Καλησπέρα,
Έχω αυτή την καφετιέρα, ( https://prnt.sc/ympcq4 ), απλά τώρα ξεκίνησα να πίνω καφέ και δεν ξέρω πως να φτιάχνω σωστά καφέ και αφρόγαλα ( επίσης οι γονείς μου δεν φτιάχνουν αφρόγαλα, πίνουν μόνο εσπρέσο, οπότε δεν ξέρουν πως φτιάχνεται σωστά ). 1. Αρχικά, εγώ πίνω διπλό, οπότε ποια θα πρέπει να είναι η ποσότητα του γάλατος; 2. Πριν φτιάξω το αφρόγαλα πρέπει να το έχω βγάλει από το ψυγείο για να μην είναι τελείως κρύο; 3. Να φτιάχνω πρώτα τον καφέ ή το αφρόγαλα; 4. Είναι φυσιολογικό να μην γίνεται αφρόγαλα όλη η ποσότητα του γάλατος; Γιατί φτάνει σε ένα σημείο που βράζει, και πρέπει αναγκαστικά να το βγάλω από τον ατμό γιατί θα χυθεί. 5. Πρέπει να προσέξω κάτι για να μην επιβαρύνεται η καφετιέρα; Αυτά για την ώρα.
Ευχαριστώ!
Βασικές ερωτήσεις αρχάριου
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 12, 2016 8:43 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Gaggia New Baby
- Μύλος:: Fiorenzato F4 Eco
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Roasters Kolektiva,Cup10,Round Cup,Zebu
Re: Βασικές ερωτήσεις αρχάριου
Θα προσπαθησω να βοηθησω οσο μπορω, μιας και δεν εχω γνωση της καφετιερας αλλά ουτε ειμαι και φαν των γαλακτερων ροφηματων.
1. Ο γενικος μπουσουλας νομιζω ειναι 2 μερη (αφρο)γαλα για καθε 1 μερος καφε. Το αυξομειωνεις αναλογα την ενταση του καφε που εχεις ωστε να εχεις το αποτελεσμα που ζητας.
2. Οσο πιο κρυο ειναι το γαλα πριν αρχισεις το frothing, τοσο περισσοτερο χρονο εχεις να το φουσκωσεις πριν ανεβασει θερμοκρασια. Στις οικιακες μηχανες δεν ξερω αν εχει πραγματικα σημασια, αλλά εγω θα το κρατουσα οσο πιο κρυο γινεται.
3. Ο,τι βολευει περισσοτερο με βαση τον εξοπλισμο σου. Σε single boiler μηχανη προτιμω να κανω πρωτα τον εσπρεσσο και να ανεβασω μετα θερμοκρασια για αφρογαλα. Το να κανω αφρογαλα και μετεπειτα να ριχνω τη θερμοκρασια και να flushαρω, μου φαινεται καπως μπελαλιδικο. Δεν ξερω πώς δουλευει η μηχανη σου, οποτε το λεω με καθε επιφυλαξη.
4. Δεν ειμαι ειδικος στο αφρογαλα, ενα απλο google/youtube search μπορει να σου λυσει ολες τις αποριες.
5. Κι εδω το google ειναι φιλος σου. Βαλε το μοντελο της καφετιερας σου και ψαξε οδηγιες συντηρησης.
1. Ο γενικος μπουσουλας νομιζω ειναι 2 μερη (αφρο)γαλα για καθε 1 μερος καφε. Το αυξομειωνεις αναλογα την ενταση του καφε που εχεις ωστε να εχεις το αποτελεσμα που ζητας.
2. Οσο πιο κρυο ειναι το γαλα πριν αρχισεις το frothing, τοσο περισσοτερο χρονο εχεις να το φουσκωσεις πριν ανεβασει θερμοκρασια. Στις οικιακες μηχανες δεν ξερω αν εχει πραγματικα σημασια, αλλά εγω θα το κρατουσα οσο πιο κρυο γινεται.
3. Ο,τι βολευει περισσοτερο με βαση τον εξοπλισμο σου. Σε single boiler μηχανη προτιμω να κανω πρωτα τον εσπρεσσο και να ανεβασω μετα θερμοκρασια για αφρογαλα. Το να κανω αφρογαλα και μετεπειτα να ριχνω τη θερμοκρασια και να flushαρω, μου φαινεται καπως μπελαλιδικο. Δεν ξερω πώς δουλευει η μηχανη σου, οποτε το λεω με καθε επιφυλαξη.
4. Δεν ειμαι ειδικος στο αφρογαλα, ενα απλο google/youtube search μπορει να σου λυσει ολες τις αποριες.
5. Κι εδω το google ειναι φιλος σου. Βαλε το μοντελο της καφετιερας σου και ψαξε οδηγιες συντηρησης.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Βασικές ερωτήσεις αρχάριου
Καλημέρα φίλε μου. Καταρχάς θα σε στεναχωρήσω λέγοντάς σου ότι δεν πρόκειται να πάρεις σωστό εσπρέσο διότι η μηχανή σου δεν έχει boiler (αλλά θερμομπλόκ), η υδραυλική πίεση δεν είναι σωστή (σύστημα pressurized) και η άλεση είναι τυχαία (υποθέτω ότι παίρνεις έτοιμο αλεσμένο καφέ). Συνεπώς, αν η βάση όλων των καφέδων που είναι ο εσπρέσο δεν μπορεί να παραχθεί σωστά, τότε ότι και να προσθέσεις δεν θα είναι καλό.
Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως είναι για την περίπτωση που θέλεις να βελτιώσεις τη γεύση. Αν αντίθετα είσαι ικανοποιημένος με αυτό που πίνεις τις κρατάς σαν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και συνεχίζεις.
Σχετικά με το αφρόγαλα, η ποιότητά του συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ατμού και στην δικιά σου περίπτωση ο ατμός δεν είναι ότι καλύτερο (μιας και δεν υπάρχει boiler).
Αν αφήσουμε τις αδυναμίες της μηχανής στην άκρη, το σκεύος (γαλατιέρα, μπρίκι κλπ) όπως και το γάλα πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένα. Το ακροφύσιο τοποθετείται ελάχιστα χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του γάλατος και ο στόχος είναι να δημιουργήσεις μικρός στροβιλισμούς, όχι έντονες φουσκάλες που μοιάζουν με σαπουνάδα. Αν έχεις θερμόμετρο το χρησιμοποιείς και λίγο μετά τους 60C αποσύρεις γιατί το γάλα από εκεί και μετά αρχίζει να καίγεται. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο βάζεις το χέρι σου στον πάτο του σκεύους και όταν φτάσεις στο σημείο που δεν μπορείς να αντέξεις τη θερμότητα τότε αποσύρεις. Δεν γίνεται όλη η ποσότητα αφρόγαλα, το περισσότερο απλά ζεσταίνεται. Στο τέλος το ανακινείς κυκλικά ώστε αφρόγαλα και γάλα να γίνουν ένα σώμα (πρέπει να μοιάζει με πηχτή γυαλιστερή άσπρη μπογιά) και το χτυπάς μια δυο φορές κάθετα στον πάγκο να σπάσουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα.
Το αφρόγαλα απαιτεί τεχνική και είναι κάτι που μόλις το βρεις, το έχεις κατακτήσει για πάντα. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο ίντερνετ που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Σχετικά με την αναλογία εσπρέσο-γάλα θα πρότεινα χρησιμοποιείς πάντα τον χρυσό κανόνα: "Όσο σου αρέσει".
Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως είναι για την περίπτωση που θέλεις να βελτιώσεις τη γεύση. Αν αντίθετα είσαι ικανοποιημένος με αυτό που πίνεις τις κρατάς σαν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και συνεχίζεις.
Σχετικά με το αφρόγαλα, η ποιότητά του συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ατμού και στην δικιά σου περίπτωση ο ατμός δεν είναι ότι καλύτερο (μιας και δεν υπάρχει boiler).
Αν αφήσουμε τις αδυναμίες της μηχανής στην άκρη, το σκεύος (γαλατιέρα, μπρίκι κλπ) όπως και το γάλα πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένα. Το ακροφύσιο τοποθετείται ελάχιστα χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του γάλατος και ο στόχος είναι να δημιουργήσεις μικρός στροβιλισμούς, όχι έντονες φουσκάλες που μοιάζουν με σαπουνάδα. Αν έχεις θερμόμετρο το χρησιμοποιείς και λίγο μετά τους 60C αποσύρεις γιατί το γάλα από εκεί και μετά αρχίζει να καίγεται. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο βάζεις το χέρι σου στον πάτο του σκεύους και όταν φτάσεις στο σημείο που δεν μπορείς να αντέξεις τη θερμότητα τότε αποσύρεις. Δεν γίνεται όλη η ποσότητα αφρόγαλα, το περισσότερο απλά ζεσταίνεται. Στο τέλος το ανακινείς κυκλικά ώστε αφρόγαλα και γάλα να γίνουν ένα σώμα (πρέπει να μοιάζει με πηχτή γυαλιστερή άσπρη μπογιά) και το χτυπάς μια δυο φορές κάθετα στον πάγκο να σπάσουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα.
Το αφρόγαλα απαιτεί τεχνική και είναι κάτι που μόλις το βρεις, το έχεις κατακτήσει για πάντα. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο ίντερνετ που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Σχετικά με την αναλογία εσπρέσο-γάλα θα πρότεινα χρησιμοποιείς πάντα τον χρυσό κανόνα: "Όσο σου αρέσει".
Re: Βασικές ερωτήσεις αρχάριου
Ευχαριστω πολυ για τις απαντήσεις!