Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 3:38 pm

:worthy: Καλησπέρα σε όλους!

Εδώ και κάποιους μήνες είμαι κάτοχος μιας Lelit pl41tem pid σε συνδιασμο με έναν eureka mignon specialita. Αγοράζω μόνο κατά φρέσκο καφέ, ζυγίζω κάθε δόση, η μηχανή προθερμαίνεται κάθε φορά το ελάχιστο 30 λεπτά, αρχικα προσπαθώ για καλή κατανομή χρησιμοποιώντας και μια καρφίτσα για να σπάσω σβολους και να κατανέμω στο καλάθι, στη συνέχεια περνάω με το distribution tool που έχω ρυθμίσει ίσα ίσα να εφάπτεται και να μη συμπιέζει τον καφέ και τέλος σταθερό ίσιο ταμπαρισμα.
Έπειτα από αναζήτησή εδώ στο φόρουμ και με βάση το βίντεο του φίλτατου το pid της μηχανής είναι ρυθμισμένο ως εξής:
P: 0,4
I: 0,03
d: 13,9
F.04: 5 ( σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις)
F.05: 108 ( εμένα εδώ μου βγάζει 108 και όχι 100 όπως το βίντεο κι έχω μπερδευτεί. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως επηρεάζει το αποτελεσμα;)
Επομενως αν στο φανερό μενού του pid θέσω θερμοκρασία 95 βάσει ρυθμίσεων το 95 είναι και η θερμοκρασία του νερού που εκφυλίζω αν έχω καταλάβει καλά..
Η μηχανή προορίζεται για Παρασκευή 4-5 φρεντο την ημέρα και ίσως κάποια καπουτσίνο.

Το θέμα ποιο είναι θα μου πείτε..

Το θέμα είναι πως έπειτα από αρκετές δοκιμές σε καφέ στον βασικό διπλό εσπρέσο που βγάζω έχω αρκετή έως υπερβολική οξύτητα.. έχω δοκιμάσει σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τους 95 αλλά δε βλέπω προκοπή. Ανάλογα τον καφέ το αποτέλεσμα σε φρεντο με ικανοποιεί με λίγη ζάχαρη. Σκέτος είναι ξινός. Σε καπουτσίνο με τη βοήθεια του γάλακτος το αποτελεσμα για τα γούστα μου είναι πολυ καλο λαμβάνοντας και κάποιες νότες του καφέ που περιγράφονται. Σκέτα δίπλα εσπρέσο όμως δεν έχω καταφέρει ακόμα να απολαύσω.

Επισης μετά από κάθε Παρασκευή έχω υπόλοιπα τα καφέ στο shower screen. Βαζω 18-18,5 γρ στο διπλό καλάθι αλλά συνεχίζει να συμβαίνει.. τι μπορώ να κάνω και πως με επηρεάζει αυτό;

Καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής λαμβάνω με daily blend από round cup και με brazil από Area 51. Γενικα μου αρέσουν σοκολατες, καραμέλες γλυκιές νότες καφέ με χαμηλή οξύτητα..

Με συγχωρείτε για το τεραστιο ποστ αλλά είμαι πολυ ενθουσιασμένος με το όλο θέμα και θέλω να εκμεταλλευτώ όσο γίνεται τον εξοπλισμό μου..

Ευχαριστώ!

Hatori
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
Μύλος:: Eureka atom 75E
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Μαρ 01, 2021 4:09 pm

Εφόσον είναι ξινός ανέβασε κι άλλο θερμοκρασία.μη τον φοβάσαι

S.F.
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gran Gaggia Style
Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: cup10,Hausbrandt

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από S.F. » Δευ Μαρ 01, 2021 4:11 pm

και εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 4:19 pm

Hatori έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:09 pm
Εφόσον είναι ξινός ανέβασε κι άλλο θερμοκρασία.μη τον φοβάσαι
Να πάω πάνω από 95; Μέχρι που μπορώ να φτάσω δίχως να τον κάψω 97 ας πούμε ή πάμε με δοκιμές και βλέπουμε;
S.F. έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:11 pm
και εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
Τι εξοπλισμό έχεις φιλε μου και ποιοι είναι αυτοί οι καφεδες μηπως δοκιμάσω; Μια ελαφρά οξύτητα δε με πειράζει αλλά σε δίπλα εσπρέσο λαμβάνω μπόλικη που ειδικά σε σκέτο θεωρώ απίθανο κάποιος να το κατεβάσει..

S.F.
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gran Gaggia Style
Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: cup10,Hausbrandt

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από S.F. » Δευ Μαρ 01, 2021 4:24 pm

Joeynzxt93 έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:19 pm
Hatori έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:09 pm
Εφόσον είναι ξινός ανέβασε κι άλλο θερμοκρασία.μη τον φοβάσαι
Να πάω πάνω από 95; Μέχρι που μπορώ να φτάσω δίχως να τον κάψω 97 ας πούμε ή πάμε με δοκιμές και βλέπουμε;
S.F. έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:11 pm
και εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
Τι εξοπλισμό έχεις φιλε μου και ποιοι είναι αυτοί οι καφεδες μηπως δοκιμάσω; Μια ελαφρά οξύτητα δε με πειράζει αλλά σε δίπλα εσπρέσο λαμβάνω μπόλικη που ειδικά σε σκέτο θεωρώ απίθανο κάποιος να το κατεβάσει..
δοκιμασε Pianeta blue ειναι ο καφες με τη λιγοτερη οξυτητα απο οσους δοκιμασα, αλλα προσπαθησε να τον απλωσεις ομοιομορφα στο καλαθι πριν πατησεις ειναι σημαντικο
lelit anna με ascaso i2 εχω

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 4:28 pm

Τον δοκίμασα και μου έβγαζε αρκετή οξύτητα και αρκετά νερουλό αποτελεσμα σε φρεντο που με ενδιαφέρει κυρίως.. σε καπουτσίνο ήταν μια χαρά..

Hatori
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
Μύλος:: Eureka atom 75E
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Μαρ 01, 2021 4:35 pm

Το 95 είναι σίγουρα 95 πραγματικά; Αν καιγόταν ο καφές θα έβγαζε πικριλα. Αφού ξινίζει μάλλον θέλει ανέβασμα. Το daily blend είναι πιο σοκολατένιο παρά όξινο στο φλιτζάνι

Joeynzxt93
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Joeynzxt93 » Δευ Μαρ 01, 2021 4:38 pm

Hatori έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:35 pm
Το 95 είναι σίγουρα 95 πραγματικά; Αν καιγόταν ο καφές θα έβγαζε πικριλα. Αφού ξινίζει μάλλον θέλει ανέβασμα
Βάση της ρύθμισης στο pid θεωρώ πως ναι.. πιλοτικά δεν έλαβα ποτέ μέχρι στιγμής..
Χονδρικά ανέβασα θερμοκρασία 99-100 περίπου και άρχισε να βγάζει μαζί με το νερό και λίγο ατμό.. επομενως πρέπει να είναι σωστό και το 95..

Hatori
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
Μύλος:: Eureka atom 75E
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Μαρ 01, 2021 4:40 pm

Δοκίμασε 19 in 34-36 out σε 30"-35". Εγώ με τη pl41 plust pid έτσι κάνω το daily blend με θερμοκρασία στο pid 103 offset 0

S.F.
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gran Gaggia Style
Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: cup10,Hausbrandt

Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!

Δημοσίευση από S.F. » Δευ Μαρ 01, 2021 5:16 pm

Hatori έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 4:40 pm
Δοκίμασε 19 in 34-36 out σε 30"-35". Εγώ με τη pl41 plust pid έτσι κάνω το daily blend με θερμοκρασία στο pid 103 offset 0
εχεις παρει αλλο καλαθακι?το δικο της διπλο δεν νομιζω να παιρνει 19γρ

Απάντηση