε σε πιο ψιλό άλεσμα και λίγο μεγαλύτερους χρόνους

3) Θα άφηνα τη θερμοκρασία για το τέλος όταν έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα

ΥΓ Αν ενημερώσεις το προφίλ σου με τον εξοπλισμό σου θα είναι πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Θα ενημερώσω το προφίλ όπως ακριβώς προτάθηκε.
1) Σίγουρα έχω φύγει από τους dark commercial καφέδες και προτιμώ αυτό που κυνηγάω. Δυστυχώς δεν μπερδεύομαι σε αυτό το θέμα. Τις περισσότερες φορές στο διπλό εσπρέσο σκέτο λαμβάνω ποοοολυ όξινο και δυσάρεστο αποτελεσμα.
2) Έχεις απόλυτο δίκιο δεν το διευκρίνησα. Έχω γυμνό portafilter και χρησιμοποιώ μόνο αυτό εκτός από περιπτώσεις που σπάω ένα διπλό εσπρέσο σε δυο κούπες για καπουτσίνο.
Σα συνταγή πηγαινω 18-18γρ καφέ και βγάζω αναλογία 1:2 σε γραμμάρια. Πετυχαίνω την αναλογία αυτή μέσα στα 25-30 sec με μικρό ρυθμίσεις αρκετά σταθερά.
Στην εκχύλιση υπάρχουν φορές που έχω κάποια πιτσιλίσματα αλλά σε πολυ μεγάλο ποσοστό η εκχύλιση φαίνεται όπως πρέπει να είναι.. ίσως βοηθούσε ένα βίντεο εδώ από μέρους μου..
odys2008 έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 5:37 pm
Δεν μας γράφεις τι συνταγή ακολουθείας.

Πάντως σε γενικές γραμμές για να παίρνεις τόση ξυνίλα πρεπει να κανεις under extract. Υποθέτοντας ότι κάνεις σωστή κατανομή τότε για να αυξήσεις το extraction θα πρέπει είτε να αυξήσεις χρόνο κόβοντας πιο ψιλά, είτε να αυξήσεις το ratio. Ανάλογα πως βγαίνει στο φλιτζάνι. Δες και τα βιντεάκια του hofmann:

https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_ ... esHoffmann
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4 ... esHoffmann

Θερμοκρασία αστην για το τέλος. Είναι για fine tuning. Βεβαιώσου ότι πέρνεις 93 στο portafilter. Το πολύ πολύ να την πας 95

Γραμμάρια καφέ βάζεις με βάση το καλαθάκι σου. Πρέπει να μην φαίνεται το αποτύπωμα της βίδας/σίτας αφού τελειώσει το extraction αλλά και να μην σου βγαίνει πολύ υγρό το pack. Δοκίμασε με ένα κέρμα όπως έχουν γράψει στο φόρουμ. Τελικός κριτής όμως είναι το αποτύπωμα.
Συνταγή κλπ είναι όπως τα περιέγραψα επάνω.. θα τσεκάρω και τα βίντεο που μου έβαλες ευχαριστώ.
Θα δοκιμάσω αυτό με το κέρμα. Παρατηρώ πως το πακ βγαίνει αρκετά σωστό και στεγνό αλλά αφήνει σε σημεία αποτύπωμα στο showed screen. Κάπου είχα διαβάσει πως ίσως θέλει παραπάνω καφέ διότι έχει αρκετό κενό και διογκώνεται αλλά δε ξέρω αν έχει βάση..

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από BasilTh » Δευ Μαρ 01, 2021 6:01 pm

Προς Joeynzxt93

Λες ότι έχεις δοκιμάσει σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τους 95 και έχεις το offset στο F.04: 5 ( σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις)
Αλλά στο video του Παύλου to F.04: 8 . Δηλαδή πραγματική στο group 92.
Αν υπολογίσεις και το σφάλμα που έχουν PID και θερμοζεύγη θα μπορούσες άνετα να βρίσκεσαι και κάτω από τους 90.

Δεν χάνεις τίποτα δοκιμάζοντας να ανεβάσεις θερμοκρασία.

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 6:08 pm

BasilTh έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 6:01 pm
Προς Joeynzxt93

Λες ότι έχεις δοκιμάσει σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τους 95 και έχεις το offset στο F.04: 5 ( σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις)
Αλλά στο video του Παύλου to F.04: 8 . Δηλαδή πραγματική στο group 92.
Αν υπολογίσεις και το σφάλμα που έχουν PID και θερμοζεύγη θα μπορούσες άνετα να βρίσκεσαι και κάτω από τους 90.

Δεν χάνεις τίποτα δοκιμάζοντας να ανεβάσεις θερμοκρασία.

Στο ίδιο βίντεο μετά από ανανέωση λέει πως τελικά υπολογίζεται σε 5 το offset. Λες να δοκιμάσω με 8?
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις η θερμοκρασία που ορίζω στο φανερό μενού στην ουσία είναι αυτή που επιθυμώ για θερμοκρασία εκχύλισης μιας και έχω ορίσει οφσετ σωστά;
Αν είμαι και κάτω από 90 αυτό θα εξιγουσε πολλά αλλά στους 99-100 βλέπω να βγαίνει νερό και ατμός μαζί από το shower..

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 223
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Nuova Simonelli
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από dkstopo » Δευ Μαρ 01, 2021 6:20 pm

πρέπει να έχεις μια "υποψία" ατμου από κατω όταν ανοίγεις μετά από ώρα αδράνειας. Τι μηχανη έχεις?
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 6:22 pm

Συνηθως προθερμαίνω τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον πρώτο καφέ.
Lelit pl41tem pid

Hatori
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
Μύλος:: Eureka atom 75E
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Μαρ 01, 2021 6:29 pm

Στο μαμά καλαθακι της lelit 58 portafilter παίρνει σίγουρα 19gr. Όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω δοκιμάσετε να κόψεις πιο ψιλά για να ανέβεις σε χρόνους και ανέβασε θερμοκρασία. Μια παράμετρος τη φορά

serqual
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από serqual » Τρί Μαρ 02, 2021 11:22 am

Δοκίμασε με 101 βαθμούς και F.04=0
Αυτό σημαίνει πραγματικούς βαθμούς νερού που εκχυλίζει στους 93 (εάν είναι 8 βαθμοί η διαφορά) ή 96 εάν είναι 5 οι βαθμοί η διαφορά).
Επίσης, βάζω 18 γρ. και παίρνω σε 28-30 sec γύρω στα 40 γρ καφέ
Εγώ εκεί το έχω και μου δίνει καλό αποτέλεσμα.

Απάντηση