Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 05, 2020 7:46 pm
Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Καλησπέρα σε όλους σας .Νέος εδώ Νέος και στον χώρο της οικιακής παρασκευής espresso.
Το setup μου
Gaggia classic 2014
Pid
Μπαρομετρο / Η ρύθμιση της μηχανής είναι στα 9 bar
Ταμπερ το μανησιο το πλαστικο .
Ηλεκτρονική ζυγαριά
Φρέσκο αλεσμένο 100% αραμπικα από τα Κόφι ισλαντ .κομμένος στην ρύθμιση τους 1.8
Προθέρμανση μηχανής κάνω 15 λεπτά .
Πριν την εκχύλιση ανοιγω 15-20 δευτερόλεπτα τον ατμό χωρίς να τον εκτόνωσω .
Κλείνω και ανοίγω την εκχύλιση.
Θερμοκρασία είναι στους 98 βαθμούς .
Με 8.1 γραμμάρια καφέ όχι στο βαθύ καλαθακι παίρνω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ γρήγορα 20 gr εκχύλιση στα 10 δευτερόλεπτα μάξιμουμ .
Επειδή θέλω να φτιάξω φρέντο χτυπάω το ζουμί με δύο παγάκια και ζάχαρη το Βαζω στο ποτήρι με τα παγάκια και μετά συμπληρώνω 30 ml νερό.
Είμαι κοντά στο γλυκό νεροζουμι που πίνω γενικότερα αλλά εχω πολύ ξινή γεύση στο ρόφημα .
Απ' όσο διαβάζω εδώ στην εξαιρετική κοινότητα έχω αντιληφθεί ότι πρέπει να κατέβω στο άλεσμα .
Να πάω πιο κάτω από 1.8
Είναι σωστό το σκεπτικό μου ?
Ευχαριστώ
Έχω διαβάσει και το σχεδιάγραμμα με τους χρόνους εκχύλισης και του χρωμα του καφέ .
Το setup μου
Gaggia classic 2014
Pid
Μπαρομετρο / Η ρύθμιση της μηχανής είναι στα 9 bar
Ταμπερ το μανησιο το πλαστικο .
Ηλεκτρονική ζυγαριά
Φρέσκο αλεσμένο 100% αραμπικα από τα Κόφι ισλαντ .κομμένος στην ρύθμιση τους 1.8
Προθέρμανση μηχανής κάνω 15 λεπτά .
Πριν την εκχύλιση ανοιγω 15-20 δευτερόλεπτα τον ατμό χωρίς να τον εκτόνωσω .
Κλείνω και ανοίγω την εκχύλιση.
Θερμοκρασία είναι στους 98 βαθμούς .
Με 8.1 γραμμάρια καφέ όχι στο βαθύ καλαθακι παίρνω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ γρήγορα 20 gr εκχύλιση στα 10 δευτερόλεπτα μάξιμουμ .
Επειδή θέλω να φτιάξω φρέντο χτυπάω το ζουμί με δύο παγάκια και ζάχαρη το Βαζω στο ποτήρι με τα παγάκια και μετά συμπληρώνω 30 ml νερό.
Είμαι κοντά στο γλυκό νεροζουμι που πίνω γενικότερα αλλά εχω πολύ ξινή γεύση στο ρόφημα .
Απ' όσο διαβάζω εδώ στην εξαιρετική κοινότητα έχω αντιληφθεί ότι πρέπει να κατέβω στο άλεσμα .
Να πάω πιο κάτω από 1.8
Είναι σωστό το σκεπτικό μου ?
Ευχαριστώ
Έχω διαβάσει και το σχεδιάγραμμα με τους χρόνους εκχύλισης και του χρωμα του καφέ .
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 05, 2020 7:46 pm
Re: Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Να συμπληρώσω ότι νερό βάζω της βρύσης δεν έχω κάποιο φίλτρο ριτηνης.
Το καλαθακι είναι non pressurized.
Αφαλάτωση δεν ξέρω πότε έγινε τελευταία φορά από τον πρώην κάτοχο .
Καθώς επίσης δεν ξέρω πότε έγινε και μπακφλας.
Ευχαριστώ
Το καλαθακι είναι non pressurized.
Αφαλάτωση δεν ξέρω πότε έγινε τελευταία φορά από τον πρώην κάτοχο .
Καθώς επίσης δεν ξέρω πότε έγινε και μπακφλας.
Ευχαριστώ
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Το non pressurized θέλει μύλο και μεταλλικό tamper. Τζάμπα ταλαιπωρείσαι.
Η άλεση προφανώς είναι υπερβολικά προς το coarse και το πλαστικό tamper δεν έχει τη δύναμη να πατήσει σωστά τον καφέ άρα όλο το σκεπτικό της υδραυλικής πίεσης μέσω του puck πάει περίπατο.
Με τα λεφτά (και τα νεύρα) που θα ξοδέψεις μέχρι να βρεις τη σωστή άλεση από μαγαζί, θα τα είχες δώσει σε ένα φθηνό χειροκίνητο πχ porlex.
Όσο για τον φρέντο τα 8g είναι πολύ λίγα, θέλεις διπλό καλάθι με τουλάχιστον 16g αλλιώς δεν υπάρχει σώμα. Ανακατεύεις τη ζάχαρη πρώτα να διαλυθεί στον ζεστό εσπρέσο και μετά χτυπάς με πάγο. Μη βάζεις έξτρα νερό.
Η άλεση προφανώς είναι υπερβολικά προς το coarse και το πλαστικό tamper δεν έχει τη δύναμη να πατήσει σωστά τον καφέ άρα όλο το σκεπτικό της υδραυλικής πίεσης μέσω του puck πάει περίπατο.
Με τα λεφτά (και τα νεύρα) που θα ξοδέψεις μέχρι να βρεις τη σωστή άλεση από μαγαζί, θα τα είχες δώσει σε ένα φθηνό χειροκίνητο πχ porlex.
Όσο για τον φρέντο τα 8g είναι πολύ λίγα, θέλεις διπλό καλάθι με τουλάχιστον 16g αλλιώς δεν υπάρχει σώμα. Ανακατεύεις τη ζάχαρη πρώτα να διαλυθεί στον ζεστό εσπρέσο και μετά χτυπάς με πάγο. Μη βάζεις έξτρα νερό.
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Καλησπέρα,
για φρέντο χρειάζεται διπλή δόση καφέ. Γενικά θα φτιάχνεις πάντα με διπλό καλαθάκι. Το μονό βαλτο στην ακρη και ξεχασέ το.
Ακόμη και μονό να θέλεις θα φτιάχνεις με το διπλό και θα τον μοιράζεις σε 2 ποτηράκια.
Δοκίμασε με το διπλό 16gr καφέ και δες πόσο γρήγορα βγαίνει. Θα πρέπει να είσαι σε χρόνους 25-30 δευτερόλεπτα.
Μια συμβουλή, πάρε μύλο και ταμπερ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλιως θα το παρατησεις το σπορ, δεν θα βγάλεις άκρη.
για φρέντο χρειάζεται διπλή δόση καφέ. Γενικά θα φτιάχνεις πάντα με διπλό καλαθάκι. Το μονό βαλτο στην ακρη και ξεχασέ το.
Ακόμη και μονό να θέλεις θα φτιάχνεις με το διπλό και θα τον μοιράζεις σε 2 ποτηράκια.
Δοκίμασε με το διπλό 16gr καφέ και δες πόσο γρήγορα βγαίνει. Θα πρέπει να είσαι σε χρόνους 25-30 δευτερόλεπτα.
Μια συμβουλή, πάρε μύλο και ταμπερ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλιως θα το παρατησεις το σπορ, δεν θα βγάλεις άκρη.
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 05, 2020 7:46 pm
Re: Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Τελικά τα κατάφερα και έβγαλα το καφεδάκι μου όπως μου αρέσει και το έπινα τόσα χρόνια απ' έξω μόνο με αλλαγή στο κοψιμο από 1.8 στο 1.2
Ευχαριστώ πολύ παιδιά .
Ευχαριστώ πολύ παιδιά .
-
- Δημοσιεύσεις: 47
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 19, 2020 10:25 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Re: Gaggia Classic/ Ξυνή γεύση
Αφού έχεις μια μηχανή ρυθμισμένη όπως πρέπει πάρε και έναν μύλο άλεσης καφέ για να συμπληρώσεις το πακέτο. Έχει νόημα να το κάνεις! Επίσης παίξε και με την θερμοκρασία. Το θέμα δεν είναι τι βλέπεις στο pid, αλλά τι θερμοκρασία έχει το νερό με το που εξέρχεται από την ντουζιέρα. Στην δικιά μου μηχανή, 99 βαθμοί στο pid μου δίνουν θερμοκρασίες 89-90 βαθμούς από την ντουζιέρα. Στους 100 βαθμούς στο pid παίρνω 91-92 βαθμούς και στους 101 βαθμούς στο pid παίρνω 93-94 βαθμούς.